Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας και ημέρα απολογισμού. Σήμερα καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε τις πράξεις μας που αφορούν στην ζωτικής σημασίας συνύπαρξη του ανθρώπου με την πανίδα και την χλωρίδα του πλανήτη Γη, ειδικά μέσα στις πόλεις.
Σήμερα καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο άνθρωπος με τσιμέντα, άσφαλτο και Ι.Χ. εξολοθρεύει την Βιοποικιλότητα και σπάει την αλυσίδα της ζωής στο Περιβάλλον που ζει.
Κόβει τα δέντρα, καταστρέφει τις φωλιές των πουλιών, εγκαταλείπει ανήμπορα ζώα στους δρόμους, εξολοθρεύει με δηλητήρια απαραίτητα ζωύφια, παραβιάζει τους ρυθμούς της διατροφής που του προσφέρει η φύση, μολύνει το περιβάλλον, το υπέδαφος και τους ταμιευτήρες νερού, με τοξικά απόβλητα, καυσαέρια και θορύβους και απομακρύνει τη φύση από κοντά του.
Στην συνέχεια καταναλώνει τεράστιους πόρους, για να διορθώσει τις ζημιές που προκαλεί στην υγεία του. Μεγάλο μέρος της ζωής του αναλώνεται στο να θεραπεύει, πανδημίες, χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες.
Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει την δεκαετία 2020 -2030, δεκαετία ανάταξης των οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας διότι έχει διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ ακόμη σε τέτοιες συνθήκες.
Το μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης πέφτει στην αστική Τοπική Αυτοδιοίκηση που σε λίγο θα φιλοξενεί το 70% του πληθυσμού. Οι δήμοι οφείλουν να εκπονήσουν και να υπηρετήσουν με συνέπεια Επιχειρησιακά Προγράμματα Ανθεκτικής Πόλης με Προστατευτικούς Προϋπολογισμούς. Οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν πια να κάνουν ότι δεν γνωρίζουν, να μεταθέτουν το πρόβλημα στους επόμενους ή να εξαγγέλλουν πολιτικές που δεν έχουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν (βλέπε Βιώσιμη Κινητικότητα, Διαχείριση Πρασίνου).
Τρανό παράδειγμα η δημοτική αρχή του Δήμου Παπάγου – Χολαργού.
Η Δημοτική Παράταξη 8 Προτάσεις και η Επικεφαλής Μαρία Σιώτου με δημόσιες ανακοινώσεις, με στοχευμένες προτάσεις και με συνεχείς παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν περιμένουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας για να επισημάνουν τις απειλές και τους κινδύνους. Καθημερινά επαναφέρουν τον στόχο της Βιώσιμη Πόλης σε όλους τους τομείς με την αντίληψη της Ολιστικής Πολιτικής κατακρίνοντας τις αποσπασματικές, αντιφατικές και ευκαιριακές πολιτικές βιτρίνας.
Οφείλουμε να σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά. Αν όχι τώρα; Πότε;