Καταψηφίσαμε την ακραία νεοφιλελεύθερη πρόταση της δημοτικής αρχής για την δημιουργία σώματος δωρεάν δημοσίων υπαλλήλων που τους βαφτίζει «εθελοντές».
Το κίνημα του εθελοντισμού οργανώνεται και λειτουργεί μέσα από την Κοινωνία των Πολιτών με πλήρη αυτονομία και δεν υποκαθιστά τις συντεταγμένες υποχρεώσεις και λειτουργίες του κράτους.
Το κράτος και η δημόσια διοίκηση δεν οριοθετεί, ούτε προσδιορίζει τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, ούτε προσπαθεί να λύσει τις ανάγκες του και τις αδυναμίες του μέσα από αυτήν.
Ειδικότερα σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και ανεργίας το κράτος και η δημόσια διοίκηση οφείλει να ενισχύει οικονομικά την κοινωνία, προσλαμβάνοντας μόνιμους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλες τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει στην κοινωνία.
Καθαριότητα, συντηρήσεις δημόσιων υποδομών και Κοινωνική Φροντίδα είναι τομείς που οφείλει να διεκπεραιώνει ο Δήμος.
Το κράτος δεν είναι Σύλλογος, ούτε ΜΚΟ για να αναπτύσσει εθελοντικές πρωτοβουλίες που υποκρύπτουν εργασιακές σχέσεις μερικής απασχόλησης.
Ο εθελοντής δεν απολογείται σε κανέναν προϊστάμενο τμήματος δημόσιας υπηρεσίας, όπως σχεδιάζει ο Δήμαρχος. Απολογείται μόνο στον εαυτό του, διότι ο εθελοντισμός είναι έκφραση προσφοράς και δημιουργικής απασχόλησης και όχι διατεταγμένη υπηρεσία.
Ο Εθελοντισμός είναι κίνημα που γεννιέται από τις ανάγκες της κοινωνίας, οργανώνεται δημοκρατικά από την κοινωνία των πολιτών και δραστηριοποιείται και εκφράζεται μέσα από τις προθέσεις της ίδιας της κοινωνίας.
Όποιος θέλει να ζήσει τη μοναδική εμπειρία και την πανανθρώπινη αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι με τους οποίους μπορεί να συστρατευθεί και όχι να γίνει άμισθος δημόσιος υπάλληλος.
Η αντίληψη του νεοφιλευθερισμού, που επιδιώκει τη μείωση του κράτους και των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχει καθολικά σε όλους του πολίτες, δημιουργώντας στρατιές, τσάμπα δημοσίων υπαλλήλων με την ακάλυπτη επιταγή της πιθανής μελλοντικής πρόσληψης, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Αν ο δήμος θέλει να αναπτύξει μια υγιή Εταιρική Σχέση με την Κοινωνία των Πολιτών μπορεί και πρέπει να περιοριστεί στην ευαισθητοποίηση για το εθελοντικό κίνημα, στην υποστήριξη των σχημάτων που δημιουργούνται από την Κοινωνία των Πολιτών και στην εκπαίδευση τους σε λειτουργίες συνεργασίας.


«8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s