Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια κοινή γραμμή σύμπλευσης σχεδόν ολόκληρης της αντιπολίτευσης που εκφράζεται μέσω κοινών ανακοινώσεων για θέματα του δήμου. Να υποθέσουμε ότι όλα αυτά σηματοδοτούν κάτι για το μέλλον; Δηλαδή υπάρχει ίσως διάθεση για κοινή συμπόρευση ας πούμε στις προσεχείς εκλογές;

Κύριε Δεληγιάννη

 

Εχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι εμείς είμαστε μια προγραμματική παράταξη. Εντοπίσαμε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα χρηματοδότησης RIS3 και συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένες προτεραιότητες για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του δήμου μας, στους άξονες της φιλικής γειτονιάς και της κοινωνικής συνοχής. Διαμορφώσαμε 8 συμπληρωματικές προτάσεις που συνεργούν σε μια συμπαγή πρόταση χρηματοδότησης και προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι με αυτές θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και θα ανεβάσουμε την αξία των περιουσιών μας.

Οπως γνωρίζετε είναι η ηλεκτρονική δημοκρατία για την ανάπτυξη της συμμετοχής και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της πόλης, είναι οι μελέτες για την επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων, είναι η κοινωνική πολιτική για όλους σε συνεργασία με έμπειρους φορείς, είναι η βιώσιμη κινητικότητα, είναι τα ανοιχτά σχολεία στη γειτονιά, είναι η ανάπτυξη μέσα από την Έξυπνη Εξειδίκευση, είναι η παραγωγή τοπικού πολιτισμού ως προϊόν υπεραξίας και είναι και ο αθλητισμός ως συνολική ανάπτυξη της άσκησης μέσα από τα αθλητικά σωματεία.

Όποτε, οποιαδήποτε από τις άλλες παρατάξεις ενστερνίζεται απόψεις που συμβάλλουν στις 8 προτάσεις μας, συμπαρατασσόμαστε και συναγωνιζόμαστε για να αποκτήσουν πλατιά κοινωνική συναίνεση.

Οι 8 προτάσεις δεν είναι αυτόνομες και αποσπασματικές. Είναι συνιστώσες των δύο αξόνων της φιλικής γειτονιάς και της κοινωνικής συνοχής. Με αυτήν την έννοια δεν βλέπουμε προς το παρόν καμία παράταξη να διαβλέπει τις νέες επιταγές των καιρών, την ιδεολογική ανασυγκρότηση και την ολιστική αντίληψη που χρειάζεται, για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, τις μάχες τις δίνουμε κατά περίπτωση μαζί. Ο πόλεμος όμως ο δικός μας, είναι πολύ διαφορετικός.

 

Σας έχει απασχολήσει καθόλου μια κοινή κάθοδος στις εκλογές ως αντίπαλο δέος απέναντι στον κύριο Αποστολόπουλο και αν ναι πώς μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο αφού πιστεύουμε ότι ο κάθε επικεφαλής θα διεκδικήσει την αρχηγία για τον εαυτό του; Εχουν γίνει καθόλου συζητήσεις έστω και φιλολογικές πάνω σ’ αυτό το κομμάτι;

 

Δεν μπορώ να εντοπίσω τι διαφορετικό έχει ο κ. Αποστολόπουλος από τους υπόλοιπους επικεφαλής και τις παρατάξεις τους;

Επικεφαλής όλοι προσωποπαγών ή κομματικών παρατάξεων, με συντηρητικές, αντικοινωνικές και παραδοσιακές αντιλήψεις και δομές, που παράγουν αναχρονιστικές πολιτικές αξίες και μηχανισμούς.

Ο συντηρητισμός της κοινής γνώμης είναι για μας το αντίπαλο δέος.

Ο Χένρι Λούις Μένκεν, ένας αμερικάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας έλεγε ότι «Αν ένας πολιτικός ανακάλυπτε ότι υπήρχαν κανίβαλοι στην περιφέρειά του, θα τους υποσχόταν ιεραπόστολους για δείπνο».

Η κοινωνία είναι αυτή που γεννάει την κρίση και δεν θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Ο πετυχημένος πολιτικός σήμερα, απλά ακολουθεί τις κοινωνικές επιταγές και προσδοκίες.

Το πρόβλημα για μας είναι να πείσουμε την κοινωνία. Αυτή είναι που δημιουργεί τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντανακλάσεις των πολιτικών. Αυτή είναι που παράγει και επιβάλει πολιτικούς με στενόμυαλη και συντηρητική νοοτροπία.

Αυτή είναι που αντιστέκεται στην πρόοδο και στο να έρθει το καινούργιο. Αυτή είναι που «τσιμπάει» στο φόβο και στο μύθο.

Για να αλλάξεις την ζωή στην πόλη, χρειάζεται να αλλάξεις την κοινωνική νοοτροπία του ατομισμού, του βολέματος, της αδιαφορίας και της ατομικής εξυπηρέτησης. Αν η κοινωνία κατανοήσει τη σημασία του ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού, αν κατανοήσει την αξία των κανόνων, αν επιζητήσει την καινοτομία, τότε και οι επικεφαλής και ο κ. Αποστολόπουλος θα αλλάξουν αντιλήψεις  αναγκαστικά για να εκφράσουν την κοινωνία και να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Όταν ο ψηφοφόρος «τσιμπάει» επειδή ο δήμαρχος του έδωσε μια πρόσκληση δωρεάν για το θέατρο, εσείς τι περιμένετε; Να ασχοληθεί ο δήμαρχος με το πως θα σχεδιάσει το Silver Local Economyστην περιοχή του ή με το να μοιράζει προσκλήσεις;

 

Συζητήσεις γίνονται και το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν τις προγραμματικές μας αποκλείσεις.

Δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς με όλα αυτά;

Εμείς πείσαμε το 9% και έχουμε το υπόλοιπο 91% απέναντι. Αυτό που μας νοιάζει είναι μέσα από την τεκμηρίωση να πείσουμε και ένα ακόμη 10%, 20%, κλπ, να αλλάξει κριτήρια για να βελτιώσουμε όλοι μαζί την ζωή μας.

 

Ασκείτε γενικά σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου. Μήπως μερικές φορές είναι υπερβολική και άδικη;

 

Αν θέλουμε μια πόλη του χθες με πυροσβεστική και διαχειριστική αντίληψη, στο να μαζεύουμε τα σκουπίδια και να αλλάζουμε τις λάμπες τότε ναι, η κριτική μας είναι υπερβολική.

Εμείς δεν συμμετείχαμε όμως στις εκλογές για να διεκδικήσουμε να βουλώνουμε τρύπες στους δρόμους και να βάφουμε κάγκελα. Αυτά είναι θέματα των υπηρεσιών που χρειάζονται μια αξιολόγηση, μια αναδιοργάνωση και μια κατάρτιση.

Εμείς διεκδικήσαμε την δημαρχία για να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Αν θέλουμε μια πόλη όπου οι πολίτες να παρεμβαίνουν καθημερινά και να σχεδιάζουν την πόλη τους και τη ζωή τους, οι μαθητές μας να αποκτούν πλεονεκτήματα στον διεθνή ανταγωνισμό, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν σε αναπτυξιακούς θεσμούς και η πόλη να λειτουργεί με όρους βιώσιμης κινητικότητας, τότε νομίζω ότι η στάση μας δείχνει μια υπερβολική ανοχή στη μετριότητα.

 

Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις σας που φιλοξενούνται σε τοπικά site και διαβάζουμε σχόλια αναγνωστών που σας κατατάσσουν ότι έχετε προσχωρήσει στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά πόση δόση αλήθειας έχουν όλα αυτά.

 

Κατ’ αρχήν ως προγραμματική αυτοδιοικητική παράταξη κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αυτοκατάργησή μας. Έπειτα όποιος έχει παρακολουθήσει την προσωπική μου πορεία γνωρίζει πολύ καλά ότι είμαι έντονα αντίθετος σε κάθε τι κομματικό στον χώρο της αυτοδιοίκησης και ποτέ δεν συνομιλώ με κόμματα.

Και τέλος, ειδικά το Δίκτυο Πολιτών που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει τέσσερις συνολικά ανακοινώσεις από την αρχή της θητείας μας μέχρι σήμερα. Η μία εξυμνούσε την ρουσφετολογική, ελιτίστικη, κοινωνική πολιτική της ιδρυματοποίησης που ασκεί η δημοτική αρχή και την οποία εμείς έχουμε πολλάκις καταγγείλει και οι άλλες τρεις ήταν προσωπικές καταγγελίες εναντίον μου.

 

Επειδή λοιπόν μια τέτοια προσέγγιση δεν έχει καμία απολύτως τεκμηρίωση, νομίζω ότι όποιος προωθεί μια τέτοια φήμη, μάλλον στη βάση μιας πολιτικής στρατηγικής διαβολής και αποπροσανατολισμού το κάνει, παρά από την αφετηρία μιας κάποιας ένδειξης.

 

Και μια τελευταία ερώτηση με την ιδιότητά σας ως δημοσιογράφο που ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πάμε για απλή αναλογική και ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

 

Είναι αλήθεια και για μας που ασχολούμαστε με το ρεπορτάζ του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν αποτελεί έκπληξη. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έστω και στα πηγαδάκια είχε αποκαλυφθεί η πρόθεση να σπάσει τους πελατειακούς μηχανισμούς και τις συναλλαγές μεταξύ δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Ετσι στην αρμόδια 27μελή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο ΥΠΕΣΔΑ, στα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου, θα γίνει επίσημη εισήγηση και είναι σχεδόν σίγουρο, οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική στην συγκρότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθε παράταξη θα λαμβάνει έδρες ανάλογα με την δύναμή της και ο δήμαρχος θα εκλέγεται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο υποψήφιων δημάρχων.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s