9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στο κοινό αίσθημα η επίμονη άρνηση του δημάρχου, να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα που προσφέρουν στους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντικατάσταση όλου του Ηλεκτροφωτισμού της πόλης με λαμπτήρες LED.

Κάθε φορά που η δημοτική αρχή επέλεγε να κάνει αποσπασματικές αγορές ηλεκτρολογικού υλικού παλιάς τεχνολογίας, ήμασταν εμείς που προτείναμε το νέο σύστημα που έχει ξεκινήσει ήδη σε αρκετούς δήμους της χώρας με λαμπτήρες led και τηλε-διαχείριση, το οποίο προσφέρει εξοικονόμηση πλέον του 70% βάση των διεθνών προδιαγραφών και της υπάρχουσας εμπειρίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 12 χρόνια που θα διαρκέσει το πρόγραμμα, αντί των 13.700.000 ευρώ που θα πληρώσουν με την υπάρχουσα τεχνολογία μέσω τελών οι δημότες (στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), με την νέα τεχνολογία θα εξοικονομήσουν 9.500.0000 ευρώ.

Το κόστος της επένδυσης για την πλήρη αντικατάσταση όλου τους φωτισμού της πόλης μας ανέρχεται στα 3,2 εκ ευρώ (με την έκπτωση 40% 2 εκ ευρώ) το οποίο με το τρέχον επιτόκιο 3,39% της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σημαίνει επιπλέον 600.000 ευρώ περίπου για τα επόμενα 12 χρόνια.

Και επιτέλους μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών παρεμβάσεων μας για το πρόγραμμα και τις συνεχείς ειδοποιήσεις στην δημοτική αρχή για την τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας που θα εξασφαλίσουμε στους δημότες , συν τις δυνατότητες εφαρμογών Εξυπνης Πόλης που συνδέονται με το σύστημα τηλε-διαχείρισης, εκείνη αποφάσισε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο επιφυλάσσοντας μας όμως μια τεράστια δυσάρεστη έκπληξη!

Εφερε στο δημοτικό συμβούλιο έναν Σύμβουλο, ανταγωνιστή ουσιαστικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αντί του οφέλους των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ μείον τους τόκους 8,9 εκατομμυρίων ευρώ για τους δημότες, προέβλεπε ελάχιστο όφελος 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί τα 9,5 εκατομμύρια να αποδοθούν όλα στους δημότες διότι η επένδυση περιλαμβάνει κι άλλες δαπάνες. Από εκεί και πέρα όμως από τα 9,5 εκατομμύρια μέχρι το 1,8 εκ η απόσταση είναι τεράστια για να χαρακτηριστεί και επωφελής.

Τονίζουμε ότι αυτά τα χρήματα της επένδυσης δηλαδή 8,5 εκατομμυρία αντί 2 εκατομμυρίων θα τα πληρώσουν οι δημότες στους λογαριασμού της ΔΕΗ.

Επιπλέον η μελέτη που έφερε ο κ. Αποστολόπουλος είχε πολλές ανακρίβειες και αυθαίρετες παραδοχές.

Πρώτα από όλα είχε ξεχάσει να συνυπολογίσει το ΦΠΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Για να αποδείξει όφελος για το δήμο προβλέπει εντελώς αυθαίρετα σταθερή ετήσια αύξηση κατανάλωσης ενέργειες.

Εντόπιζε ρίσκο για το δήμο σε περίπτωση που επέλεγε την χρηματοδότηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων πράγμα εντελώς αναληθές αφού υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας με παρακράτηση του 30% απο τον εργολάβο.

Σημείωνε ότι στην περίπτωση που επιλεγόταν η χρηματοδότηση του ΤΠΔ θα χρειαζότανε πρόσληψη προσωπικού πράγμα επίσης αναληθές αφού ο εντοπισμός βλαβών γίνεται με τηλεματική και αποκατάσταση από τον ανάδοχου του έργου βάση εγγύησης.

Συνέκρινε ανομοιογενή στοιχεία και διαφορετικούς όρους μεταξύ των δύο σεναρίων.

Με λίγα λόγια η πρόταση του κ. Αποστολόπουλου ήταν παρά το γεγονός ότι το έργο αποσβένεται σε 3,5 χρόνια, ο δήμος να συνεχίσει να πληρώνει τον σύμβουλο και τον ανάδοχο του έργου επί 12 χρόνια.

Ολα όμως τα παραπάνω δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Οποιοσδήποτε δήμαρχος και ειδικά ένας νεοφώτιστος όπως ο κ. Αποστολόπουλος θα μπορούσε να κάνει μια λάθος εκτίμηση ή να ξεγελαστεί από κάποιον από τους εκατοντάδες πωλητές εταιρειών που επισκέπτονται τα δημαρχεία και βέβαια παρουσιάζουν τα πράγματα όπως τον βολεύουν.

Το μείζον θέμα είναι η σπουδή του κ. Αποστολόπουλου να πάρει γρήγορα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και η επίμονη άρνηση του, όχι μόνο να μην εξετάσει την άλλη άποψη, αλλά ούτε καν να ακούσει τι λένε  το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι του επισημάνθηκε πολλές φορές ότι το να δεσμεύσει 9,5 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια και αντί να τα επιστρέψει στους δημότες, να τα χαρίσει σε κάποιους ιδιώτες που βγάζουν μεροληπτικές μελέτες, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Ούτε η πρότασή μας να γίνει το έργο χωρίς δανεισμό αλλά με τα χρήματα της Αττικής Οδού έγινε αποδεκτός.

Ατυχής στιγμή βέβαια και για τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που αρνήθηκαν να ενημερωθούν προκειμένου να διαχειριστούν επ’ ωφελεία των δημοτών τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς και αυτοί δεν διάβασαν τι ψήφισαν!

Δείτε εδώ τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου με την σχετικη συζήτηση της 31/1/2018 σελίδα 20

2η Τακτική_signed

Δείτε εδώ την σχετική μελέτη όπου στην σελίδα 6 αναφέρεται αναλυτικά το προβλεπόμενο κόστος του έργου χωρίς να υπολογίζεται η συνήθης έκπτωση 30-40%

ilektrofparad2

Δείτε εδώ την απόφαση με την οποία χρεώνονται οι δημότες με 9.610.173,70 ευρώ
ΠΡΟΣΟΧΉ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. Είναι αυτό που γράφει «για το δήμο πληρώνετε».9Τ4ΓΩΞ1-4Α3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s