Ο Δήμος του αύριο δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς την κοινωνία. Πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή και άμεση επαφή με την κοινωνία, να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και τις επιδεξιότητες που διαθέτει αυτό, να αντιλαμβάνεται άμεσα τις ανάγκες της που συνεχώς μεταλλάσσονται και να δρα πάντα με την συναίνεσή της και τις προτεραιότητές της.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι συνυφασμένη με την δημοκρατία και τη συμμετοχή

Εξυπνη πόλη δεν είναι αυτή που δέχεται ψηφιακά τα αιτήματα. Είναι η πόλη που μπορει να τα επεξεργάζεται, να αλλάζει τις δομές της και να τα ικανοποιεί άμεσα.

Για να μπορεί ο κάθε πολίτης να καταχωρεί αιτήματα που θα αξιολογούνται δημόσια, θα λαμβάνουν σειρά προτεραιότητας και θα ικανοποιούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει από τον υπολογιστή του γραφείου του σπιτιού ή το κινητό, ο κάθε πολίτης αυτόματα να καταθέτει ένα αίτημά του, να εντοπίζει λακκούβες, προβλήματα καθαριότητας ή ελλείψεις φωτισμού, να λαμβάνει δημόσια έγγραφα και να διατυπώνει δημόσια απόψεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον δήμο.
Το ζητούμενο είναι ο δήμος να έχει δημόσιες ψηφιακές υποδομές επεξεργασίας και να επιτρέπει στον πολίτη να κάνει ακόμη και παρατηρήσεις για την βελτίωση των διαδικασιών και των δομών του.

Η ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει στον κάθε πολίτη να παρακολουθεί από την οθόνη του υπολογιστή του όλες τις συζητήσεις και τις αποφάσεις των πολιτικών οργάνων, ακόμη και να παρεμβαίνει on line. Για να μπορεί ο πολίτης να συμμετέχει στην διαμόρφωση, τη λήψη, αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων, αλλά και να μπορεί συνδεόμενος με συμπολίτες του, να δημιουργεί ομάδες πρωτοβουλιών και απόψεων.

Απαραίτητα είναι η δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας Διαβούλευσης όπου οι πολίτες δημόσια να βάζουν θέματα προς συζήτηση, καθώς και η αρχειοθέτηση και ταξινόμηση των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κάθε πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση και έυκολη ανάκτηση.

Ο δήμος ενημερώνοντας συνεχώς και αδιαλείπτως τον κάθε πολίτη για το κάθε τι που διαδραματίζεται στην περιοχή του, θα μπορεί να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι εξειδικευμένο σε κάθε τομέα. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Η ενεργοποίηση των πολιτών.
Για την ανάπτυξη του Εθελοντισμού την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού της τοπικής κοινωνίας μέσα από την Κοινωνική Οικονομία και την Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα.

Ο Δήμος πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται real time τα big data της λειτουργίας της πόλης και της τοπικής κοινωνίας. Για να λαμβάνει αποφάσεις που ανταποκρίνονται το ακέραιο στις εκάστοτε ανάγκες της κοινωνίας.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η δημόσια διαβούλευση επιτρέπει στο δήμο να μαθαίνει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες της κοινωνίας, να βελτιώνει τις προτάσεις και να δίνει τις ορθές προτεραιότητες

Είναι άμεση ανάγκη να εφαρμοστεί ένα σύστημα θεματολογικής και γεωγραφικής αποκέντρωσης στην δημόσια διαβούλευση. Ενα δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας σε επίπεδο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για ένα θέμα ή για μια γειτονιά.

Για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των δημοτικών υπηρεσιών.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση οδηγεί σε μια πολύ καλύτερη οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών. Αυτοματοποιεί τις διαδικασίες και αποφεύγει τις επαναλήψεις, οργανώνει τον χρόνο της διεκπεραίωσης, μειώνει το χρόνο ανάκτησης εγγράφων, αντικειμενικοποιεί την ικανοποίηση των αιτημάτων, μειώνει το κόστος των υπηρεσιών και στατιστικοποιεί την εργασία, έτσι ώστε να υπάρχουν συνεχείς βελτιώσεις. Αξιολογεί τις δομές και τις λειτουργίες.

Η δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης one stop shop ή ακόμη και delivery, είναι απαραίτητο να λειτουργεί παράλληλα για την συμμετοχή και των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν Η/Υ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s