Τοπικός Πολιτισμός δεν είναι οι εκδηλώσεις κονσέρβα και οι φιέστες.
Είναι η ενεργοποίηση των απλών δημοτών στην καλλιτεχνική έκφραση. Να μάθει ο απλός πολίτης μία τέχνη να εκφράζεται, να διασκεδάζει να εκτονώνεται.
Βασικό εργαλείο του Τοπικού Πολiτισμού πρέπει να είναι τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια. Αυτό σημαίνει Τοπικός Πολιτισμός.
Σημαντικό είναι τα Εργαστήρια Τέχνης να συνδεθούν με την Δια Βίου Μάθηση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τεχνών που μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο και πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, όπως: Το ψηφιακό σχέδιο, η φωτογραφία, η καλλιτεχνία στα Social Media, το web design, το digital marketing, η ξυλοκοπτική, το κέντημα, ο λογοτεχνικός λόγος κ.α.
Τα εργαστήρια τέχνης μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο των αδελφοποιήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της απαραίτητης διασύνδεσης του δήμου μας δήμους άλλων χωρών ειδικά σήμερα που το επιτρέπει το διαδίκτυο.
Σημαντικό είναι να υπάρξουν και διαδικτυακές τοπικές παραγωγές.
Η διοργάνωση εκδηλώσεων με καλιτέχνες της Κεντρικής Σκηνής πρέπει να είναι επικουρική, ποιοτική και με σκοπό την προσβαση σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα χωρίς είσοδο.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο σκοπός του Φεστιβάλ Παπάγου. Ούτε κερδοφόρο είναι για να τροφοδοτεί τον Τοπικό Πολιτισμό, ούτε ποιοτικό απόλυτα είναι, ούτε δωρεάν για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Μια παγωμένη διοργάνωση παραχώρηση σε παραγωγούς, εδώ και χρόνια, με πολλά στοιχεία υποκουλτούρας που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ορισμό του Φεστιβάλ δηλαδή του ετήσιου Αφιερώματος σε ένα θέμα μέσω της Τέχνης που θα μπορούσε να προσδώσει υπεραξία στο δήμο μας.
Επίσης Τοπικός Πολιτισμός είναι τα street bands, το Graffiti, τα μονόπρακτα στις πλατείες και τα happenings που ομορφαίνουν το δημόσιο χώρο.