Η λύση βρίσκεται στην αγορά οικοπέδων για την δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, στην Εξυπνη Ελεγχόμενη Στάθμευση με δωρεάν εξασφάλιση χώρων για τους κατοίκους και στην ανάπτυξη μιας αξιόπιστης Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Υπόγειο πάρκινγκ με πάρκο από πάνω που κατασκευάζεται τώρα στην Κηφισιά.

Την ίδια ώρα χάνονται οικόπεδα και χτίζονται πολυκατοικίες σε Χολαργό και Παπάγου. Ενα από τις δεκάδες παραδείγματα, τρία μεγάλα οικόπεδα που χτίζονται Υμηττού και Αετιδέων και μάλιστα τα δύο όμορα στην πλάτη. Θα μπορούσε εκεί να δημιουργηθεί ενα μεγάλο πάρκιγκ με ένα πάρκο από πάνω που θα έλυνε όλο το πρόβλημα στην Υμηττού και στην Αετιδέων και να φτιαχτεί και ένα μεγάλο δίκτυο ευρύχωρων πεζοδρομίων χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο.

Το πρόβλημα της στάθμευσης στο Χολαργό και σε διάφορες περιοχές του Παπάγου αποτελεί πρώτης προτεραιότητας στοιχείο ποιότητας ζωής για πολλούς κατοίκους.
Πώς μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής και για φιλική γειτονιά όταν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων κάθε μέρα που επιστρέφει κατάκοπο από την δουλειά, πρέπει να ψάχνει κατά μέσο όρο είκοσι λεπτά κάθε μέρα για να αφήσει το αυτοκίνητό του και να πάει στο σπίτι του;
Το πρόβλημα απαξιώνει και την αξία των σπιτιών μας και την τοπική αγορά αφού η έλλειψη χώρων στάθμευσης υποχρεώνει τους καταναλωτές να απευθυνθούν σε μεγάλες επιφάνειες υπερτοπικού χαρακτήρα δημιουργώντας ένα επιπλέον κόστος μεταφοράς.
Την ίδια στιγμή αρκετοί δήμοι εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία την έξυπνη, ελεγχόμενη στάθμευση, που εκτός του ότι εξασφαλίζει στους κατοίκους ελεύθερες θέσεις, μείωνει την κυκλοφορία του άσκοπου ψαξίματος κατά 30%.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή Παπάγου – Χολαργού, δεν ασχολήθηκε ούτε ένα λεπτό με το θέμα στα οκτώ χρόνια της θητείας της.
Δεν σχεδίασε, δεν προβληματίστηκε και έχασε τεράστιες ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων από την Πολιτεία, για αγορά οικοπέδων και δημιουργία υπόγειων χώρων στάμευσης.
Την ίδια στιγμή που πολλοί δήμοι χρηματοδοτήθηκαν και έφτιαχναν υπόγεια πάρκινκ, χρηματοδοτήθηκαν για αγορά οικοπέδων, χρηματοδοτήθηκαν για έξυπνα συστήματα διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης και εξασφάλιση δωρεάν χώρων για τους κατοίκους.
Και παρά την τεράστια ανοικοδόμηση όπου κάθε νέα πολυκατοικία φέρνει 5 αυτοκίνητα στους δόμους που καταλαμβάνουν οδόστρωμα μήκους 21 μέτρων η δημοτική αρχή έκανε ότι δεν ήξερε και ότι δεν έβλεπε.
Και το πρόβλημα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ανάγκη δημιουργίας πεζοδρομίων ελεύθερου πλάτους 1,5 μέτρου σύμφωνα με το νόμο και με την διαχείριση πρασίνου που είναι απαραίτητο στοιχείο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και του φαινόμενου των αστικών θερμικών νησίδων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράδειγμα ρομποτικού parking που εξασφάλιζει τεράστιους χώρους στάθμευσης. Το συγκεκριμένο είναι λίγο πιο κάτω απο το Χημείο του Κράτους, βασισμένο σε τεχνογνωσία του ομίλου Θεοχαράκη (έφτιαξαν το πρώτο στην Θεσσαλονίκη πριν χρόνια). Υπάρχουνν επιδοτήσεις για την δημιουργία τους. Εκτός απο στάθμευση a la cart (μεμονωμένα), έχεις την δυνατότητα μηνιαίας, με κάρτα οπου μπορείς να μπαινοβγάινεις σε 24ωρη βάση.
Στοιχεία και μελέτες βάση των οποίων διαμορφώσαμε την λύση και τις προτάσεις μας:
Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, ένας άνθρωπος μεσαίου εισοδήματος χρειάζεται περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα γης για χώρο κατοικίας και άλλα 10 για χώρο εργασίας. Συνολικά 35 τετραγωνικά. Μια θέση στάθμευσης αυτοκινήτου μαζί με τους χώρους ελιγμού και πρόσβασης καταλαμβάνει 25 τετραγωνικά. Αν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις από και προς την εργασία, για έναν μέσο συντελεστή πληρότητας 1,15 προκύπτουν 45 τετραγωνικά ανά άτομο για στάθμευση. Ενας άνθρωπος που μετακινείται με το αυτοκίνητο χρειάζεται 2,5 θέσεις στάθμευσης ή 3 θέσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Μία για το σπίτι, μία για την δουλειά και μία για την αγορά που τις μοιράζεται βέβαια και με άλλους.
Συνεπώς ο μετακινούμενος μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί 80 τετραγωνικά ημερησίως, εκ των οποίων τα 35 για κατοικία και εργασία και τα 45 για στάθμευση αυτοκινήτου.
Στον δρόμο το αυτοκίνητο χρειάζεται 13,75 τ.μ. στάθμευσης (2,5μ. Χ 5,5μ.)
Όταν σχεδιάστηκαν ακόμη οι γειτονιές μας, σε 35 στρέμματα δηλαδή δύο οικοδομικά τετράγωνα, ζούσαν 136 άτομα σε 44 νοικοκυριά και είχαν 22 αυτοκίνητα. Σήμερα ζουν 1.500 άτομα σε 44 πολυκατοικίες των 11 διαμερισμάτων και έχουν 600 αυτοκίνητα.
Κάθε πολυκατοικία που χτίζεται απαιτεί τουλάχιστον 5 χώρους στάθμευσης στο δρόμο, 27,5 μέτρα μήκος, δηλαδή το 1/3 του δρόμου από γωνία σε γωνία.
Σε κάθε δρόμο από γωνία σε γωνία υπάρχουν 5 οικόπεδα.
Για 100 αυτοκίνητα χρειαζόμαστε 250 τ.μ. πάρκινγ.
https://www.decobook.gr/symvoules/poies-einai-oi-elaxistes-diastaseis-ton-theseon-stathmefsis
100 αυτοκίνητα έχουν 550 μέτρα μήκος δρόμου.
Ενας μέσος δρόμος γειτονιάς από γωνία σε γωνία έχει μήκος 120 μέτρα μήκος.
Χωράει δηλαδή 21 αυτοκίνητα σε κάθε πλευρά
Με ένα υπόγειο διόροφο πάρκινγ 500 τμ. αποσύρεις τα αυτοκίνητα από ένα πεζοδρόμιο 2 χιλιομέτρων και το διευρύνεις.
Το 2023 πουλιώνται πάνω από 30 οικόπεδα για να γίνουν πολυκατοικίες.
Τιμή πώλησης στο Χολαργό 700.000 ευρώ τα 500 μέτρα.

Στο πλάτος ενός δρόμου χρειαζόμαστε 1,5 μέτρο ελεύθερου πεζοδρομίου, 1 μέτρο δέντρο, 2,5 μέτρα στάθμευση και 3,5 μέτρα οδόστρωμα διέλευσης και 1 μέτρο για δέντρα στην απέναντι πλευρά. Σύνολο 9,5 ελάχιστο.
Σε πλήρη δρόμο χρειαζόμαστε 4 μέτρα ελεύθερο πεζοδρόμιο στις δύο πλευρές, 7 μέτρα οδόστρωμα διέλευσης 2 κατευθύνσεων και 2 μέτρα για τα δέντρα και στις 2 πλευρές. Σύνολο 13 μέτρα.
Η δημοτική αρχή έχασε τεράστιες ευκαιρίες συεχών χρηματοδοτήσεων που έβγαλε το κράτος για αγορά οικοπέδων και κατασκευή υπόγειωνν χώρων στάθμευσης.

Μία από τις πολλές προτάσεις που καταθέσαμε