Τα ζώα δεν είναι πρόβλημα. Είναι κομμάτι της ευζωϊας και του ανθρώπου. 

Οι υποχρεώσεις του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα εκπορεύονται από το  νόμο 4830/2021 για την ευζωϊα των ζώνων συντροφιάς. Δυστυχώς στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού ο νόμος δεν εφαρμόζεται και η δημοτική αρχή τον αντιμετωπιζει ως αναγκαίο κακό και όχι ως μια συμπεριφορά πολιτισμού που θα έπρεπε να την εμπλουτίσει.

Και βέβαια ζώα δεν είναι μόνο τα αδέσποτα. Είναι και τα ελεύθερα πουλιά, οι αλέπουδες του Υμηττού, οι χελώνες, οι μέλισσες και πολλά άλλα και τα δεσποζόμενα.

Η υπόθεση της διαχέιρισης των ζώων στο αστικό περιβάλλον, δεν καθορίζεται μόνο με νόμους.
Στον δήμο μας πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό, ότι η πολιτική για τα ζώα δεν είναι μια νομική υποχρέωση και αγγαρεία, αλλά ένα κοινωνικό εργαλείο και μια ανθρώπινη αξία επιβίωσης.

Πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές έτσι ώστε η τοπική μας κοινωνί να αντιληφθεί ότι η συνύπαρξη με τα ζώα στο αστικό περιβάλλον είναι μια συνύπαρξη που δεν έχει καταγραφεί μόνο στο DNA των ζώων, αλλά και των ανθρώπων. Είναι μια συνύπαρξη 30.000 χρόνων πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η συνύπαρξη αυτή έχει καταγραφεί στην φύση του ανθρώπου. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από τα ζώα σημαίνει μετάλλαξη και παραβίαση των φυσικών του αναγκών.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι εκτός από την επαφή με την φύση, τα ζώα προσφέρουν θεραπευτικές, προστατευτικές και ψυχικές υπηρεσίες και δεν πρέπει ο προσανατολισμός να είναι η εξαφάνιση, αλλά η συνύπαρξη.

Τα ζώα προσφέρουν μέσω της καθημερινής βόλτας, μια ευκαιρία κίνησης και άσκησης για τους ανθρώπους της πόλης σε μια εποχή όπου λόγω ακινησίας παρουσιάζεται μια τεράστια έξαρση παθήσεων καρδιαγγειακών, διαβήτη, καρκίνου του παχέος εντέρου κλπ. Πολύ δε περισσότερο για τους ηλικιωμένους για τους οποίους η άσκηση είναι απαραίτητη ακόμη και για την διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους.

Τα ζώα αποτελούν το πρώτο εργαλείο κατά της κατάθλιψης σε μια εποχή όπου η συχνότητά της έχει ανέλθει στο 25% στους ηλικιωμένους. Η φροντίδα, η ενασχόληση, ο διάλογος, η στενή φυσική επαφή, ακόμη και η ανησυχία για αυτά, αποτελούν βασικές θεραπευτικές πρακτικές για τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Ενα τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν πολύ έντονα οι δήμοι καθώς η γήρανση του πληθυσμού στις γειτονιές τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει το 50%.
Ο Δήμος μας έχει κάθε κίνητρο να αναπτύξει προγράμματα εκπαίδευσης ζώων και ανθρώπων και να παρακινήσει ηλικιωμένους να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο. Η εκπαίδευση εξασφαλίζει και την ομαλή συμβίωση σε επίπεδο πολυκατοικίας ή γειτονιάς και την μείωση της ταλαιπωρίας σε επίπεδο φροντίδας.

Τα ζώα προσφέρουν αγωγή συνέπειας, υπευθυνότητας και φροντίδας στα παιδιά. Και στο σπίτι και στο σχολείο. Κάποιοι δήμοι έχουν αναπτύξει ήδη με τεράστια επιτυχία την τοποθέτηση αδέσποτων στα σχολεία και την εκπόνηση προγραμμάτων φροντίδας από τους μαθητές. Μέσα από αυτά τα προγράμματα οι μαθητές μαθαίνουν τον σεβασμό και την συνύπαρξη με την φύση, τις ανάγκες του ζωικού βασιλείου, τις διαδικασίες διαβίωσης ενός έμβιου όντος, την σημασία της διατροφικής αλυσίδας, τους όρους υγιεινής, την επικοινωνία και πολλά άλλα απαραίτητα για την ίδια την δική τους επιβίωσή.

Τα ζώα προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες προστασίας και ειδοποίησης σε κάθε περίπτωση κινδύνου. Τα ζώα έχουν ανεπτυγμένες αισθήσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον άνθρωπο. Μπορούν να προειδοποιούν σε περίπτωση παραβατικών παρουσιών, σεισμού, ζημιών, κινδύνου ανθρώπων από ατυχήματα και πολλών άλλων καταστάσεων.
Αποτελούν βέβαια και το βασικό παράγοντα αποτροπής της εγκληματικότητας. Ετσι προσφέρουν έναν ήσυχο ύπνο και μείωση του άγχους ανασφάλειας στου ιδιοκτήτες τους και προστασία για την ζωή και την περιουσία . Σε μια εποχή όπου υπάρχει έντονο το συναίσθημα της ανασφάλειας στις γειτονιές, ο δήμος μας έχει κάθε λόγο να αναδείξει τα πλεονεκτήματα αυτά των ζώων και να παρακινήσει (με ουσιαστική όμως υποστήριξη, εκπαίδευση, καθοδήγηση κλπ) τον κόσμο στις γειτονιές να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο.

Τα ζώα προσφέρουν συνθήκες κοινωνικοποίησης, δεσμών και καλής συμβίωσης στην γειτονιά. Σε μια εποχή όπου ο απομονωτισμός και η αποξένωση αποτελούν τις βασικές αιτίες δυσλειτουργίας μιας γειτονιάς, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ο δήμος καλείται να επιλύσει προβλήματα διαφορών, οι άνθρωποι που βγάζουν πρωί και απόγευμα το σκύλο βόλτα, μιλούνε και γνωρίζονται μεταξύ τους, λένε καλημέρα, πιάνουν την κουβέντα και αναπτύσσουν φιλικούς δεσμούς.
Εχει αποδειχθεί ότι η ανωνυμία στην γειτονιά αποτελεί το βασικό αίτιο ανάπτυξης της εγκληματικότητας, δυσλειτουργίας στην στάθμευση, όχλησης από ηχορύπανση και έλλειψης συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κατοίκων. Ο Δήμος μας μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα που θα αυτοεπιλύονταν αν οι άνθρωποι στη γειτονιά γνωρίζονταν και είχαν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Και η συμβίωση με τα κατοικίδια αποτελεί ένα εργαλείο για την ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων. Τα προγράμματα εκπαίδευσης από τον Δήμο μας, είναι βασική προϋπόθεση για να μην αναπτυχθούν σε επίπεδο πολυκατοικίας ή γειτονιάς οι αντίθετες ακριβώς σχέσεις.

Τα ζώα προσφέρουν μοναδικές και αναντικατάστατες υποστηρικτικές υπηρεσίες στα ΑμεΑ. Είναι χιλιάδες οι εφαρμογές υποστηρικτικών δράσεων που αναπτύσσονται από κατοικίδια σε ΑμεΑ με γνωστά αυτά για τους τυφλούς ή για την ειδοποίηση ιατρικών κέντρων σε περίπτωση πτώσης ή λιποθυμίας του ιδιοκτήτη, αλλά και με άλλα λιγότερο γνωστά όπως η δυσλεξία, οι επιληπτικές κρίσης κλπ. Ναι υπάρχουν σκυλιά που έχουν εκπαιδευτεί να ειδοποιούν όταν ο ιδιοκτήτης τους μπαίνει σε φάση που θα παρουσιάσει επιληπτική κρίση και τρέχουν να του φέρουν το χάπι.
Επίσης η ύπαρξη ενός κατοικίδιου απελευθερώνει τα άτομα του σπιτιού από την υποχρεωτική συνεχή παρουσία στο σπίτι όταν υπάρχει ΑμεΑ υπό προστασία.
Η πολιτικές για τα ΑμεΑ αποτελούν βασική μέριμνα των Δήμων.

Τα ζώα προστατεύουν τα παιδιά από χιλιάδες κινδύνους. Εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν και προστατεύουν τα παιδιά και τα επιτηρούν συνεχώς και ανελλιπώς. Επιτρέπουν δε στους γονείς να τα αφήσουν για λίγο στο σπίτι και να πεταχτούν σε κάποια δουλειά (σε κάποιες μέσες ηλικίες). Τα ζώα μπορούν να τα προστατεύσουν από αγνώστους, από ηλεκτροπληξίες, από πνιγμούς, από την έξοδό τους στα μπαλκόνια και πολλά άλλα.
Ενα τέτοιο πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης από τον Δήμο μας θα αποτελούσε μια τεράστια υποστήριξη στους εργαζόμενους γονείς και στις μονογονικές οικογένειες.
Ακόμη και για βοηθητικοί σχολικοί τροχονόμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ζώα (μπορείτε να βρείτε αρκετά παραδείγματα στο yotube)

Τα ζώα στο αστικό περιβάλλον προσφέρουν και την ισορροπία της διατροφικής αλυσίδας και των πληθυσμών, διότι δεν μιλούμε μόνο για τα κατοικίδια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βάλει πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης την διατήρηση της Βιοποικιλότητας στο Αστικό Περιβάλλον. Τα πουλιά με τα έντομα, οι γάτες με τα ποντίκια και τις κατσαρίδες και δεκάδες άλλες συνδυασμοί ισορροπούν τους πληθυσμούς και στο αστικό περιβάλλον. Η ισορροπία αυτή μειώνει τις ανάγκες σε εντομοκτόνα και άλλα πολύ επιβλαβή για τον άνθρωπο φάρμακα και προστατεύει από τις επιδημίες. 
Συχνά οι δήμοι ειδικά τον τελευταίο καιρό, καλούνται να επιλύσουν με τεράστιες δαπάνες και αυτό το πρόβλημα ανισορροπίας που έχει παρουσιαστεί.

Ο έλεγχος – διατήρησης του πληθυσμού στις γάτες και όχι η εφαροσμένη πολιτική εξεφάνισής τους είναι πολύ σημαντικός για την υγεία των ανθρώπων και την υγιεινή του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μια τεράστια έξαρση φιλόζωων στην Ελλάδα. Είναι φυσικό καθώς η αστικοποίηση δημιουργεί και παράλληλα την ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει την στενή μακρόχρονη επαφή του με τα ζώα. Παράλληλα όμως παρακολουθούμε και μια αυξανόμενη εκδήλωση εγκληματικής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα. Ο Δήμος καλείται να επιλύσει και αυτό το πρόβλημα έντονης κοινωνικής αντίθεσης.
Η λύση βρίσκεται στην παιδεία, στην επικοινωνία των πλεονεκτημάτων της συνύπαρξης ζώων και ανθρώπων και στην υιοθεσία μεγάλων πληθυσμών.
Οι πολίτες πρέπει να γίνουν κοινωνοί όλων των παραπάνω θετικών στοιχείων για να δουν με μια άλλη αντίληψη τα ζώα μέσα ή κοντά στο σπίτι τους. Διότι είτε το γνωρίζουν, είτε δεν το γνωρίζουν, έχουν ανάγκη να ζουν δίπλα στα ζώα. Ισορροπούν ψυχικά, προσαρμόζονται κοινωνικά και δυναμώνουν σωματικά.

Αυτό απαιτεί δημόσιο διάλογο και σοβαρές συνεπείς και συνεχείς εκστρατείες επικοινωνίας.
Ο δήμος μας πρέπει να σταματήσει να αντιλαμβάνεται ως αγγαρεία και υποχρέωση τις πολιτικές για τα ζώα και να τις αντιμετωπίσει ως ευκαιρίες και εργαλεία επίλυσης δεκάδων κοινωνικών προβλημάτων.

Πρώτα από όλα πρέπει να αναπτύξει προγράμματα εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση (ζώων και ανθρώπων) αποτελεί λύση και διέξοδο για δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στο αστικό κοινωνικό περιβάλλον.

Τέλος ο Δήμος μας έχει την τάση να μεταβιβάζει τις υποχρεώσεις του στους φιλόζωους επενδύοντας στα συναιασθήματά τους για περισυλλογή τραυματισμένων, ετοιμόγεννων, στειρώσεων, εμβολιασμών κλπ. Οι φιλόζωοι δεν είναι υπαλληλοι του δήμου, ούτε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο όπως χρειάζεται.

Είναι άμεση ανάγκη ο Δήμος μας να αποκτήσει κτηνίατρο, ειδικό όχημα για περίθαλψη και μεταφορά και ειδκή δομή περίθαλψης πλήρως εξοπλισμένη.

Εγκύκλιος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς