Η κακής ποιότητας έργα που παραλαμβάνουμε, οι αποσπασματικές και πολλές φορές και αντιφατικές επενδύσεις και η έλλειψη μελετών που αφορούν ολοκληρωμένες πολιτικές  είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθώς οδηγούν σε μια τεράστια κατασπατάληση πόρων ενώ ταυτόχρονα τα γνωστά προβλήματα συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν.

Η κακής ποιότητας μελέτες, οδηγούν σε χαλαρές προδιαγραφέςcopypasteτις περισσότερες φορές που αφήνουν τα περιθώρια στους εργολάβους, νόμιμα να παραδώσουν δυσλειτουργικά και επικίνδυνα έργα.

Ο Δημόσιος τομέας γενικότερα αλλά και ο Δήμος μας βρίσκονται πολύ πίσω από την αγορά και τις νέες τεχνολογίες που αυτή προσφέρει και οι οποίες μπορούν πια να λύσουν προβλήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι εφαρμογές Εξυπνης Πόλης και οι Πράσινες Προμήθειες οι φιλικές προς το περιβάλλον και αυτές που εξοικονομούν ενέργεια και πόρους, απουσιάζουν στην ουσία τους από τις προμήθειες του Δήμου.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται γενικώς, δεν μπορούν να είναι αποσπασματικές και αντιφατικές, αλλά να ακολουθούν μια μακρόχρονη συνέχεια που βασίζεται σε τεκμηριωμένες Μελέτες Ολοκληρωμένων Πολιτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βιώσιμη Κινητικότητα. Αυτή χτίζεται σε μακρύ χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να επιδιώκεις την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και ταυτόχρονα να τοποθετείς κάδους πάνω σ΄αυτά.

Δεν μπορείς να διευρύνεις τα πεζοδρόμια για να περπατάει ο κόσμος αν δεν δεις που θα μπουν τα αυτοκίνητα και δεν φτιάξεις πάρκινγκ

Η ιστορία έδειξε ότι τα ίδια χρόνια προβλήματα επιχειρήθηκε να λυθούν από δεκάδες αρμόδιους και υπεύθυνους αντιδημάρχους εμπειριοκρατικά, σπαταλήθηκαν εκατομμύρια και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Τέτοια προβλήματα είναι η καθαριότητα, η στάθμευση, τα υπερφορτωμένα σχολεία, η ασφάλεια, η συντήρηση των παιδικών χαρών, τα πεζοδρόμια, η κοινωνική πρόνοια, τα δέντρα, η δημοτική συγκοινωνία και πολλά άλλα.

Η απουσία σοβαρών μελετών που να ακολουθούν τους άξονες ολοκληρωμένων πολιτικών οδηγούν στην παραλαβή κακής ποιότητας έργων και υπηρεσιών, στην δυσλειτουργία των υποδομών της πόλης και στην κατασπατάληση πόρων.

Επίσης οι μελέτες αποτελούν απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε μια αίτηση χρηματοδότησης. Εκατοντάδες δράσεις και έργα επιβαρύνουν τους δημότες διότι δεν έχουν την απαραίτητη λεγόμενη ωρίμανση για να χρηματοδοτηθούν από τα σχετικά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. Ετσι δεν κάνουμε έργα διότι δεν υπάρχουν λεφτά και παράλληλα δεν παίρνουμε λεφτά διότι δεν έχουμε μελέτες για έργα.

Οι μελέτες είναι πηγή χρημάτων.

Θεωρούμε απαράδεκτο οι δημότες να φορολογούνται για έργα που έχουν ήδη φορολογηθεί και γι αυτό χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την πολιτεία.

Τέλος οι μελέτες δίνουν την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης. Οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τι προτείνεται να γίνει και να αποφασίζουν ανάλογα ή να προτείνουν και αυτοί βελτιώσεις συμμετέχοντας με τις ειδικότητές τους.

Οι μελέτες μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία μιας διαδικασίας πιστοποίησης στις υπηρεσίες του δήμου. Οι υπηρεσίες πρέπει συνεχώς να αξιολογούνται και να καταρτίζονται

Ενα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού πρέπει να επενδύεται κάθε χρόνο σε επιστημονικές μελέτες έτσι ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και να δημιουργούν έσοδα στο δήμο.