Σε μια εποχή όπου το κράτος όλο και περιορίζεται και αποσύρεται στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας και οι επιπτώσεις της οικονομικής, υγειονικής και ενεργειακής κρίσης ταλαιπωρούν τα νοικοκυριά, ένας Δήμος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του και να τους υποστηρίζει με μια ολιστική αντίληψη σε κάθε τους δυσκολία.

Η παράταξη 8Προτάσεις υιοθετεί σε απόλυτο βαθμό το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σύμφωνα με το οποίο η Κοινωνική Πολιτική ασκείται για όλους και αντιτίθεται στην αντίληψη που περιθάλπει μόνο όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Αντί να βοηθάμε αυτούς που έχουν ανάγκη, προωθούμε πολιτικές ώστε κανείς να μην έχει ανάγκη. Γι αυτό η Κοινωνική Πολιτική και η Υγεία για μας βασίζεται στην Επανένταξη, στην Αρχή της Αναλογικότητας (ο καθένας να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του) και στην παροχή υπηρεσιών για όλους.

Η πανδημία άλλωστε έδειξε ότι δεν αρκεί να είμαστε εμείς υγιείς. Πρέπει και οι γύρω μας να είναι υγιείς. 

Η Κοινωνική Πολιτική έχει καθολικό αναδιανεμητικό ρόλο και δεν απευθύνεται μόνο στους αναξιοπαθούντες. Ανάγκη υποστήριξης από μια ολοκληρωμένη Κοινωνική Πολιτική σε έναν δήμο έχει και η μεσαία τάξη που δεν πεινάει, αλλά φορολογείται και δικαιούται να απολαμβάνει υπηρεσίες και παροχές.

Η Παράταξη 8 Προτάσεις επιμένει στην αναγκαιότητα εκπόνησης μελέτης Κοινωνικών Αναγκών για την διαμόρφωση μια πλήρους και επιστημονικά τεκμηριωμένης εικόνας για το είδος, το μέγεθος και το πλάτος των αναγκών της τοπικής μας κοινωνίας.

Η Παράταξη 8 Προτάσεις αντιτίθεται στην ιδρυματοποίηση των ανέργων και των αναξιοπαθούντων με μηναίο βοήθημα πείνας που τους αδρανοποιεί και τους εγκλωβίζει στην επαιτεία. Επιμένει στην πολιτική επανένταξης μέσω της τοπικής ανάπτυξης.

Η Παράταξη 8 Προτάσεις έχει προτείνει την Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο με το οποίο ένας δήμος μπορεί να εξοπλίζει με μια τέχνη τους ωφελούμενους και ταυτόχρονα να ασκεί Κοινωνική Πολιτική σε μια παραγωγική λογική προσφέροντας υπηρεσίες προς τους δημότες του όπως ο καθαρισμός των σχολείων, η φύλαξη, συντήρηση και καθαριότητα των παιδικών χαρών και των αθλητικών χώρων, η απογευματινή αξιοποίηση των σχολικών κτηρίων, η πολιτική προστασία, η εξυπηρέτηση κατ’ οίκον κ.α.

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις εντάσσονται στις πολιτικές Εταιρικής Σχέσης και Συνευθύνης Δήμου και Πολιτών.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης ο δήμος οφείλει να αναπτύσσει και την Ενεργό Γήρανση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της Γήρανσης του Πληθυσμού που ειδικά για τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού βρίσκεται στην κορυφή μεταξύ των Ευρωπαϊκών Δήμων. Η μοναξιά, ο απομονωτισμός λόγω των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, η υγειονομική ευπάθεια, η ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, η δυσκινησία και η εργασιακή εντατικοποίηση των νεότερων που αδυνατούν να τους βοηθήσουν επαρκώς, οδηγούν τους ηλικιωμένους κατά 25% στην κατάθλιψη και σε μια ζωή που δεν την αξίζουν.

Ο Δήμος μας πρέπει να προχωρήσει στην μετεξέλιξη των ΚΑΠΗ σε Οργανισμό Υποστήριξης της Τρίτης Ηλικίας με μια ολιστική αντίληψη παροχής υποστήριξης σε κάθε πτυχή της ζωής της Τρίτης Ηλικίας που δεν θα περιορίζεται σε 500 μέλη, και σε δραστηριότητες ταξιδιών και διασκέδασης τα οποία δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν, αλλά σε εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών για όλους.

Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να είναι συμβουλευτικές, υπηρεσίες ιατρικής, λογιστικής, νομικής, ασφαλιστικής φύσεως .

Εξυπηρέτηση κατ’ οίκον για τον εφοδιασμό του σπιτιού και άλλες ανάγκες.

Συνεργεία για τον κήπο, τις βλάβες και τα μαστορέματα.

Δημιουργία γραφείου One stop shop που θα συνδέεται με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Υπηρεσίες προστασίας καταναλωτή και χειρισμού ηλεκτρικών συσκευών

Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας για την παρακολούθηση ιατρικού φακέλου κ.α.

Τηλεϊατρική και τηλεειδοποίηση για θέματα ασφάλειας και ατυχημάτων.

Τονίζουμε ότι η παράταξη 8 Προτάσεις δεν είναι υπέρ του όλα δωρεάν, αλλά όπως σημειώσαμε και στην αρχή, όλες οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ο ευκατάστατος θα συμβάλει στην βιωσιμότητα των υπηρεσιών και ο φτωχός θα απαλλαγεί με μια κλιμάκωση με πολλές βαθμίδες που θα προκύψουν από την μελέτη Κοινωνικών Αναγκών.

Τεράστιο είναι και το πρόβλημα και το ποσοστό των μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολεία. Ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει μηχανισμούς έγκαιρης διάγνωσης, υποστήριξης και θεραπείας για τα παιδιά αυτά που έχουν υψηλό δείκτη ευφυίας, αλλά άλλο μηχανισμό σκέψης.

Για τα παιδιά οφείλει μέσω των Δημοτικών Ιατρείων να παρακολουθεί μια πλήρη διαδικασία προληπτικής ιατρικής

Επίσης τεράστιο είναι το πρόβλημα των εργαζόμενων γονέων και ειδικά των μονογονικών οικογενειών. Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) όπου θα φέρει ο εργαζόμενος γονέας το παιδί του για κάποιες ώρες απογευματινές ή διακοπών και να μπορέσει εκείνος να κάνει τις δουλειές του. Ο Θεσμός των ΚΔΑΠ στην Ελλάδα εξασφαλίζει ότι δεν θα αποτελέσει πάρκινγκ παιδιών αλλά θα αναπτύξει δεξιότητες και θα προωθήσει την κοινωνικότητα.

ΥΓΕΙΑ

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού οφείλει να αναπτύξει Πλήρη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τους δημοτες του!

Με την αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων σε Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαγγελματίες αμειβόμενους γιατρούς, με ηλεκτρονική πλατφόρμα, με εφαρμογή για τα κινητά και πενταψήφιο αριθμό εξυπηρέτησης σε 24ωρη βάση.


Την προμήθεια και λειτουργία ενός ασθενοφόρου ειδικά για την μεταφορά κατοίκων του δήμου μας, από και προς τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.


Την Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας για την προσωποιημένη παρακολούθηση ιατρικού φακέλου όλων των δημοτών από την βρεφική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα στο cloud.


Πλήρες πρόγραμμα μέσω των Δημοτικών Ιατρείων, προληπτικής ιατρικής για τα παιδιά, για την έγκαιρη διάγνωση στους Παιδικούς Σταθμούς και στα Σχολεία.

Συμβουλευτική και σύνδεση των πολιτών με το Σύστημα Υγείας, ενημέρωση για τις προληπτικές εξετάσεις ανάλογα την ηλικία και αξιόπιστη καθοδήγηση σε κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Την εφαρμογή Τηλεϊατρικής υποστήριξης και τηλεειδοποίησης για θέματα αιφνίδιων περιστατικών, ασφάλειας και ατυχημάτων.

Διαρκείς ενημερωτικές ημερίδες και μέσω διαδικτύου για κάθε θέμα ιατρικής φύσεως όπως εμβολιασμών, μεταδιδόμενων και χρόνιων ασθενειών κλπ.

Βάση των συμπερασμάτων του Τεχνικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με τον τίτλο «Οι Υγιείς Πόλεις ηγούνται δια του παραδείγματος: ‘’Μια Ανθρωπότητα, Ένας Πλανήτης’’»

Δείτε εδώ όλες μας τις ανακοινώσεις για την Υγεία και την Πρόνοια. 

Δείτε εδώ όλες μας τις ανακοινώσεις για την Κοινωνική Πολιτική