Σε μια περίοδο όπου το κράτος όλο και μικραίνει και η οικονομική κρίση χτυπάει αλύπητα τα νοικοκυριά ένας δήμος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του και να τους υποστηρίζει με μια ολιστική αντίληψη σε κάθε δυσκολία τους.

Η παράταξη 8Προτάσεις υιοθετεί σε απόλυτο βαθμό το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σύμφωνα με το οποίο η Κοινωνική Πολιτική ασκείται για όλους και αντιτίθεται κάθετα στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη που περιθάλπει μόνο όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Η Κοινωνική Πολιτική έχει καθολικό αναδιανεμητικό ρόλο και δεν απευθύνεται μόνο στους αναξιοπαθούντες. Ανάγκη υποστήριξης από μια ολοκληρωμένη Κοινωνική Πολιτική σε έναν δήμο έχει και η μεσαία τάξη που δεν πεινάει, αλλά φορολογείται και δικαιούται να απολαμβάνει υπηρεσίες και παροχές.

Η Παράταξη 8 Προτάσεις επιμένει στην αναγκαιότητα εκπόνησης μελέτης Κοινωνικών Αναγκών για την διαμόρφωση μια πλήρους και επιστημονικά τεκμηριωμένης εικόνας για το είδος, το μέγεθος και το πλάτος των αναγκών της τοπικής μας κοινωνίας.

Η Παράταξη 8 Προτάσεις αντιτίθεται στην ιδρυματοποίηση των ανέργων και των αναξιοπαθούντων με μηναίο βοήθημα πείνας που τους αδρανοποιεί και τους εγκλωβίζει στην επαιτεία και επιμένει στην πολιτική επανένταξης μέσω της τοπικής ανάπτυξης.

Η Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είναι ένα πολύ καλό εργαλείο με το οποίο ένας δήμος μπορεί να εξοπλίζει με μια τέχνη τους ωφελούμενους και ταυτόχρονα να ασκεί Κοινωνική Πολιτική σε μια παραγωγική λογική προσφέροντας υπηρεσίες προς τους δημότες του όπως ο καθαρισμός των σχολείων, η φύλαξη, συντήρηση και καθαριότητα των παιδικών χαρών και των αθλητικών χώρων, η απογευματινή αξιοποίηση των σχολικών κτηρίων, η πολιτική προστασία, η εξυπηρέτηση κατ’ οίκον κ.α.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τρίτη Ηλικία. Η μοναξιά, ο απομονωτισμός λόγω των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, η υγειονομική ευπάθεια, η διαχείριση της γραφειοκρατίας, η δυσκινησία και η εργασιακή εντατικοποίηση των νεότερων, οδηγού τους ηλικιωμένους κατά 25% στην κατάθλιψη και σε μια ζωή που δεν την αξίζουν.

Ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει στην μετεξέλιξη των ΚΑΠΗ σε Οργανισμό Υποστήριξης της Τρίτης Ηλικίας με μια ολιστική αντίληψη παροχής υποστήριξης σε κάθε πτυχή της ζωής της Τρίτης Ηλικίας που δεν θα περιορίζεται σε 500 μέλη, και σε δραστηριότητες ταξιδιών και διασκέδασης τα οποία δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν, αλλά σε εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών σε όλους.

Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες ιατρικής, λογιστικής, νομικής, ασφαλιστικής φύσεως.

Εξυπηρέτηση κατ’ οίκον για τον εφοδιασμό του σπιτιού και άλλες ανάγκες.

Δημιουργία γραφείου One stop shopπου θα συνδέεται με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Υπηρεσίες προστασίας καταναλωτή

Δημιουργία ΚΕΠ Υγείας για την παρακολούθηση ιατρικού φακέλου κ.α.

Τονίζουμε ότι η παράταξη 8 Προτάσεις δεν είναι υπέρ του όλα τσάμπα, αλλά όπως σημειώσαμε και στην αρχή όλες οι υπηρεσίες του δήμου πρέπει να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Ο ευκατάστατος θα συμβάλει στην βιωσιμότητα των υπηρεσιών και ο φτωχός θα απαλλαγεί με μια κλιμάκωση με πολλές βαθμίδες που θα προκύψουν από την μελέτη Κοινωνικών Αναγκών.

Τεράστιο είναι και το πρόβλημα και το ποσοστό των μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο σχολεία. Ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει μηχανισμούς έγκαιρης διάγνωσης, υποστήριξης και θεραπείας για τα παιδιά αυτά που έχουν υψηλό δείκτη ευφυίας, αλλά άλλο μηχανισμό σκέψης.

Επίσης τεράστιο είναι το πρόβλημα των εργαζόμενων γονέων και ειδικά των μονογονικών οικογενειών. Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) όπου θα φέρει ο εργαζόμενος γονέας το παιδί του για κάποιες ώρες απογευματινές ή διακοπών και να μπορέσει εκείνος να κάνει τις δουλειές του. Ο Θεσμός των ΚΔΑΠ στην Ελλάδα εξασφαλίζει ότι δεν θα αποτελέσει πάρκινγκ παιδιών αλλά θα αναπτύξει δεξιότητες και θα προωθήσει την κοινωνικότητα.

Τέλος ο Δήμος οφείλει να δημιουργήσει ΚΕΠ Υγείας που σε συνεργασία με τα Δημοτικά Ιατρεία θα δημιουργήσουν ιατρικό φάκελο για κάθε πολίτη από την βρεφική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Το ΚΕΠ Υγείας μεριμνά για την προληπτική ιατρική και την έγκαιρη διάγνωση στους Παιδικούς Σταθμούς και στα Σχολεία, συμβουλεύει και συνδέει τους πολίτες με το σύστημα υγείας, ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις ανάλογα την ηλικία και καθοδηγεί αξιόπιστα κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Παράλληλα πραγματοποιεί ενημερωτικές ημερίδες για κάθε θέμα ιατρικής φύσεως όπως το θέμα των εμβολισμών ή το κουνούπι του Δυτικού Νείλου.