Ο μηχανισμός αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Παπάγου Χολαργού είναι ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ και ΚΟΣΤΟΒΟΡΟΣ, καθώς έχει παραμείνει ακριβώς ο ίδιος από το 1980 ενώ ο πληθυσμός, τα κτήρια και τα μαγαζιά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Αιτία του κακού είναι οι πελατειακές σχέσεις και τα ρουσφέτια που αναπτύσσουν οι δημοτικές αρχές και ειδικά οι εκάστοτε αντιδήμαρχοι καθαριότητας, μετακινώντας ή προσθέτοντας κάδους εκεί που δεν χρειάζονται μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία διαλύοντας και απορρυθμίζοντας το σύστημα της καθαριότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διατήρηση των ιδιωτικών κάδων και η χειρωνακτική αποκομιδή που απαιτεί τριπλάσιο χρόνο εργατοωρών. Παρά το γεγονός ότι και τα τρία σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή από επιστήμονες, της το υποδεικνύουν, εντούτοις οι πελατειακές σχέσεις «κανονικά έπρεπε να το καταργήσουμε, αλλά επειδή είσαι εσύ σε αφήνω» συνεχίζονται κανονικά.
Σημειώνουμε ότι οι μεγάλη διασπορά κάδων στους δρόμους μειώνει και δραματικά τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης ενώ καταλαμβάνει και πεζοδρόμια.

Η παράταξη 8 Προτάσεις έχει θέσει πολλές φορές το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για εκπόνηση Μελέτης Διαχείρισης των απορριμμάτων. Για να γίνει μια αντικειμενική χωροθέτηση των κάδων, να τεκμηριωθεί επιστημονικά ο αριθμός και το μέγεθος των κάδων που χρειάζονται, καθώς και το πλήθος των δρομολογίων και τα μεγέθη των απορριμματοφόρων. Η καθαριότητα όμως είναι μια μεγάλη μπίζνα και τα κυκλώματα δεν το επιτρέπουν.

Αποτέλεσμα είναι η καθαριότητα να στοιχίζει πανάκριβα και η δημοτική αρχή να προσλαμβάνει όλο και λιγότερους εργαζόμενους, να χρησιμοποιεί παλιά εργαλεία και παλιές τεχνολογίες. Και οι πολίτες πληρώνουν για υπηρεσίες που συνεχώς υποβαθμίζονται.

Ενώ το 1914 όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή εισέπραττε τέλη από τους δημότες ύψους 5.253.321,19 € το 2023 θα εισπράξει 6.048.385,32€ αύξηση 15% ενώ το μισθολογικό κόστος άρα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες έπεσαν από 3.304.414,08 € το 2014, στα 2.760.104,00€ μείωση 16%.
Μια διαφορά κόστους και ποιότητας υπηρεσιών 31% χειρότερα από ότι παρέλαβε.

Η Παράταξη 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ προτείνει από το 2014 μέχρι σήμερα το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω«. Ένα δίκαιο σύστημα που έγινε και νόμος του κράτους το 2020 καθώς όποιος ανακυκλώνει απαλλάσσεται των τελών καθαριότητας. Υπήρχε και σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά η δημοτική αρχή έκανε ότι δεν το γνώριζε. Βγήκε και νέα πρόσκληση.

Επιπλέον σε όλα αυτά η Δημοτική Αρχή φόρτωσε και με 9.500.000 ευρώ τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των δημοτών στα δημοτικά τέλη για 12 χρόνια για την εγκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού με LED για ένα έργο που σύμφωνα με την μελέτη στοίχιζε 3.000.000 ευρώ. Ετσι επιβάρυνε τα τέλη και αναγκάστηκε να μειώσει τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Χαρακτηριστική είναι όμως και η διοικητική ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να απορροφήσει κονδύλια που προορίζονται για την αναβάθμιση της καθαριότητας των δήμων. Δεν μπόρεσε να πάρει κονδύλια ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπουργείο Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» ούτε απο την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία HORIZON. Μία απώλεια που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η Δημοτική Παράταξη 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ από το 2015 έχει κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση του συστήματος αποκομιδής.

Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποκομιδής και την χωροθέτηση των κάδων.

Εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» σύμφωνα με τον νόμο 4819/2021.

Αυτόνομη διαπραγμάτευση των ανακυκλώσιμων υλικών για την δημιουργία εσόδων και την μείωση των δημοτικών τελών

Οργάνωση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ανέργων για την καθημερινή καθαριότητα και περιποίηση πάρκων και περιοχών πρασίνου.

Εντωμεταξύ η εικόνα στους δρόμους, στα πάρκα, στα σχολεία και στις πλατείες είναι άθλια με μια τεράστια αισθητική υποβάθμιση και υγειονομικούς κινδύνους.

Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία για να κάνουμε τον Δήμο Παπάγου Χολαργού μια καθαρή πόλη

Θεωρούμε πολύ καλή πρακτική και θα το εφαρμόσουμε το παράδειγμα του Δήμου Βύρωνα με εργαστήρια για την διαμόρφωση μαζί με τους πολίτες του κανονισμού καθαριότητας.
https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=11279

Παράλληλα θα εφαρμόσουμε τα πρότυπα καθαριότητας που έχει εκδόσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος  https://ypen.gov.gr/diacheirisi-apovliton/sterea-apovlita/odigoi-meletes-protypa/ και ειδικότερα τον Οδηγό βελτίωσης κοστολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων για Δήμους.

Θα υποστηρίξουμε την ψηφιακή αναβάθμιση του μηχανισμού καθαριότητες έτσι ώστε μέσω αισθητήρων παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και έξυπνων λογισμικών να επιτύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, αξιοποιώντας προσκλήσεις χρηματοδότησης όπως αυτό της Εξυπνης Πόλης
https://digitalplan.gr/prosklisi/39/psifiakos-metaschimatismos-ton-ota
και συγκέκριμένα το αντικείμενο 6 του MarketPlace Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων
το αντικείμενο 8 Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.
το αντικείμενο 31 Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Κανονιστικών Αποφάσεων
το αντικείμενο 32 Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ.
το αντικείμενο 33 Υλοποίηση δημόσιων δεικτών μέτρησης απόδοσης σύμφωνα με ISO 37122, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες
το αντικείμενο 35 Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.
Την περιγραφή μπορείτε να την δείτε στο παράρτημα Ε

Θα εγκαταστήσουμε Επιχειρησιακή Νοημοσύνη στον μηχανισμό καθαριότητας όπως κάνουν όλοι οι σύγχρονοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί

Θεωρούμε καλή πρακτική την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2021 για τον εκσυγχρονισμό και τον εμπλουτισμό του μηχανισμού καθαριότητας όπως έκανε ο Δήμος Πεντέλης.
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/aftodioikisi/297768/dimos-pentelis-xrimatodotisi-gia-agora-eksoplismoy-kathariotitas

Επίσης προβλέπουμε υποβολή πρότασης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2021 – 2027
https://www.pepattikis.gr/basiki-selida/perifereiako-programma-attiki-2021-2027

Θα δημιουργηθούν Γωνιές Ανακύκλωσης έτσι ώστε να εφαρμόσουμε το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» και οι δημότες που πετάνε λίγα σκουπίδια ή που ανακυκλώνουν να πληρώνουν πολύ μειωμένα δημοτικά τέλη σύμφωνα με το σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου 4819/2021: Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής όπως περιγράφεται στον Ειδικό Στόχο RSO2.6. στην σελίδα 105