Ο μηχανισμός αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Παπάγου Χολαργού είναι ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ και ΚΟΣΤΟΒΟΡΟΣ, καθώς έχει παραμείνει ακριβώς ο ίδιος από το 1980 ενώ ο πληθυσμός, τα κτήρια και τα μαγαζιά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Το μεγάλο άσκοπο κόστος δεν επιτρέπει στην δημοτική αρχή να προσλάβει προσωπικό και να εκσυγχρονίσει το σύστημα.

Αιτία του κακού είναι οι πελατειακές σχέσεις και τα ρουσφέτια που αξιοποιεί η δημοτική αρχή.

Διατηρεί το σύστημα των ιδιωτικών κάδων που τριπλασιάζει το χρόνο και το κόστος αποκομιδής.

Βάζει πλεονάζοντες κάδους εκεί που δεν χρειάζονται για να ικανοποιήσει προσωπικές απαιτήσεις.

Ανταποκρίνεται σε αποσπασματικές αιτήσεις (τηλέφωνα) διαλύοντας κάθε έννοια προγραμματισμού και οικονομίας κλίμακος.

Παρά το γεγονός ότι και τα τρία σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή από επιστήμονες, της το υποδεικνύουν, εντούτοις εδώ και 8 χρόνια συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές.
Σημειώνουμε ότι οι μεγάλη διασπορά κάδων στους δρόμους μειώνει και δραματικά τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης ενώ καταλαμβάνει και πεζοδρόμια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η υπηρεσία καθαριότητας, η συνολική χωρητικότητα των κάδων σε Παπάγου και Χολαργό ανέρχεται στα 2.104.220 λίτρα. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτς κάθε 1.000 λίτρα χωρητικότητας δίνει 430 κιλά σκουπίδια. Αρα τα 2.104.220 λίτρα κάδων, με έναν πολύ απλό υπολογισμό θα έπρεπε στις 360 μέρες του χρόνου να οδηγούν στον ΧΥΤΑ 3.630.000 τόνους. Ομως οι δημότες μας παράγουν μόνο 19.374 τόνους το χρόνο. Το σύστημα καθαριότητας λειτουργεί με το 0,63% της χωρητικότητας του. Με λίγα λόγια μας έχουν γεμίσει κάδους που δεν τους χρειαζόμαστε αλλά τους πληρώνουμε: σε χρόνο και χρήμα.

Εδώ βλέπουμε την απόδειξη για το πόσο ακριβά πληρώνουμε την έλλειψη μελέτης καθαριότητας. 

Στην μια φωτογραφία βλέπουμε έναν κάδο άδειο και έναν γεμάτο σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων. Ο άδειος κάδος δημιουργεί μια μέση καθυστέρηση 27 δευτερολέπτων επί 308 κάδους ημερησίως. Τόσοι είναι οι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί σε άχρηστα σημεία λόγω έλλειψης μελέτης. Αυτό μας δίνει 130.500 δευτερόλεπτα ημερησίως. Πολύ απλά 38,11 εργατοώρες ημερησίως. Δηλαδή αυτό το σύστημα απασχολεί 6,35 εργάτες την ημέρα. Και επειδή κάθε απορριμματοφόρο χρειάζεται 3 εργαζόμενους μιλάμε για 19 εργάτες ημερησίως που αντιστοιχούν σε άχρηστο κόστος 410.400 ευρώ ετησίως. 

Στην άλλη φωτογραφία βλέπουμε έναν ιδιωτικό κάδο απέναντι ακριβώς από έναν άλλο, του κλασικού συστήματος σε έναν πολύ μικρό δρόμο του Παπάγου. Αυτή η διάταξη κοστίζει 1,5 επιπλέον λεπτό ημερησίως στο σύστημα αποκομιδής. Πολλαπλασιάστε επί 1.432 για κάθε μέρα (τόσοι είναι οι ιδιωτικοί κάδοι) για να αντιληφθούμε τον ημερήσιο χρόνο καθυστέρησης. Δίπλα βέβαια βλέπουμε και τα κλαδιά αφημένα αφού αυτή η καθυστέρηση φέρνει και την ανάλογη αναποτελεσματικότητα. Ο κάδος είναι σπασμένος και αυτό έχει να κάνει με ένα άλλο στοιχείο της παθογένειας που αφορά τις προδιαγραφές των διαγωνισμών και των προμηθειών.

Στο τεράστιο αυτό κόστος θα πρεπει να προσθέσουμε κόστος σε καύσιμα, ανταλλακτικά, κάδους, ζημιές κλπ.

Δυστυχώς όμως ο κ. Αποστολόπουλος δεν καταλαβαίνει και πολλά μαθηματικά. 

Δείτε και σχετική μας ανακοίνωση.

Η υπηρεσία καθαριότητας μας στοιχίζει 3.950.656,31 ευρώ το χρόνο που τα πληρώνουν ανταποδοτικά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι δημότες σε εργατοώρες, καύσιμα, ανταλλακτικά κλπ. 

Μόνο το 50% των κάδων να μείωνε η δημοτική αρχή και από τα 2.104.220 λίτρα να κατέβαινε στο 1.052.110, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε το 0,63%, αυτό θα σήμαινε 1.975.328,115 ευρώ εξοικονόμηση το χρόνο για τους δημότες. Μέρος αυτού βέβαια μπορει να μετατραπεί σε άυξηση των υπηρεσιών.

Σημαντικό όμως είναι ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την διαχείριση των αποριμμάτων (μηχανικοί έργου) αν κάνεις μια ορθολογική διαχείριση με σωστό χωροχρονικό προγραμματισμό και δεν αποσυντονίζεις τις υπηρεσίες σου με αποσπασαμτικές εντολές του τύπου «τρέχα στην τάδε οδό να μαζέψεις τα κλαδιά, τρέχα στην δίνα οδό στην άλλη μεριά του δήμου», τότε μπορείς να επιτύχεις είτε μειωση 30% του κόστους καθαριότητας, είτε άυξηση της ποιότητας και της αποτελεσματικόητας κατά 30%.

Η παράταξη 8 Προτάσεις έχει θέσει πολλές φορές το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για εκπόνηση Μελέτης Διαχείρισης των απορριμμάτων. Για να γίνει μια αντικειμενική χωροθέτηση των κάδων, να τεκμηριωθεί επιστημονικά ο αριθμός και το μέγεθος των κάδων που χρειάζονται, καθώς και το πλήθος των δρομολογίων και τα μεγέθη των απορριμματοφόρων. Η καθαριότητα όμως είναι μια μεγάλη μπίζνα και τα κυκλώματα δεν το επιτρέπουν. Και βέβαια είναι μια πολύ δυνατή μηχανή προσωπικών εξυπηρετήσεων και παργωγής ψήφων.

Αποτέλεσμα είναι η καθαριότητα να στοιχίζει πανάκριβα και η δημοτική αρχή να προσλαμβάνει όλο και λιγότερους εργαζόμενους, να χρησιμοποιεί παλιά εργαλεία και παλιές τεχνολογίες. Και οι πολίτες να πληρώνουν για υπηρεσίες που συνεχώς υποβαθμίζονται.

Ενώ το 1914 όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή εισέπραττε τέλη από τους δημότες ύψους 5.253.321,19 € το 2023 θα εισπράξει 6.048.385,32€ αύξηση 15% ενώ το μισθολογικό κόστος άρα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες έπεσαν από 3.304.414,08 € το 2014, στα 2.760.104,00€ μείωση 16%.
Μια διαφορά κόστους και ποιότητας υπηρεσιών 31% χειρότερα από ότι παρέλαβε.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η Παράταξη 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ προτείνει από το 2014 μέχρι σήμερα το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω«. Ένα δίκαιο σύστημα που έγινε και νόμος του κράτους το 2020 καθώς όποιος ανακυκλώνει απαλλάσσεται των τελών καθαριότητας. Υπήρχε και σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά η δημοτική αρχή έκανε ότι δεν το γνώριζε. Βγήκε και νέα πρόσκληση.Επιπλέον σε όλα αυτά η Δημοτική Αρχή φόρτωσε και με 9.500.000 ευρώ τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των δημοτών στα δημοτικά τέλη για 12 χρόνια για την εγκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού με LED για ένα έργο που σύμφωνα με την μελέτη στοίχιζε 3.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσλάβει εργάτες καθαριότητας και να φορτώσει κι άλλο τα δημοτικά τέλη. Αναγκαστικά λοιπόν θα μειώσει την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας. 

Χαρακτηριστική είναι όμως και η διοικητική ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να απορροφήσει κονδύλια που προορίζονται για την αναβάθμιση της καθαριότητας των δήμων. Δεν μπόρεσε να πάρει κονδύλια ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Υπουργείο Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» ούτε απο την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία HORIZON. Μία απώλεια που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντική είναι και η ταλαιπωρία των δημοτών από την έξοδο απορριμματοφόρων και φορτηγών σε ακατάλληλες ώρες όπως και η σημαντική ζημιά που επιφέρουν τα απορριμματοφόρα με την δυσοσμία έξω από τα μαγαζιά εστίασης.
Η έξοδος των απορριμματοφόρων σε ακατάλληλες ώρες επιβαρύνουν τους ήδη επιβαρυμμένους δρόμου του δήμου, καθυστερούν χιλιάδες εργαζόμενους και μαθητές από στην μετάβαση στην δουλειά τους ενώ δημιουργούν καθυστερήσεις και κόστη και στην ίδια την υπηρεσία.
Παράλληλα ειδικά το καλοκαίρι δημιουργούν ένα πολύ δυσάρεστο περιβάλλον για τους θαμώνες των επιχειρήσεων εστίασης με την δυσοσμία τους. Ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού και να έχει βρεθεί η βέλτιστη λύση, αν εφαρμοζόταν η Διαπληροφοριακή Διακυβέρνηση και η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη

Η Δημοτική Παράταξη 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ από το 2015 έχει κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση του συστήματος αποκομιδής.

Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποκομιδής και την χωροθέτηση των κάδων.

Εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» σύμφωνα με τον νόμο 4819/2021.

Αυτόνομη διαπραγμάτευση των ανακυκλώσιμων υλικών για την δημιουργία εσόδων και την μείωση των δημοτικών τελών

Οργάνωση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ανέργων για την καθημερινή καθαριότητα και περιποίηση πάρκων και περιοχών πρασίνου.

Εντωμεταξύ η εικόνα στους δρόμους, στα πάρκα, στα σχολεία και στις πλατείες είναι άθλια με μια τεράστια αισθητική υποβάθμιση και υγειονομικούς κινδύνους.

Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία για να κάνουμε τον Δήμο Παπάγου Χολαργού μια καθαρή πόλη

Θεωρούμε πολύ καλή πρακτική και θα το εφαρμόσουμε το παράδειγμα του Δήμου Βύρωνα με εργαστήρια για την διαμόρφωση μαζί με τους πολίτες του κανονισμού καθαριότητας.
https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=11279

Παράλληλα θα εφαρμόσουμε τα πρότυπα καθαριότητας που έχει εκδόσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος  https://ypen.gov.gr/diacheirisi-apovliton/sterea-apovlita/odigoi-meletes-protypa/ και ειδικότερα τον Οδηγό βελτίωσης κοστολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων για Δήμους.

Θα υποστηρίξουμε την ψηφιακή αναβάθμιση του μηχανισμού καθαριότητες έτσι ώστε μέσω αισθητήρων παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και έξυπνων λογισμικών να επιτύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, αξιοποιώντας προσκλήσεις χρηματοδότησης όπως αυτό της Εξυπνης Πόλης
https://digitalplan.gr/prosklisi/39/psifiakos-metaschimatismos-ton-ota
και συγκέκριμένα το αντικείμενο 6 του MarketPlace Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων
το αντικείμενο 8 Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.
το αντικείμενο 31 Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Κανονιστικών Αποφάσεων
το αντικείμενο 32 Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ.
το αντικείμενο 33 Υλοποίηση δημόσιων δεικτών μέτρησης απόδοσης σύμφωνα με ISO 37122, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες
το αντικείμενο 35 Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.
Την περιγραφή μπορείτε να την δείτε στο παράρτημα Ε

Θα εγκαταστήσουμε Επιχειρησιακή Νοημοσύνη στον μηχανισμό καθαριότητας όπως κάνουν όλοι οι σύγχρονοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί

Θεωρούμε καλή πρακτική την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2021 για τον εκσυγχρονισμό και τον εμπλουτισμό του μηχανισμού καθαριότητας όπως έκανε ο Δήμος Πεντέλης.
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/aftodioikisi/297768/dimos-pentelis-xrimatodotisi-gia-agora-eksoplismoy-kathariotitas

Επίσης προβλέπουμε υποβολή πρότασης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2021 – 2027
https://www.pepattikis.gr/basiki-selida/perifereiako-programma-attiki-2021-2027

Θα δημιουργηθούν Γωνιές Ανακύκλωσης έτσι ώστε να εφαρμόσουμε το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» και οι δημότες που πετάνε λίγα σκουπίδια ή που ανακυκλώνουν να πληρώνουν πολύ μειωμένα δημοτικά τέλη σύμφωνα με το σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου 4819/2021: Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής όπως περιγράφεται στον Ειδικό Στόχο RSO2.6. στην σελίδα 105