Η μείωση του πρασίνου στην τελευταία δεκαετία στον Δήμο Παπάγου Χολαργού αγγίζει το 70%.
Μόνο στο κομμάτι Περικλέους, Ευτέρπης, Αναστάσεως και Βουτσινά 2.2160 τ.μ. κόπηκαν την περίοδο 1999-2019, 2.700 δέντρα περίπου.
Σε ένα μικρό δρόμο 150 μέτρων όπως η Σκοπέλου από το 2015 μέχρι το 2020 κόπηκαν 27 δέντρα.
Στην Φανερωμένης κόπηκαν 73 δέντρα
Στην Βουτσινά πανω από 50 δέντρα.


Και η σφαγή συνεχίζεται με τις οικοδομικές άδειες που αφαιρούν τουλάχιστον 10 δέντρα εντός των οικοπέδων και τρία δέντρα εκτός. Από τον Κτηριοδομικό Κανονισμό υπάρχει υποχρεώση αντικατάστασης όμως η Δημοτική Αρχή κάνει τα στραβά μάτια.

Η δημοτική αρχή προσπαθεί να μειώσει τον απολογισμό των κομμένων δέντρων ισχυριζόμενη ότι τα δέντρα κλαδεύονται και δεν κόβονται.

Επίσης χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι δήθεν κόβει τα δέντρα για να απελευθερώσει τα πεζοδρόμια. Όμως είτε έξι χρόνια μετά την κοπή οι κορμοί παραμένουν στα πεζοδρόμια, είτε τα πεζοδρόμια γίνονται πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Όμως ο Χολαργός και ο Παπάγου, ήταν μέχρι σήμερα ελκυστικοί και περιζήτητοι γιατί είναι καταπράσινοι. Μια τεράστια αξία που συνεχώς μειώνεται.
Όλα τα περιζήτητα προάστια όπου η αξία των σπιτιών είναι μεγάλη Κηφισιά Εκάλη Φιλοθέη Ψυχικό, αλλά και η ποιότητα ζωής ξεχωριστή είναι καταπράσινα.
Όμως τα δέντρα δεν προσφέρουν μόνο αισθητική αναβάθμιση και υψηλή αξία στην ακίνητη περιουσία των κατοίκων.
Κατεβάζουν την θερμοκρασία το καλοκαίρι και μειώνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις.
Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα την στιγμή που η Αττική είναι από τις πιο μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης. Μην ξεχνάμε ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας ευθύνεται για 15.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο στην Ελλάδα συν δεκάδες ασθένειες.
Προστατεύουν από τον αέρα και μειώνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις και τον Χειμώνα.
Μειώνουν τους θορύβους.
Δημιουργούν συνθήκες ηρεμίας και ψυχικής υγείας.
Η Δημοτική αρχή μετά από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από την παράταξη 8Προτάσεις ισχυρίζεται ότι κάνει δετνροφυτεύσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι κόβει αιωνόβια δέντρα ύψους 15 μέτρων με πάνω από 10 τεράστια κλαδιά και φυτεύει θάμνους και μικρά δενδρύλια 80 πόντων που για να αποκαταστήσουν το ισοζύγιο χρειάζονται τουλάχιστον 15 χρόνια και αντιστοιχούν 40 μικρά σε ένα μεγάλο. (το πάχος του κοσμού που κόπηκε πρέπει να είναι το σύνολο του πάχους των κορμών που φυτεύονται για να υπάρχει ισοζύγιο).
Στον Δήμο Παπάγου Χολαργού λοιπόν χρειαζόμαστε Μελέτη Διαχείρισης Πρασίνου.
Να δούμε που βρισκόμασταν και πόσο έχει μειωθεί το πράσινο;
Να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της μείωσης;
Ποια δέντρα χρειάζονται κόψιμο και πώς θα αντικατασταθούν;
Πως μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πράσινο στην περιοχή μας.
Οι Προτάσεις μας για να σταματήσει η σφαγή των Δέντρων
Η επικεφαλής της παράταξης Μαρία Σιώτου και οι δημοτική σύμβουλος Νατάσσα Χαμηλοθώρη δημιούργησαν το Group «SOS για τα δέντρα της γειτονιάς μας» αναπτύσσοντας πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις για να σωθούν τα δέντρα.
Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η πρόταση για τη Διαχείρηση και Ανάπτυξη Πρασίνου.