Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής μας. Ο άνθρωπος που μας δίδαξε πως να μετράμε την πόλη, την γειτονιά και την τοπική μας κοινωνία.

Ο άνθρωπος που αποταμίευσε γη, που εξασφάλισε πόρους για τις επόμενες γενιές, που φρόντισε για τις βασικές υποδομές, που δημιούργησε κοινωφελείς χρήσεις, που έφτιαξε δομές πολιτισμού, υγείας και πρόνοιας, που έβαλε τον Δήμο Χολαργού στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, που ανέδειξε τη σημασία του Υμηττού και του Περιβάλλοντος και που άφησε φεύγοντας έναν οικονομικά εύρωστο Δήμο.

Ο Χαράλαμπος Σκούρτης ήταν ο πατέρας – προστάτης όλων των Χολαργιωτών και θα είναι ο αιώνιος Δήμαρχός μας.

Τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ θρηνούν τον καθοδηγητή τους και του υπόσχονται σταθερά να συνεχίσουν τον δρόμο που ακολούθησε κι εκείνος: της αειφορίας, του σεβασμού στο Περιβάλλον, της γειτονιάς των θεσμών, της φροντίδας για την νεολαία, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καινοτομίας και του δημόσιου κοινού συμφέροντος.

Ο Χαράλαμπος Σκούρτης υπηρέτησε με συνέπεια και από διάφορες θέσεις και ρόλους τα οράματα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης. Επεδίωκε πάντα τη συνεργασία όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων, είτε με ενιαία εκλογικά σχήματα, είτε με προγραμματικές συγκλίσεις.

‘Εκανε τον Χολαργό έναν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και ομβρίων δίνοντας αξία στις περιουσίες των Χολαργιωτών.

Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος στην Ελλάδα που υιοθέτησε με τόλμη και παρά τις αντιδράσεις την μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων.

Εφτιαξε από τους πρώτους και πρωτοπόρους Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με Κέντρα Γειτονιάς στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Πόλης.

Τόλμησε και δέσμευσε και στη συνέχεια αγόρασε οικόπεδα όπου ανεγέρθηκαν όλα τα σχολεία μας, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά ιατρεία, τα γήπεδα, το Δημαρχείο και όλες οι υποδομές που απολαμβάνουν οι σημερινοί Χολαργιώτες.

Έφτιαξε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας με τα Δημοτικά Ιατρεία, τα ΚΑΠΗ κλπ. ενώ συμμετείχε και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.

Δημιούργησε δομές και υποδομές πολιτισμού όπως το Πνευματικό Κέντρο, τα Εργαστήρια Τέχνης, τον Δημοτικό Κινηματογράφο και την Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Έφτιαξε ένα από τα πρώτα κλειστά Δημοτικά Γυμναστήρια στην Ελλάδα, ενώ δημιούργησε και όλα τα άλλα γήπεδα που σήμερα χαίρονται οι δημότες.

Ήταν από τους πρώτους και ελάχιστους Δημάρχους στην Ελλάδα που πίστεψε στις Ευρωπαϊκές συνεργασίες με αδεφλοποιήσεις και ανταλλαγές φοιτητών.

Ενεπλάκη με τα κοινά μέσα από τον εθελοντισμό των συλλόγων γονέων και εμπιστεύτηκε τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών παραχωρώντας ακόμη και τη χρήση υποδομών σε αυτήν.

Ήταν από τους πρώτους Δημάρχους στην Ελλάδα που εφάρμοσε την διπλωματία των πολιτών με αδελοφοποίηση με την Τούρκικη πόλη Τσανκάγια.

Ήταν από τους πρώτους Δημάρχους στην Ελλάδα που κατανόησε την ανάγκη της Βιώσιμης Κινητικότητας και συμμετείχε στην 2η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας βάζοντας τον Χολαργό στην πρώτη εικοσάδα των 16.000 ευρωπαϊκών πόλεων που ακολούθησαν.

Ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού καθώς είδε από πολύ νωρίς την αξία του βουνού μας και την ανάγκη της προστασίας του.

‘Εβαζε το συμφέρον των Χολαργιωτών, πάνω από την κομματική του ταυτότητα. Έδωσε αγώνες έτσι ώστε να μην υπάρξει έξοδος της Αττικής Οδού εντός Χολαργού και δεν δίστασε να μπλοκάρει με τα απορριμματοφόρα τους δρόμους για να μην χτιστεί το Υπουργείο Μεταφορών.

Ο Χαράλαμπος Σκούρτης ήταν από τους τελευταίους Δημάρχους που σεβόταν και υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό υιοθέτησε την σχεδιαστική μέθοδο, την επιστημονική τεκμηρίωση, την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική αντίληψη, τον σεβασμό στο Περιβάλλον και τον συνεχή δημοκρατικό διάλογο με την κοινωνία.

Μας εμπνέει, μας καθοδηγεί.

Αθάνατος!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s