Προσφυγή κατά της απόφασης έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού του κατ’ ευφημισμόν “Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας”(ΣΒΑΚ) κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, Σιώτου και Χαμηλοθώρη.

Σκοπός της έγκρισης ήταν να πληρωθεί ο εργολάβος για μια κυκλοφοριακή μελέτη περιορισμένων σημειακών παρεμβάσεων.

Με την ενδεχόμενη έγκριση της, ακυρώνεται ουσιαστικά οποιαδήποτε προοπτική να αποκτήσει ο Δήμος Παπάγου Χολαργού Βιώσιμη Κινητικότητα. Να δημιουργηθούν ασφαλή και ευρύχωρα πεζοδρόμια. Να διευθετηθεί το τεράστιο πρόβλημα της στάθμευσης. Να λειτουργήσει αξιόπιστα η δημοτική συγκοινωνία. Να διακοπεί η διαμπερής κυκλοφορία και να βρουν οι ποδηλάτες ασφαλή διαδρομή συνύπαρξης στο δρόμο.

Πολύ δε περισσότερο, ακυρώνεται οποιαδήποτε προοπτική τα παιδιά, τα ΑμεΑ, οι ηλικιωμένοι και οι γονείς με τα καροτσάκια, να κινούνται με ασφάλεια σε πεζοδιαδρομές.

Αποκορύφωμα της αναξιοπιστίας της μελέτης είναι η διαπίστωση ότι «Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, σε γενικές γραμμές, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς τη στάθμευση»…

Σύμφωνα με την προσφυγή, η σημειακή κυκλοφοριακή μελέτη που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητα, διότι δεν ικανοποιεί σχεδόν καμία από τις προϋποθέσεις που βάζουν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (προδιαγραφές ELTIS), το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην σελίδα του για τα ΣΒΑΚ, όσο και ο νόμος 4784/2021 του Υπουργείου Μεταφορών.

Δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της προώθησης των ήπιων τρόπων μετακίνησης και ιδιαίτερα των μη μηχανοκίνητων, όπως πεζή, του ποδηλάτου και των ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Δεν έχει καμία πρόβλεψη, ούτε τεκμηρίωση για την μείωση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Δεν περιλαμβάνει κανένα χρονοδιάγραμμα, στάδια υλοποίησης, αξιολόγηση των επιδόσεων, μακροπρόθεσμους μετρήσιμους στόχους και σαφές σχέδιο δράσης.

Δεν καταγράφει συγκεκριμένα σημεία με μεγάλο δείκτη ατυχημάτων και ως εκ τούτου δεν εμπεριέχει αξιολόγηση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή παρέμβασης.

Δεν περιλαμβάνει επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης, παρά το γεγονός ότι εκπονήθηκε το 2016, ούτε περιλαμβάνει τα σενάρια για την κατάσταση της περιοχής παρέμβασης σε ορίζοντα πέντε (5), δέκα (10) ή περισσότερων ετών.

Τέλος, δεν έχει το τελικό κοινό όραμα, τις προτεραιότητες και τα προβλήματα που επιδιώκει να επιλύσει.

Σημειώνουμε, ότι όλα τα παραπάνω τα απαιτεί ρητώς ο νόμος 4784/2021.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να σημειώσουμε, ότι δεν υπάρχει καμία μέτρηση ή πρόβλεψη με ποσοτικά στοιχεία για την μετακίνηση των πεζών ή των επιβατών σε ΜΜΜ.

Στην προσφυγή τους οι δημοτικές σύμβουλοι καταλήγουν:

«Εν κατακλείδι, το εν λόγω παραδοτέο που σαφώς δεν είναι Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους στόχους Βιώσιμης Κινητικότητας και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καμία περίπτωση στην ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής μετακίνησης και τελικά στη μείωση του Ι.Χ. στον Δήμο Παπάγου Χολαργού. Maria Siotou#ΔΡΟΜΟΙ#πεζοδρομια#παιδιαΔήμος Παπάγου Χολαργού – Municipality of Papagou Xolargou

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s