Xωρίς σχεδιασμό, χωρίς διοικητική επάρκεια, τελικά και χωρίς φιλοζωική διάθεση η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου έχει δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας για τα αδέσποτα του δήμου μας, την ίδια ώρα που έχει οδηγήσει τους εθελοντές στα όρια τους.

Το τραγικό συμβάν με το θάνατο του ανυπεράσπιστου μικρού ζώου ανέδειξε την απόλυτη ανευθυνότητα μιας δημοτικής αρχής, που επέλεξε, παρά τις συνεχείς κραυγές αγωνίας του φιλοζωικού σωματείου της πόλης, παρά τις απανωτές ερωτήσεις των Δημοτικών μας Συμβούλων, όπως πάντα, υπεκφεύγοντας, να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους άλλους και να μένει απλά θεατής μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα των αρμοδιοτήτων της.

Χωρίς ουσιαστικό και συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, σύμφωνα με το νέο Νόμο 4830/2021, που να εξειδικεύει και να προβλέπει τις πραγματικές ανάγκες, όπως το επισημάναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά με ένα πρόχειρο πόνημα, που ούτε τον πληθυσμό των αδέσποτων για τον οποίο συντάχθηκε, δεν αναφέρει, η δημοτική αρχή επαναπαύεται στους εθελοντές και τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους του Παπάγου και του Χολαργού, που τελικά τους θεωρεί και υπαλλήλους της, αφού τους έχει αναθέσει την προστασία των ζώων, ενώ δεν διστάζει συνειδητά να τους φορτώνει μέχρι και τα έξοδα.

Χωρίς να εκπονεί κανένα πρόγραμμα υιοθεσίας, με αναρτήσεις, ανακοινώσεις, ούτε καν επισκέψεις των υποψηφίων αναδόχων για να γνωρίσουν τα αδεσποτάκια, άφησε 10 σκυλιά να διαβιούν σε κακοποιητικές συνθήκες, επιμένοντας στη σύβαση που είχε υπογράψει, χωρίς να την ελέγχει ο ίδιος, όπως υποχρεούται από το Νόμο, και σίγουρα όφειλε να κάνει, μετά από τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των φιλόζωων. Επίμεινε επί 3 μήνες σε μία αδικαιολόγητα πεισματική στάση. Χρειάστηκε εισαγγελική παρέμβαση για να υποχρεωθεί να βρει καταλληλότερο ενδιαίτημα και να μεταφέρει τα ταλαιπωρημένα αδέσποτα του Δήμου μας μέσα σε 20 μέρες…

Χωρίς να έχει τοποθετήσει τις ταίστρες και τις ποτίστρες που υποσχέθηκε, τα αδέσποτα διαβιούν στις ακραίες καιρικές συνθήκες οριακά, με τους εθελοντές να προσπαθούν με αγωνία να καλύψουν, όσα περισσότερα μπορούν.

Χωρίς να έχει ενημερώσει το κοινό για το Νόμο, που επιτρέπει τη σίτιση αδέσποτων στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να έχει ευαισθητοποιήσει συνολικά τους πολίτες στα φιλοζωικά ζητήματα, τα περιστατικά των διαπληκτισμών μεταξύ γειτόνων, αλλά και θανατώσεων (φόλες) είναι στην καθημερινή ατζέντα.

Χωρίς να έχει ορίσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, δημοσιοποιημένο και γνωστό σε όλους για τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας ή άμεσης ιατρικής περίθαλψης οι εθελοντές τρέχουν με 1000, πληρώνουν αδρά, και η δημοτική αρχή κινητοποιείται μόνο σε περιστατικά, που λαμβάνουν δημοσιότητα.

Χωρίς να υπάρχει, όμως επίβλεψη για το ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα και τα χρήματα εξανεμίζονται και αρκετά αδέσποτα ταλαιπωρούνται περισσότερο ή και καταλήγουν.

Χωρίς λοιπόν, να κάνει κάτι ουσιαστικό για να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή διαβίωση για τα αδέσποτα της πόλης, αλλά ούτε να στηρίζει τους φιλόζωους στην πράξη, τα μέλη της δημοτικής αρχής διαφημίζουν την ευαισθησία τους για τα ζώα προς άγραν ψήφων, και μόνον, με φωτογραφίσεις την Ημέρα υιοθεσίας που διοργανώνει το φιλοζωικό σωματείο, με προσωπικές αναρτήσεις με ένα σκύλο ή μία γάτα την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και με ένα κενό πεδίο στην ιστοσελίδα του Δήμου. Εκεί αρχίζει και τελειώνει η φιλοζωική τους συνείδηση.

Είναι απαράδεκτο ο Δήμος μας να γίνεται πρωτοσέλιδα και viral στα Social Media για την κακή μεταχείριση των ζώων.

Είναι άμεση ανάγκη η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, που εκπορεύονται όχι μόνο από τον Νόμο, αλλά κυρίως από το επίπεδο πολιτισμού και φιλοζωϊας των κατοίκων του Δήμου Παπάγου Χολαργού, που εκπροσωπεί.

Η δημοτική παράταξη «8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη» καταθέτει επικαιροποιημένες και συγκεκριμένες προτάσεις για το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων:

– Δημιουργία αυτοτελούς τμήματος διοίκησης με τουλάχιστον δύο δημοτικούς υπαλλήλους

– Πρόσληψη κτηνιάτρου, ο οποίος θα παρακολουθεί συνολικά το πρόγραμμα διαχείρισης και ειδικότερα νοσηλείες/θεραπείες/έλεγχο του πληθυσμού

– Αύξηση των κονδυλίων και συμβάσεις μέσω διαγωνισμών, όχι με «απ’ ευθείας αναθέσεις»

– Αγορά mini van για τη μεταφορά των αδέσποτων

– Δημιουργία μικρού φαρμακείου για έκτακτα περιστατικά (φόλες) προμήθεια εμβολίων, αποπαρασιτικών, τσιπ

– Τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε κεντρικά σημεία της πόλης με σήμανση και φωτισμό, προμήθεια σκάνερ, παγίδων

– Διαβούλευση για ένα πλαίσιο/μνημόνιο συνεργασίας με τους εθελοντές και τους τοπικούς κτηνιάτρους

– Δημιουργία σελίδας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση των υιοθεσιών και της φιλοζωίας

– Τακτικό και συνεχές πρόγραμμα εκπαίδευσης ζώων και νέων ιδιοκτητών

– Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία

– Εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων με στοιχεία πληθυσμού, προβλέψεις και χρονοδιάγραμμα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή Αποστολόπουλου να υιοθετήσει κάποιες ή όλες αναλαμβάνοντας έστω και τώρα την ευθύνη που εξ ολοκλήρου έχει για την ευζωία των αδέσποτων του Δήμου Παπάγου Χολαργού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s