Με νόμο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έρχεται να επιβάλει τα μέτρα ασφαλείας που ζητούσε η παράταξη «8Προτάσεις» εδώ και τέσσερα χρόνια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η δημοτική αρχή Παπάγου Χολαργού χρησιμοποιούσε αγνώστου ταυτότητας εταιρείες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, για την προστασία προσωπικών δεδομένων των δημοτών.

Ειδικά η παράταξη 8Προτάσεις είχε επισημάνει τη χρήση του περιβόητου και άχρηστου chatbot τεχνητής νοημοσύνης που με μεγάλη υπερηφάνεια, αλλά χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή, τόσο στο site του δήμου όσο και στα Social Media.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον νόμο 4961 που ψηφίστηκε στις 27 Ιουλίου από την Βουλή των Ελλήνων με το άρθρο 4 επιτρέπει την χρήση τέτοιων λειτουργιών, μόνο εφόσον προβλέπεται ρητά σε ειδική διάταξη νόμου και μόνο αφού παρασχεθούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών.

Σύμφωνα με το άρθο 5 κάθε φορέας του δημόσιου τομέα που χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, πριν από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, εκπονεί αλγοριθμική εκτίμηση αντικτύπου.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 κάθε φορέας του δημόσιου τομέα που χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης παρέχει, δημόσια, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 σε κάθε σύμβαση περιλαμβάνεται όρος για την υποχρέωση του αναδόχου να λαμβάνει, κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζει τη συμβατότητα αυτού με το νομικό πλαίσιο, ιδίως, αναφορικά με την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ισότητα γυναικών και ανδρών, την ελευθερία της έκφρασης, την καθολική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Ότι ακριβώς ζητούσαν με τις ανακοινώσεις τους οι 8Προτάσεις.

Είναι πραγματικά ντροπή σε έναν δήμο όπου οι κάτοικοί του βρίσκονται στη 9η θέση μεταξύ 332 δήμων της Ελλάδας σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, στην χρήση του διαδικτύου, ο Δήμος τους να βρίσκεται τόσο πίσω στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Παπάγου Χολαργού δεν βρίσκεται μεταξύ των 136 δήμων όπου ο πολίτης μπορεί να αιτηθεί και να λάβει με ασφάλεια ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά που χρειάζεται. Την στιγμή που οι πολίτες 136 δήμων λαμβάνουν 11 είδη πιστοποιητικού στο κινητό τους από όπου και αν βρίσκονται, οι δημότες Παπάγου – Χολαργού περιμένουν ακόμη στις ουρές.

Είναι βέβαιο ότι η τοπική μας κοινωνία αξίζει κάτι καλύτερο. #ΗλεκτρονικήΔιακυβέρνηση#ψηφιακημεταβαση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s