Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου σήμερα και μέρα Απολογισμού. Τα στατιστικά δεδομένα το καταγράφουν, οι μαθηματικές προβολές το αποδεικνύουν, οι επιστήμονες ουρλιάζουν, οι πολιτικοί το αγνοούν και οι πολίτες αδιαφορούν.

Δεν είναι έργο επιστημονικής φαντασίας, είναι η δυσάρεστη σε όλους πραγματικότητα. Ο άνθρωπος υπερέβη τα όρια συμπεριφοράς σ΄αυτό τον πλανήτη και οφείλει να αλλάξει συνήθειες ή θα εξαφανιστεί.

Είναι συλλογική ευθύνη, της Κυβέρνησης, των Δημοτικών Αρχών, των Επιχειρήσεων, των συλλογικοτήτων και των απλών ανθρώπων.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε πια την δυνατότητα να ζούμε, όπως μας αρέσει. Ο Πλανήτης, η Πόλη, η Γειτονιά δεν μας ανέχονται άλλο. Το οξυγόνο τελειώνει και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τρέχουμε.

Πρέπει να παραχωρήσουμε χώρο στα δέντρα.

Να μειώσουμε την χρήση του Ι.Χ.

Να βάζουμε τα σκουπίδια σε ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης.

Να επαναχρησιμοποιούμε τις συσκευές που λειτουργούν ακόμη.

Να κάνουμε αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Να περπατάμε και να κάνουμε ποδήλατο.

Να μην αφήνουμε άσκοπα, φώτα και συσκευές ανοιχτά στο σπίτι.

Να αγοράζουμε βιολογικά και ανακυκλώσιμα προϊόντα.

Να σεβόμαστε την φύση, τα δάση, τα ποτάμια και τις θάλασσες.

Αυτά όλα δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μια ευχή. Πρέπει να γίνουν άμεσα μέτρα και κανόνες για να συνεχίσουμε να ζούμε σαν άνθρωποι. Η πανδημία μας το έδειξε διαυγέστατα.

Πρώτοι απ΄όλους, οι δήμοι που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος διάχυσης των πολιτικών που αποφάσισε συλλογικά η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης μέσω του Local Green Deal. Υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις.

Ύστερα η Κυβέρνηση που πρέπει άμεσα να δημιουργήσει σκληρό νομικό πλαίσιο προστασίας του Περιβάλλοντος και όχι να το χαλαρώνει.

Και μετά οι πολίτες αυτοβούλως να μεταπηδήσουν σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον και να βάλουν πράσινους κανόνες στη συμπεριφορά τους.

Απολογιστικά σήμερα την Ημέρα του Περιβάλλοντος συνειδητοποιούμε ότι το συζητάμε, αλλά τελικά δεν κάνουμε τίποτα ουσιαστικό, που να δίνει ένα φως ελπίδας, ότι θα αποφύγουμε την ολική καταστροφή.

Να αλλάξουμε συμπεριφορές

Να διεκδικήσουμε άλλες πολιτικές

Να σκεφτούμε παγκόσμια και να δράσουμε τοπικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s