Ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ξεκινάει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια πόλη και στη συνέχεια προσδιορίζει τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισης.
Η διαφωνία μας με την δημοτική αρχή είναι ότι εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος μας βασικά αντιμετωπίζει πρόβλημα ανοικοδόμησης, στάθμευσης, μείωσης του πρασίνου, πεζοδρομίων, καθαριότητας, σχολείων και ελλείψεις κοινωνικής πολιτικής, δυσχέρειες στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών.
Αυτά σημείωσε κατ΄αρχην στην παρέμβασή της στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Νατάσσα Χαμηλοθώρη και συνέχεισε:
Η ανοικοδόμηση είναι τεράστια με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να απαιτούνται πολλές νέες θέσεις στάθμευσης, νέες δημόσιες υποδομές όπως σχολεία, να αυξάνονται οι κυκλοφοριακοί φόρτοι, η ρύπανση και ο θόρυβος και γενικά η πυκνοκατοίκηση να φέρνει μια πρωτόγνωρη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Η έλλειψη χώρων στάθμευσης έχει γίνει ο καθημερινός εφιάλτης χιλιάδων κατοίκων που ταλαιπωρούνται ιδιαιτέρως, όταν γυρίζουν κατάκοποι από την δουλειά. Και στο πρόβλημα αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και την διαμπερή κυκλοφορία.
Κάθε χρόνο χάνουμε 500 περίπου δέντρα με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας, της ρύπανσης, του θορύβου και των ενεργειακών απαιτήσεων, ενώ ταυτόχρονα προκαλείται και μια αισθητική υποβάθμιση στις γειτονιές.
Στα σχολεία παρατηρείται συσσώρευση μαθητών, το σχολικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αντιπαθητικό, δημιουργούνται προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ καταργούνται όλο και περισσότερες υποστηρικτικές αίθουσες με τελικό αποτέλεσμα και την εκπαιδευτική υποβάθμιση.
Τα πεζοδρόμια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τα περισσότερα είναι στενά, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα των δέντρων σ΄ αυτά που όχι μόνο δεν πρέπει να κοπούν, αλλά θα πρέπει με μία σωστή στρατηγική διαχείρισης πρασίνου, να φυτευτούν και χιλιάδες άλλα για να αποκτήσουν και πάλι οι γειτονιές την παλιά τους αίγλη.
Παράλληλα με όλα αυτά και η πανδημία και οι χιονοπτώσεις και οι καθημερινές ανάγκες έδειξαν ότι πόρο απέχουμε από τα στοιχεία μιας Ανθεκτικής Πόλης που δήθεν και… όψιμα οραματίζεται η δημοτική αρχή.
Οι κάτοικοι έμειναν μόνοι τους και δεν υπήρξε κανένα δίκτυ προστασίας. Το ίδιο βιώνουν και οι ηλικιωμένοι στην καθημερινότητα τους, αλλά και τα παιδιά και οι ευάλωτες ομάδες.
Και βέβαια ο δήμος είναι παντελώς απών στην διαμόρφωση ή αντιμετώπιση των οικονομικών συνθηκών που ζουν οι πολίτες. Καμία πολιτική διαμόρφωσης οικονομικών εργαλείων, καμία μέριμνα για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιχειρηματικότητα.
Τεράστιο είναι το πρόβλημα και της καθαριότητας που απαιτεί μια συνολική λύση με την ανακύκλωση.
Και τέλος βρισκόμαστε πολύ πίσω στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ούτε καν πρωτόκολλο αυθεντικοποίησης χρηστών δεν έχουμε την ίδια στιγμή που το έχουν ήδη περίπου 200 δήμοι. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται χωρίς κανέναν απολύτως λόγο πηγαιν-έλα στα ΚΕΠ και στο Δημαρχείο.
Με λίγα λόγια το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που εκπονήσατε κάνει ότι δεν βλέπει κανένα σοβαρό πρόβλημα στην πόλη, όλα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο και καταγράφεται ως άλλο ένα ευχολόγιο σας.
Επιχειρησιακό Β’ Φάση Δευτερολογία
Προσπερνώντας το θέμα ότι μας φέρνεται το επιχειρησιακό της θητείας σας, ένα χρόνο πριν το τέλος της και ένα χρόνο μετά από την Α φάση του, που είχατε πει εσείς Δήμαρχε, ότι το καλοκαίρι θα μας φέρνατε τη Β φάση.
Προσπερνώντας τα δεκάδες παραδείγματα του φαντασιακού σας αφηγήματος, όπως το εμβληματικό του προεκλογικού σας προγράμματος open mall, που ακόμη καταγράφεται μέσα ότι θα κάνετε, ή οι ποδηλατόδρομοι, ή η πίστα skate για την ενίσχυση της νεολαίας, που δεν τα έχετε εντάξει σε κανένα Τεχνικό Πρόγραμμα ή χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Πολύ γρήγορα θα επαναλάβω αυτά που προτείνουμε εμείς κάθε φορά και που εξακολουθούν να είναι επιτακτικές ανάγκες για το σχεδιασμό της πόλης.
Τι θα έπρεπε, λοιπόν, για εμάς, να είχε προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό:
Mία μελέτη για την έντονη ανοικοδόμηση
Άμεση δράση αγοράς, απαλλοτρίωσης οικοπέδων και μονοκατοικιών
Μία μελέτη Στρατηγικής Διαχείρισης του Πρασίνου, κυρίως για τις γειτονιές
Για πολλοστή φορά, θα πω ότι χρειαζόμαστε μία μελέτη Βιώσιμης Κινητικότητας, ένα πραγματικό ΣΒΑΚ
Μια μελέτη για το πόσα ακόμη σχολεία χρειαζόμαστε κυρίως σε ποιες γειτονιές και σε σχέση φυσικά με την ανοικοδόμηση.
Μία μελέτη κοινωνικών αναγκών
Μία Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης και με υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους επαγγελματίες για την τόνωση της τοπικής αγοράς και με ενσωμάτωση των ανέργων.
Άμεση εγκατάσταση του ψηφιακού συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» και «Αμείβομαι όσο ανακυκλώνω» με στόχο τη Μείωση και Επανάχρηση των απορριμμάτων
Αλλαγή στη φιλοσοφία και λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου
Να αναπτύξουμε θεσμούς και τεχνολογίες συμμετοχής και δημοκρατίας, ώστε η τοπική μας κοινωνίας με τις δεξιότητές της να ενταχθεί σε όλες τις δράσεις του δήμου.
Και τέλος, αλλά μάλλον επιτακτικότερη δράση όλων, η εγκατάσταση ενός διαπληροφοριακού συστήματος ενοποίησης όλων των μελετών, η ενημέρωσή του με ότι στοιχεία υπάρχουν από παλαιότερα έτη και η διασύνδεσή του με όλα τα σημεία εισαγωγής πληροφοριών που διαθέτει ο δήμος.
Αυτά ως κύρια αλλά και άλλες επί μέρους μικρότερες δράσεις και στόχους που λόγω χρόνου δεν μπορώ να αναπτύξω, αλλά που μας έχετε ξανακούσει να λέμε εδώ και 8 χρόνια παρακολουθώντας μία δημοτική αρχή να δίνει ένα στίγμα απλής διαχείρισης της καθημερινότητας, σε τέτοιο βαθμό που πλέον να λέγεται έντονα στην πόλη ότι και οι Υπηρεσίες του Δήμου να διοικούσαν, χωρίς αιρετή διοίκηση, μπορεί να αναλάμβαναν περισσότερες πρωτοβουλίες.
Δείτε το video της τοποθέτησης