Ο Επιμηθέας

Οι στιγμές που ζήσαμε από τη Δευτέρα 24/1/22 και για μια περίπου βδομάδα ήταν πρωτοφανείς! Κι αυτό όχι λόγω των όντως μεγάλων χιονοπτώσεων, αλλά επειδή γνωρίζαμε αρκετές ημέρες νωρίτερα, πως η σφοδρή κακοκαιρία ερχόταν. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να υπάρχει έστω κι ένας/μία δημότης ή/και κάτοικος Παπάγου-Χολαργού που να είναι ικανοποιημένος/-η από την αντίδραση-αντιμετώπιση της κρίσης σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Η πόλη μας έχει περάσει κι άλλες καταστάσεις εκτάκτων συνθηκών. Στην πιο πρόσφατη όμως φάνηκε πως δεν άντλησε συμπεράσματα από τις προηγούμενες, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Έτσι οι δυσκολίες πολλαπλασιάστηκαν και η απόγνωση μετατράπηκε σε οργή κι απογοήτευση, ενώ υπήρξαν και αρκετές ζημιές.

Η πόλη μας όμως, οι άνθρωποί της δεν πρέπει να απογοητεύονται! Οι πολίτες και οι κάτοικοι του Δήμου Παπάγου-Χολαργού πρέπει να λειτουργήσουμε με γνώμονα το κοινό καλό, την προστασία των ζωών μας, των περιουσιών μας και των οικοσυστημάτων μέσα ή δίπλα στα οποία διαβιούμε. Η οργανωμένη μας πόλη οφείλει κατ΄ ελάχιστο να μας παρέχει ασφάλεια μέσω της όσο δυνατόν μικρότερης έκθεσής μας σε κινδύνους.

Με βάση τα παραπάνω καταθέτουμε δημόσια την παρακάτω πρόταση και δεσμευόμαστε να την καταθέσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.

Προτείνεται η σύσταση μιας

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ «ΕΛΠΙΔΑ»

«ΕΠΙΜΗΘΕΑΣ»

Η Επιτροπή αυτή, η οποία για ευνόητους λόγους μπορεί να έχει το προσωνύμιο «Επιμηθέας», προτείνουμε να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Να είναι ολιγομελής (αυστηρά όχι πάνω από 10 άτομα)

2. Να αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς τεχνοκράτες/εμπειρογνώμονες επί των καταστροφών, οι οποίοι/-ες είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι της πόλης μας

3. Να λειτουργήσει επί εθελοντικής βάσης

4. Να έχει διάρκεια λειτουργίας τους 3 μήνες χωρίς δικαίωμα παράτασης

5. Να της παρασχεθεί από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού για το διάστημα των 3 μηνών λειτουργίας της Επιτροπής γραμματειακή υποστήριξη (ημιαπασχόληση ενός/μιας γραμματέα τουλάχιστον)

6. Να λειτουργεί με τήρηση πρακτικών, διαφάνεια και λογοδοσία

Προτείνουμε να υπάρξει ένα διάστημα μίας βδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατίθενται προτάσεις από φορείς ή ιδιώτες επί των ονομάτων όσων προταθούν (ή αυτοπροταθούν), συνοδευόμενες από σημείωμα διευκρίνισης της επιστημονικής σχέσης του/της υποψηφίου με το υπό συζήτηση αντικείμενο. Όλες οι προτάσεις με τα συνοδευτικά σημειώματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου μας. Εφόσον υπάρξουν πέραν των 10 υποψηφιοτήτων θα υπάρξει δημόσια κλήρωση ώστε να επιλεγούν οι 10 που θα απαρτίζουν τα μέλη του Επιμηθέα.

Σκοπός του Επιμηθέα είναι να καταγραφεί τι πραγματικά έγινε ή δεν έγινε, ώστε να αντληθούν συμπεράσματα και να ανασυνταχθούν τα όποια έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών υπάρχουν (εξοπλισμός, διάχυση συμπερασμάτων στην κοινωνία, ασκήσεις ετοιμότητας κ.λπ.).

Η πρότασή μας είναι ανοικτή σε τροποποιήσεις, προσθήκες ή αφαιρέσεις, εφόσον φυσικά αυτές κινούνται στο πλαίσιο των στόχων της. Στόχος μας δεν είναι να προσθέσουμε μια ακόμα «καταγγελία», αλλά η μελέτη των πραγματικών στοιχείων, η τεκμηρίωση των σχεδιασμών μας ως πόλη, κι εν τέλει η προστασία της!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s