Η παρέμβαση της Μαρίας Σιώτου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Παπάγου Χολαργού του 2022
Την ώρα βέβαια που έξω στο δήμο δεν υπάρχει καθαριότητα, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, όλοι οι δρόμοι είναι σκαμμένοι και το 50% του αστικού εξοπλισμού είναι φθαρμένο, είναι σαφώς πολυτέλεια να συζητάμε με έναν τόσο φτωχό προϋπολογισμό, οτιδήποτε άλλο.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά εσείς κρίνεται ότι η κατασκευή γηπέδου pandel είναι μία από τις πρώτες μία από τις πρώτες προτεραιότητες για το δήμο μας.
Και φτάσαμε να έχουμε προϋπολογισμό 28 εκατομμυρίων ευρώ από 37,5 που είχαμε το 2018 και ενώ σας είχαμε προειδοποιήσει από το 2014 ότι εκεί θα καταλήγατε χωρίς μελέτες, τώρα καλείστε να διαχειριστείτε την πλήρη αδυναμία σας να παρέμβετε σε όλα τα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους του δήμου μας.
Ο Δήμος μας πρέπει να αντιμετωπίσει την τεράστια ανοικοδόμηση αγοράζοντας άμεσα οικόπεδα και δημιουργώντας νέους κοινόχρηστους χώρους και υποδομές κυρίως στάθμευσης και σχολίων.
Πρέπει να δημιουργήσει νέους αθλητικούς χώρους και με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών διότι η γενική άσκηση είναι μείζων θέμα για την υγεία των κατοίκων. Όπως πρέπει να δημιουργήσει και δίκτυο πεζοδιαδρομών – πεζοδρομίων για την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των πεζών σε πολυσύχναστους χώρους κυρίως γύρω από τα σχολεία, τους σταθμούς μετεπιβίβασης και την αγορά.
Πρέπει να εκπονήσει άμεσα μελέτη διαχείρισης Πρασίνου και να αντιμετωπίσει όχι μόνο την ανάγκη αντικατάστασης αλλά και εμπλουτισμού μέσα στις γειτονιές. Η Κλιματική Κρίση ήρθε, οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η ρύπανση της ατμόσφαιρας υπερβαίνει συνεχώς τα επιτρεπτά όρια και οι θόρυβοι έχουν αλλοιώσει εντελώς την φυσιογνωμία του προαστίου.
Πρέπει να θέσει σε εφαρμογή την Διαπληροφοριακή Διακυβέρνηση εγκαθιστώντας παντού αισθητήρες στους κάδους, στα απορριμματοφόρα που σαρώνουν κάθε βράδυ το δήμο, στα πεζοδρόμια, στα σχολεία, στους δρόμους σε συνδυασμό με πλατφόρμα διαβούλευσης για την συμμετοχή των πολιτών και μελέτη ανάλυσης κοινωνικών αναγκών.
Πρέπει δηλαδή να αποκτήσει χαρακτηριστικά Εξυπνης Πόλης που σημαίνει ότι θα καταγράφει και θα αντιλαμβάνεται άμεσα τα προβλήματα, θα τα συνδυάζει και θα τα επεξεργάζεται και θα αντιδρά άμεσα προσαρμόζοντας τις λειτουργίες της και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα.
Σε μια εποχή μάλιστα που η αστική πυκνοκατοίκηση και η κλιματική κρίση δημιουργούν συνεχώς απειλές, όπως το είχαμε επισημάνει από το 2018, πανδυμίες, γήρανση του πληθυσμού, αύξηση των ατυχημάτων στους δρόμους, υπερπληθυσμός στα σχολεία, μείωση του πρασίνου, ανοικοδόμηση, φυσικές καταστροφές, η Διαπληροφοριακή Διακυβέρνηση είναι το μοναδικό εργαλείο για να μειώσουμε την ταλαιπωρία του πολίτη και να τον προστατεύσουμε από πρωτόγνωρους επαπιλούμενους κινδύνους.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα να τηλεφωνάει ο πολίτης δέκα φορές για να του μαζέψουμε τα σκουπίδια, να πηγαίνει στα ΚΕΠ και στο Δημαρχείο για μια υπογραφή και να μην διαθέτουμε υπηρεσία αυθεντικοποίησης.
Στο πλαίσιο της Διαπληροφοριακής Διακυβέρνησης πρέπει να αντιμετωπιστεί και το τεράστιο πρόβλημα της κακής ποιότητας των έργων που παραλαμβάνουμε ως δήμος με τεράστια κόστη. Να δούμε το κύκλο ζωής των προμηθειών, να δούμε το κόστος οφελιμότητας των έργων και να αποκτήσουμε ολιστική αντίληψη στη πολιτική. Όχι να φτιάχνουμε ένα και να χαλάμε 10 σπαταλώντας χρήματα και πόρους.
Ο Δήμος πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι που ποσοστιαία αυξάνονται ραγδαία, χρειάζονται πλήρη υποστήριξη. Κατ΄οίκον εξυπηρέτησή, συμβουλευτική προστασία ως ευπαθής ομάδα και καταναλωτές, νομική προστασία, ψυχολογική υποστήριξη, μέριμνα για τα ατυχήματα και ενεργό γήρανση.
Όπως πρέπει να δούμε και το θέμα της προληπτική ιατρικής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας του γενικού πληθυσμού.
Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Διημέρευσης Ηλικιωμένων για την υποστήριξη των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουν να φροντίσουν παράλληλα με όλες τους τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τα μικρά παιδιά τους και τους ανήμπορους γονείς τους.
Τέλος ο Δήμος μας πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Να διαμορφώσει ελκυστικές αγορές, να υποστηρίξει επιχειρήσεις Start Up, να δημιουργήσει πλατφόρμα Εξυπνης Εξειδίκευσης και να βελτιώσει και την μισθολογική κατάσταση των εργαζομένων και την ανεργία με στόχο την επανένταξη.
Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η άνθρωποι και η πόλη μας και εκεί πρέπει να επενδύσει ο δήμος μας.
Σας το έχουμε πει δεκάδες φορές: Οι ημέρες που μια δημοτική αρχή έκανε απλή διαχείριση, συναυλίες και παρελάσεις, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα οι σύγχρονες πόλεις εξοπλίζονται για να αντιμετωπίσουν απειλές με προστατευτικούς προϋπολογισμούς, δημιουργώντας μηχανισμούς Ανθεκτικής Πόλης με λειτουργικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.