Έχουμε επιχειρηματολογήσει πολλές φορές ότι ένα σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, επειδή ακριβώς, συνδέεται με τα τέλη, πρώτα από όλα πρέπει να είναι δίκαιο.

Να πληρώνει ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα, ανάλογα με το πόσα σκουπίδια παράγει και ανάλογα με την προσπάθεια που κάνει, για την μείωση των σκουπιδιών που παράγει ή ανακυκλώνει.

Το σχέδιο που μας φέρνετε δεν έχει κανένα από τα αυτά τα στοιχεία και είναι κοινωνικά άδικο.  Άρα απορρίπτεται εκ προοιμίου.

Πληρώνουν κάποιοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα όπως οι άνεργοι ή οι άποροι, για κάποιους που δεν έχουν ανάγκη. Πληρώνουν κάποιοι που δεν παράγουν σχεδόν καθόλου σκουπίδια, όπως τα μοναχικά άτομα της τρίτης ηλικίας, για κάποιους που παράγουν πολλά σκουπίδια και πληρώνουν κάποιοι που πάνε τα περισσότερα σκουπίδια τους στους κάδους ανακύκλωσης, πασχίζουν για αυτό, για κάποιους άλλους που πετάνε τα σκουπίδια τους ακόμη και στους δρόμους.

Έπειτα το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό και βέλτιστα ωφέλιμο.

Το σχέδιο που μας φέρατε δεν περιέχει κανενός είδους ανάλυση δεδομένων με δείκτες που να δείχνουν το βέλτιστο και το επιθυμητό, ενώ αναφέρει μέσα σε πάρα πολλά σημεία την αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψη τέτοια δεδομένα. Την ανάγκη επεξεργασίας των αποστάσεων, της πυκνότητας του πληθυσμού, τον διαχωρισμό των οικιών ανάλογα με τους ένοικους, το είδος των κάδων και των απορριμματοφόρων ανάλογα με την παραγωγή σκουπιδιών, και διάφορα άλλα που σας τα έχουμε πει δεκάδες φορές εδώ μέσα.

Το σχέδιο, επίσης,  δεν περιλαμβάνει την συμπεριφορά και τους μηχανισμούς που πρέπει να αναπτύξουν οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δήμου. Δεν αναφέρει τίποτα για τις πράσινες προμήθειες, για τον κύκλο ζωής των προμηθειών, ούτε καν για την συλλογή των βιοαποβλήτων από τους δρόμους. Δηλαδή οι δημότες θα κάνουν κομποστοποίηση αλλά ο δήμος που διαχειρίζεται και την μεγάλη μάζα όχι. Επιτρέψτε μου να θυμίσω σε όλους ότι οι επιστήμες της οικολογίας και της οικονομίας, δυο βασικές αρχές θέτουν προκειμένου η διαχείριση των Αστικών αποβλήτων να είναι ασφαλής περιβαλλοντικά, ήπια και οικονομικά συμφέρουσα προς όφελος της κοινωνίας. Αυτές οι αρχές, ειναι η αρχή της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, αρχές απο τις οποίες το υπο εξέταση σχεδιο ειναι φανερό πως πόρρω απέχει. 

Για να ευθυμήσουμε και λίγο, τελικά οι μελετητές, κύριε δήμαρχε, λένε ακριβώς τις ίδιες μπαρούφες με εμάς και μπερδεύουν τα λίτρα με τα κιλά αφού αναφέρουν πόσα κιλά σκουπίδια παράγουν οι πολίτες και συμπεραίνουν πόσα λίτρα κάδοι χρειάζονται ανά νοικοκυριό.

Λοιπόν, το σχέδιο είναι ένα ευχολόγιο με δεκάδες αυθαίρετα και αόριστα νούμερα που δεν οδηγούν σε κανένα συμπέρασμα  και όπως σας είχαμε πει και την προηγούμενη φορά και επιβεβαιωθήκαμε, δεν πρόκειται ούτε να εφαρμοστεί, ούτε να αποδώσει.

Και όπως θα σας εξηγήσει και η κα Χαμηλοθώρη είναι ένα σχέδιο που τελικά θα επιβαρύνει το κόστος καθαριότητας και επειδή δεν θα μπορέσετε πολιτικά να αντέξετε την αύξηση των τελών, πολύ απλά θα μειώσετε την ποιότητα των υπηρεσιών και θα βρωμίσει κι άλλο ο δήμος μας.

Δευτερολογία

Ας δουμε και σε αυτό το θέμα τη διαδικασία της Διαβούλευσης. Γνωρίζετε ότι για εμάς η συμμετοχή των πολιτών και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της τοπικής κοινωνίας είναι κυρίαρχο θέμα στην εφαρμογή των πολιτικών.

Κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν πάρει την συναίνεση της κοινωνίας. Και το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο της διαβούλευσης, που το κάνετε εντελώς λάθος και γι αυτό αποτυγχάνει και δεν έχει καμία συμμετοχή.

Πρώτα από όλα το Σχέδιο ήθελε απλούστευση, κωδικοποίηση και εκλαϊκευση.

Θα έπρεπε να επισημαίνονται κλιμακωτά οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις, τα προβλήματα και τα διλήμματα.

Υστερα αντί να κάνετε συνεχείς διαφημίσεις με την φωτογραφία σας και να φορτώνετε τα Social Media φωτογραφίες εκδηλώσεων να κάνετε μια καμπάνια διαρκείας με βασικό μήνυμα την ανάγκη συμμετοχής στην διαβούλευση.

Να είναι βέβαια δημόσια η διαβούλευση και στα Social Media για να προκληθεί διάλογος και προβληματισμός

Και να κληθούν και άνθρωποι του χώρου να εισηγηθούν σενάρια.

Και μετά να πάτε στην επίσημη διαβούλευση όπου η πλατφόρμα θα είχε κωδικοποίηση των απόψεων.

Η διαβούλευση δεν είναι πετάω ένα θέμα με ένα κείμενο 400 σελίδων με 100 άγνωστες έννοιες για τους πολίτες το αφήνω 15 μέρες και τέλος.

Μπορεί να σας καλύπτει ό νόμος, αλλά δεν σας καλύπτει η ουσία και το αποτέλεσμα.

Διαβούλευση σημαίνει βάζω ένα θέμα για προβληματισμό, καταθέτω μερικές αρχικές βασικές απόψεις, στην συνέχεια παίρνω γνώμες από τους πολίτες, τους απαντάω με επιχειρήματα, μου ανταπαντάνε, κάνω εκτιμήσεις, επαναδιατυπώνω προτάσεις και κάθε μέρα επί ένα μήνα τουλάχιστον τους καλώ να συμμετάσχουν κωδικοποιώντας τις διαφορετικές απόψεις.

Βγείτε έξω στο δρόμο και ρωτήστε. Πόσοι γνωρίζουν ότι έγινε διαβούλευση και πόσοι κατάλαβαν τη διακύβευση;

Εμείς θεωρούμε ότι η διαβούλευση και η συμμετοχή των πολιτών είναι το πρώτο βήμα για να εφαρμοστεί ένα σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων αλλά έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για την διαβούλευση και την συμμετοχή.

Δείτε εδώ την τοποθέτηση της Μαρίας Σιώτου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s