Τοποθέτηση Μαρία Σιώτου στο Δημοτικό Συμβούλιο:
Η παράταξη μας βρίσκει απολύτως δίκαιο το μέτρο της μείωσης των συντελεστών καθαριότητας. Αφού οι δήμος δεν καθαρίζει πια και τα φώτα δεν λειτουργούν, είναι απολύτως σωστό στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας να μειωθούν και τα τέλη.


Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και στα Social Media αποτελεί για τους πολίτες καθημερινό θέμα αναρτήσεων με εκατοντάδες φωτογραφίες και video.
Ξεχειλισμένοι και σπασμένοι κάδοι, σακούλες και σκουπίδια στα πεζοδρόμια και στα πάρκα, παντού στοιβαγμένα ξερά χόρτα και κλαδιά που επί μέρες δημιουργούν τεράστιους κινδύνους ειδικά το καλοκαίρι, χωματερές γύρω από τα σχολεία και πλημμελείς καθαριότητα εντός των σχολείων και των γηπέδων, πεζοδρόμια γεμάτα ακαθαρσίες ζώων, τα πάρκα γεμάτα από κάθε είδους σκουπίδια, τα μονοπάτια του Υμηττού από μπάζα μέχρι παπλώματα και ότι άλλο απόβλητο μπορεί να φανταστεί κανείς, έλλειψη καλαθιών κυρίως σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους τους δήμου, κάδοι πάνω στα πεζοδρόμια που εμποδίζουν την διέλευση των πεζών, κάδοι που έχουν να πλυθούν μήνες. Αυτά καταγράφουν οι πολίτες καθημερινά στα Social Media και αυτά μας λένε όπου μας βρουν.

Επιπλέον καταγράφουν και τα κλειστά φώτα στους δρόμους. Οι πολίτες καταγράφουν καθημερινά περιοχές ολόκληρες με κλειστά τα φώτα που τα πληρώνουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με 9,5 εκατομμύρια ευρώ. Ανακοινώσατε και εξοικονόμηση. Ε βέβαια όταν τα φώτα είναι κλειστά, έχεις εξοικονόμηση αυτό δεν χρειάζεται και ανακοίνωση.

Εφόσον λοιπόν η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για την καθαριότητα και για τον φωτισμό, έχει πέσει στο ναδίρ, λογικό είναι μειωθεί και το αντίτιμο. Μόνο που μειώνεται ελάχιστα καθώς τα τετραγωνικά των σπιτιών που αποτελούν διαιρέτη στο συνολικό κόστος έχουν ανέβει και κατά συνέπεια έχει πέσει και το πηλίκο. Μόνο που εσείς έχετε ανεβάσει και τον διαιρετέο άρα εισπράττετε περισσότερα τέλη από το 2020. Από 5.315.547,98€ το 2020 πάμε στα 5.726.6659. το 2021. Δεν έχει σημασία ότι πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα. Εσείς στο σύνολο την υποβαθμισμένη υπηρεσία που προσφέρετε, την χρεώνετε περισσότερο.


Αρα δεν μειώνετε το κόστος της υπηρεσίας που προσφέρετε. Απλά αυξήθηκαν αυτοί που μοιράζονται το κόστος. Και το κόστος αυτό πρέπει να είναι ισοσκελισμένο. Όπως όμως βλέπουμε από την έκθεση της υπηρεσίας, ούτε αυτό είναι ισοσκελισμένο. Και παρ΄όλο ότι έχετε και υπόλοιπο που έχετε εισπράξει αδίκως και επιπλέον του κόστους 328.686,92 ευρώ το 2021 η μείωση που κάνετε για το 2022 είναι ελάχιστη.

Όμως εμείς όπως ξέρετε διότι το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά σε τέτοια περίσταση και με δημόσιες ανακοινώσεις μας, διαφωνούμε κάθετα με τις οριζόντιες μειώσεις των τελών. Εχουμε μια άλλη εντελώς διαφορετική αντίληψη για τις κοινωνικές παροχές και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Δεν βρίσκουμε κανέναν λόγο σε έναν κάτοικο με μέσο εισόδημα 49.000 ευρώ ετησίως στου Παπάγου, να του μειώσεις 15 ευρώ τα τέλη και σε ένα κάτοικο με μέσο εισόδημα 39.000 ευρώ ετησίως στον Χολαργό, να του μειώσεις 9 ευρώ και την ίδια στιγμή να επιβάλεις τέλος 165 σε έναν άνεργο.

Όπως γνωρίζετε έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις στην κοινωνική πολιτική. Εμείς υιοθετούμε καθολικά και απαρέγκλιτα το Αρθρο 4 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων: Oι πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Για μας λοιπόν δεν μπορεί να σου περισσεύουν 430.000 ευρώ και να αφιερώνεις 7.500 για να στηρίξεις τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Δεν μπορεί να απαλλάσσεις κατά 10 ευρώ έναν πολίτη με ετήσιο εισόδημα 49.000 ευρώ και να επιβαρύνεις με 140 ευρώ έναν άνεργο με 8.000 ετήσιο εισόδημα. Είναι έξω από την λογική μας. 

Στην δική μας αντίληψη είναι πρωτεύουσας σημασίας ένας δήμος να στηρίζει την τοπική του κοινωνία και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες διότι η Κοινωνική Συνοχή είναι θεμελιώδης αξία κοινωνικής συμβίωσης και δίκαιης διαβίωσης σε μια γειτονιά. 

Είμαστε κάθετα αντίθετα σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερος και τους φτωχούς φτωχότερους και αυτό δεν εδράζεται στο συμφέρον κανενός ούτε της μεσαίας τάξης διότι αυτά τα 140 ευρώ που παίρνετε από τον άνεργο, θα λείψουν από την τοπική αγορά και αυτός δεν θα πάει να αγοράσει παπούτσια, ή ένα παραπάνω γλυκό ή δεν θα καλέσει τον υδραυλικό στο σπίτι γιατί δεν του περισσεύουν. 

Εμείς επιμένουμε στην κλιμάκωση των υπηρεσιών του Δήμου με κοινωνικά κριτήρια και στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της τιμολόγησης των υπηρεσιών αυτών. 

Γι αυτό το λόγο και για άλλους χρηματοδοτικούς όπως σας έχουμε εξηγήσει πολλές φορές επιμένουμε στην ανάγκη μελέτης κοινωνικών αναγκών. Για να μπορεί αποτελεσματικά ο δήμος να ασκήσει κοινωνική πολιτική και για να μπορεί επίσης να τεκμηριώσει τις κοινωνικές του ανάγκες και να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που του δίνονται. 

Εμεις έχουμε ως βασική αρχή μας την κλιμάκωση στην τιμολόγηση των υπηρεσιών του δήμου με κοινωνικά κριτήρια.
Θεωρούμε απαράδεκτο όταν σου περισσεύουν 430.000 ευρώ στην καθαριότητα να μειώνεις τα τέλη σε 45.000 κατοίκους, λιγότερο δηλαδή από 10 ευρώ στον καθένα ετησίως, και να αφιερώνεις 7.900 ευρώ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για μας η όποια μείωση τελών όπως θα δείτε και στις προτάσεις μας, αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτές που δεν έχουν τα 10 ευρώ να τα δώσουν και όχι αυτούς που τους περισσεύουν τα 10 ευρώ.

Τέλος να θυμίσω ότι η δική μας πρόταση για την διαχείριση των απορριμμάτων όπως την έχουμε αναλύσει δημοσίως έχει μειωμένο κόστος 1,5 εκατομμύριο λιγότερο από την δική σας.
Αν αποσύρατε τα proper
Αν κάνατε μελέτη για τη καθαριότητας και σωστή τοποθέτηση των κάδων
Αν προσλαμβάνατε μόνιμο προσωπικό που θα αποκτούσε εμπειρία και ταχύτητα
Αν κάνατε ανακύκλωση με διαπραγμάτευση στην αγορά
Το κόστος της καθαριότητας όπως μαρτυρούν οι μελετητές και οι επιστήμονες θα μειωνόταν κατά 30%
Και αν εφαρμόζατε το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω» και «Αμείβομαι όσο ανακυκλώνω» τότε δεν θα χρειαζότανε καμία μείωση τελών και κανένα μέτρο απαλλαγής, διότι οι ευσυνείδητοι πολίτες και όσοι είχαν οικονομικές δυσκολίες, δεν θα πληρώνανε ούτε ένα ευρώ.


Καταψηφίζουμε λοιπόν την πρότασή σας
Πρώτον διότι το συνολικό πόσο τελών που εισπράττετε αυξάνεται ενώ θα έπρεπε να μειώνεται
Δεύτερον διότι εμείς δίνουμε προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Τρίτον διότι η πρόταση σας για την καθαριότητα είναι άδικη και υπερβολικά κοστοβόρα για τους κατοίκους
Και τέταρτον διότι η πρόταση σας δεν είναι ισοσκελισμένη.

Αντιπροτείνουμε:

Πλήρη απαλλαγή τελών για τις μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα μέχρι 18.000 και μείωση 50% για εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ
Πλήρη απαλλαγή των οικονομικά αδύναμών με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Πλήρη απαλλαγή για τους άνεργους.
Πλήρη απαλλαγή για τις οικογένειες με ανάπηρο μέλος μέχρι το εισόδημα των 20.000 ευρώ και 50% μείωση μέχρι το εισόδημα των 36.000 ευρώ
Πλήρη απαλλαγή για ανάπηρο που ζει μόνος με εισόδημα μέχρι 18.000 ευρώ και 50% μείωση για εισόδημα μέχρι 30.000.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s