Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία η παράταξη 8 Προτάσεις επισημαίνει ότι η προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσα σε ένα απειλητικό και συνεχώς επιδεινούμενο αστικό περιβάλλον πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα για έναν δήμο.

Η πολιτική που πρέπει να αναπτύσσεται για την Ψυχική Υγεία είναι πολυτροπική και έχει άμεσο αντίκτυπο στην καλή συμβίωση και γειτνίαση των κατοίκων.

Η Ψυχική Υγεία σε ένα αστικό περιβάλλον επηρεάζεται από την ύπαρξη των δημόσιων χώρων αναψυχής και πρασίνου, από την κατάσταση δρόμων και των πεζοδρομίων, από την καθαριότητα, από το αίσθημα ασφάλειας, από την κατάσταση των σχολείων, από την εφαρμογή κανόνων και ορθής συμβίωσης, από την διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης, από την οικονομική κατάσταση των κατοίκων, από το επίπεδο συμβουλευτικής οικογενειακής υποστήριξης, από την μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία, από την κοινωνική συνοχή, από τους θεσμούς διαβούλευσης στην γειτονιά, από τους μηχανισμούς ένταξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, από τους θεσμούς ένταξης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, από την συνολική άθληση του πληθυσμού, από την δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης, από τους θορύβους, από την ατμοσφαιρική ρύπανση, από τις δυνατότητες έκφρασης στον πολιτισμό, από την φροντίδα των ζώων και πολλά άλλα.

Ειδικά επηρεάζεται σε καταστάσεις κρίσης όπως οι πανδημίες, οι φυσικές και οι τεχνολογικές καταστροφές και τα ατυχήματα. 

Με άλλα λόγια η Ψυχική Υγεία των κατοίκων μιας γειτονιάς που οδηγεί σε μια καλή συμβίωση, εξαρτάται άμεσα από τις επιδόσεις ενός δήμου.

Σήμερα η συνεχώς αυξανόμενες ανοικοδόμηση και πυκνοκατοίκηση δημιουργούν κάθε μέρα και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης με εκνευρισμούς, διαπληκτισμούς και εχθρικές συμπεριφορές. Οι περισσότερες από αυτές επιδεινώνονται μέσα από την ανεπαρκή πολιτική ενός δήμου, που αφήνει στο χάος την κοινωνική ζωή των κατοίκων και οδηγεί στην αυτοδικία και την αυθαιρεσία. Έτσι η γειτονιά γίνεται εχθρική και αφιλόξενη οδηγώντας τους κατοίκους στον απομονωτισμό και κάνει τις σχέσεις ακόμη χειρότερες και την συνεννόηση ακόμη δυσκολότερη.

Ο Δήμος οφείλει να παρεμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Να δημιουργεί μηχανισμούς διευθέτησης, να βάζει κανόνες υγειούς συμβίωσης και να επιτηρεί τη εφαρμογή τους και την προστασία του πολίτη από κάθε είδους απειλή. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s