Και ενώ η αντιπυρική περίοδος δεν τέλειωσε, στο Δήμο Παπάγου Χολαργού φαίνεται να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα, ούτε από την πρόσφατη πύρινη καταστροφή.Τεράστιοι σωροί ξερών κλαδιών βρίσκονται συσσωρευμένοι στα Άλση και στα Πάρκα, στα νεκροταφεία και στο δάσος του Υμηττού.

Ο Δήμος δεν διαθέτει εξειδικευμένο τοπικό σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών από πυρκαγιά. Το site του δήμου παραμένει διαφημιστικό εργαλείο του Δημάρχου με την φωτογραφία του χωρίς να έχει στην πρώτη σελίδα ενημερωτικό υλικό και οδηγίες συμπεριφοράς για τους δημότες σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Τα «δεδομένα» (data) που αποτελούν βασικό σύγχρονο εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, παραμένουν μια άγνωστη λέξη για την δημοτική αρχή.

Η παράταξη 8 Προτάσεις έχει καταθέσει εδώ και χρόνια και επαναφέρει:
Την δημιουργία Προστατευτικού Προϋπολογισμού, αφού τα ακραία φαινόμενα φυσικών καταστροφών εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο καταστροφικά και πρωτόγνωρα.

Την εκπόνηση ενός εξειδικευμένου τοπικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης των καταστροφών με τον εντοπισμό των επαπειλούμενων κινδύνων ειδικά για τον Παπάγο και τον Χολαργό.

Την δημιουργία μόνιμης καμπάνιας προσέλκυσης εθελοντών, την θέσπιση κινήτρων, την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο site του δήμου, σε συνδυασμό με την οργάνωση και τον εξοπλισμό τους.

Την πρόσληψη προσωπικού για την δημιουργία επαγγελματικής ομάδας πολιτικής προστασίας και τον διαχωρισμό τους από ένα αυτόνομο εθελοντικό κίνημα.

Την οργάνωση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αντιμετώπισης Φυσικών Κατατροφών.Την τοποθέτηση ενός έμπειρου εξειδικευμένου επικεφαλής.

Την διεύρυνση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με εξειδικευμένους επιστήμονες – πολίτες του δήμου μας.

Τη διαρκή επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μέσω δημόσιας διαβούλευσης που θα είναι πάντα ανοιχτή και αναρτημένη στο site του δήμου με δημόσιες τις παρατηρήσεις των πολιτών.

Τέλος, τονίζουμε ότι χρειαζόμαστε μια πολυπληθή ομάδα δασοπροστασίας, πλήρως εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη που να μπορεί να καλύψει όλα τα διοικητικά όρια του δήμου και στον οικιστικο ιστό και στο βουνό και για την πρόληψη και για την καταστολή και για την αποκατάσταση.

Μια φωτιά, όπως απέδειξε για μια φορά ακόμη η εμπειρία, ή την σβήνουν δύο άνθρωποι στα πρώτα 15 λεπτά, ή καλείς 22 χώρες για να σου την σβήσουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s