Οσο η Δημοτική αρχή δεν εκπονεί μελέτη Βιώσιμης Κινητικότητας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στάθμευσης, δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει χώρο στους δρόμους για να φτιάξει προσπελάσιμα πεζοδρόμια και να αυξήσει ταυτόχρονα το πράσινο του δήμου μας. Οσο η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει αποσπασματικά τις δήθεν αναπλάσεις, θα φτιάχνει συνεχώς έργα με κακοτεχνίες, με μικρά και ακατάλληλα πεζοδρόμια, ενώ θα μειώνει το πράσινο και θα υποβαθμίζει τις γειτονιές.
Η παράταξη 8 Προτάσεις από την αρχή είχε επισημάνει τα ελλείμματα της μελέτης για την οδό Βουτσινά. Είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την διευθέτηση των πεζοδρομίων και για την διαχείριση των δέντρων και είχε υποδείξει τρία προγράμματα στην δημοτική αρχή συνολικού ύψους άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία 2 υπόγειων πάρκινγκ στην περιοχή.
Η παράταξη 8 Προτάσεις στηρίζει την πρωτοβουλία των δημοτών «sos για τα δέντρα της γειτονιάς μας» και τους κατοίκους της οδού Βουτσινά που διαμαρτύρονται για την κοπή των δέντρων και τις κακοτεχνίες με μη προσπελάσιμα πεζοδρόμια και βρίσκει απολύτως λογικά τα αιτήματά τους.
Δείτε τις τοποθετήσεις των κ.κ. Μαρίας Σιώτου και Νατάσσας Χαμηλοθώρη στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΜΑΡΙΑ ΣΙΩΤΟΥ


Είναι πραγματικά τραγικό: στην εποχή της Κλιματικής Κρίσης, όπου όλοι οι επιστήμονες και τα διεθνή ινστιτούτα βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, όπου σε κάθε συνάντηση κορυφής είτε του ΟΗΕ, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζονται κραυγές αγωνίας για το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται αν δεν πάρουμε μέτρα, να έχουμε μια δημοτική αρχή που να αδιαφορεί πλήρως για τα φαινόμενα των καιρών αλλά και για την τύχη των κατοίκων του δήμου της.

Είναι πραγματικά τραγικό την στιγμή που η ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξοπλίζουν τους δήμους για την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Διαχείρισης του Αστικού Πρασίνου, καθώς το φαινόμενο των Αστικών Θερμικών Νησίδων χτυπάει ήδη σφοδρά τις αστικές γειτονιές με ένα τεράστιο κόστος για την ανθρώπινη υγεία και τις ζωές των ανθρώπων, να έχεις μια δημοτική αρχή που αραιώνει από πράσινο τις γειτονιές.
Παρότι δήμαρχε όταν δίνετε συνεντεύξεις σε τοπικά ή όχι μέσα με έμφαση αναφέρεστε στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτική πόλη , δείχνετε να είστε μόνο στα λόγια γιατί οι πράξεις είναι μονίμως στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το έργο της Βουτσινά είναι καραμπινάτη περίπτωση στρέβλωσης των κατευθυντήριων γραμμών καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρηματοδοτείται από πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης και μόνο τέτοιο δεν είναι.

Όταν η Βουτσινά το καλοκαίρι θα χτυπάει να χτυπάει 45άρια και τα πάντα θα αρχίσουν να λιώνουν στην άσφαλτο τότε να πάμε μαζί να δούμε για πια αναζωογόνηση θα μιλάμε και τι σημασία θα έχει να έχεις φυτέψει 100 δέντρα στα Άλση.

Ποια θα είναι η διαφορά μικροσωματιδίων που θα κυκλοφορούν στην Βουτσινά που λειτουργεί και ως παράδρομος της Μεσογείων αφού αφαιρέσατε τα φίλτρα που είναι τα δέντρα για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το μελετήσατε αυτό;

Ποια θα είναι η επιβάρυνση των κατοίκων από τον θόρυβο που θα αναπτύξει η Βουτσινά αφού αφαιρέσατε τα φυσικά ηχοπετάσματα των δέντρων. Ποια θα είναι η επίπτωση των κατοίκων στην ψυχική τους υγεία; Το μελετήσατε αυτό;

Ποίες θα είναι οι νέες ενεργειακές απαιτήσεις και το Περιβαλλοντικό κόστος των σπιτιών αφού αφαιρέσατε τα δέντρα και δημιουργήσατε ένα σκληρότερο μικροκλίμα με βαρύτερο χειμώνα, ζεστότερο καλοκαίρι και πιο δυνατούς ανέμους να πέφτουν στα παράθυρα των σπιτιών; Το μελετήσατε και αυτό;

Ποια θα είναι η βαδισιμότητα των πεζοδρομίων χωρίς σκιά;

Εγώ δεν θα μιλήσω για τις κακοτεχνίες, τις αβλεψίες και την κακή λειτουργικότητα του έργου. Θα σταθώ μόνο στο κομμάτι των δέντρων.

Αντί σήμερα να μιλάμε για την ανάγκη του διπλασιασμού ή τριπλασιασμού του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην Βουτσινά που είναι από τους πιο βεβαρημένους δρόμους του Δήμου μας και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και μέριμνα ερχόμαστε να φωνάζουμε για να σώσουμε και τα ελάχιστα δέντρα που είχε.

Και εσείς βέβαια αναγκάζεστε για να περάσετε τον σκόπελο της κακής μελέτης, της αβλεψίας σας και τις ολιγωρίας σας, να λέτε ψέματα στον κόσμο και στους δημοτικούς συμβούλους για δήθεν μεταφυτέψεις.

Τα δέντρα όμως που χάσαμε από την Βουτσινά χάθηκαν και τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στους κατοίκους που θα νιώθουν την δυσφορία και την κακή ποιότητα καθημερινότητας δεν θα μπορείτε να την εξηγήσετε.

Από το 2014 σας τα λέμε εδώ μέσα και τι να την κάνουμε την δικαίωση με τον κόσμο που φωνάζει; Καταψηφίσαμε την Ανάπλαση αλλά και τι έγινε; Τα δέντρα δεκαετιών χάθηκαν.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την στάθμευση που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι του δήμου μας και ειδικά στην κάτω περιοχή. Ούτε καν ασχοληθήκατε με το θέμα. Εγκαίρως εμείς σας επισημάναμε και σας υποδείξαμε και την προσκλήσεις χρηματοδότησης .

Διότι δεν έχετε απάντηση που θα βάλουμε τα αυτοκίνητα και δεν μπορείτε να φτιάξετε πεζοδρόμια που να σέβονται και να παρακάμπτουν τα δέντρα με διεύρυνση του πεζοδρομίου. Και κανένας μελετητής δεν μπορεί να σας βοηθήσει έτσι ασυγκρότητους και απροετοίμαστους που σας βρίσκει εμφανιζόμενοι εδώ με μελέτες του 2007 βγαλμένες από το χρονοντούλαπο, τότε που υπήρχαν άλλες ανάγκες.

Δυστυχώς εδώ εξαντλείται και ο πολιτικός διάλογος. Αν δεν συμμορφωθείτε στις απαιτήσεις των καιρών και αν δεν εκπονήσετε αύριο το πρωί νέα μελέτη για την Βουτσινά για την ανάπτυξη του πρασίνου, εμείς θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη διότι δώσαμε όρκο να προστατεύουμε τα συμφέροντα των δημοτών και το περιβάλλον.

Δευτερολογία
Το Ιστορικο για τις ελιες είναι φυσικα πολύ διαφορετικό. Ο ελαιωνας έχει αυτή τη στιγμη 10 ελιες από τις 18 της Φανερωμενης και καμια άλλη. Ρωτησαμε πολλες φορες και δεν παιρναμε απαντηση, Σας ρωτησαμε εγγραφως και μας ειπατε ότι εχετε μεταφυτευσει 17. Ψεμα φυσικα και προφανως όταν ρωταμε τον δημαρχο και παιρνουμε απαντηση από την υπηρεσια , αυτή βαραίνει πολιτικά τον δημαρχο. Αλλιως εσεις πραγματικα δεν φταιτε ποτε για τιποτα. Μια οι υπηρεσιες, μια οι εργολαβοι εσεις τι ρολο παιζεται? Να σας θυμισω η δικη σας μελετη μιλαει για μεταφυτευση γιατι ξερετε ποσο εμβληματικο δεντρο είναι η ελια για την πολη μας, την ΑΘηνα.

Κακά τα ψέματα δήμαρχε, κάποιες φορές είναι πιο έντιμο και πιο ποιοτικό να λες συγνώμη λάθος. Όχι να προσπαθείς να κρατηθείς από μισόλογα και εντάσεις. Συγνώμη λάθος κόψαμε τις ελιές και δεν τις μεταφυτεύσαμε, θα επανορθώσουμε. Συγνώμη λάθος οι βίδες στα φωτιστικά. Γιατί σας ενημερώσαμε ότι οι βίδες των φωτιστικών και όλο το στήσιμο ήταν λάθος αλλά πρώτα πήγατε από μικροφώνου να μας πείσετε ότι όλα είναι καλά και μετά σπεύσατε να βάλετε τον εργολάβο να τα διορθώσει. Συγνώμη λάθος, που ο δημότης σας βομβαρδίζει με εμαιλ κακοτεχνιών σε ένα νέο έργο και αντί να πείτε ευχαριστώ που υποκαθιστά την επόπτευση που έπρεπε να κάνετε, πρώτα απαντάτε εκτός τόπου και χρόνου και μετά σπεύδετε πάλι να βάλετε τον εργολάβο να διορθώσει ότι μπορούσε να διορθωθεί αφήνοντας πίσω φυσικά κακοτεχνίες και παρανομίες, που καθιστούν το έργο εντελώς αίολο. Να θυμηθούμε ότι όλοι εμεις εδώ υπηρετούμε τον δημότη, εσεις, δε είστε και έμμισθοι υπάλληλοί του. Μόνο την καλυτέρευση της ζωής του πρέπει να έχουμε προτεραιότητα. Το δημόσιο χρήμα δεν είναι δικό μας, είναι των δημοτών μας. Μην χάνετε αυτή την παράμετρο. 1,2 εκ ευρώ και έργο για νέα πλακόστρωση με όλες τις κολώνες της ΔΕΗ , της σήμανσης κλπ στην θέση τους αλλά όλα τα δέντρα κομμένα! Ε, όχι, ουτε ο θεος ουτε ο διαολος δεν μπορεί να το καταπιεί αυτό!

ΝΑΤΑΣΣΑ ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗ

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε στο έργο της Βουτσινά είναι ότι τα δέντρα κόβονται χωρίς κανέναν λόγο, αφού δεν εξασφαλίζεται το 1,5 μέτρο ελεύθερο πεζοδρόμιο και το απρόσκοπτο βάδισμα στα νέα πεζοδρόμια. Άρα αναιρείται ο μοναδικός λόγος για τον οποίο κόβονται.

Δεν αναπλάστηκαν τα πεζοδρόμια και δεν διαμορφώθηκαν καλύτερες συνθήκες προσπελασιμότητας, άρα δεν πρόκειται για «Αστική Αναζοωγόνηση» αλλά, για μια απλή αντικατάσταση πλακών, και παραχώρηση των πεζοδρομίων στα αυτοκίνητα εις βάρος των πεζών.

Ο λόγος που γίνεται αυτό το μπάχαλο στο έργο είναι ότι δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο διευθέτησης και αναβάθμισης της περιοχής.
Δεν κάνετε τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της στάθμευσης παρά τις γενναίες χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν από πολλές πηγές.
Ανασύρατε ανεπίκαιρες μελέτες από τα συρτάρια, της προηγούμενης δεκαετίας και βάλε, όπου οι συνθήκες και οι προτεραιότητες ήταν εντελώς διαφορετικές.
Φτιάξατε μια πολύ κακή μελέτη και τελικά αδιαφορείτε πλήρως για την Βιώσιμη Κινητικότητα και την Προσπελασιμότητα που έχουν γίνει βασικές ανάγκες για τους κατοίκους και η μοναδική προοπτική για την πόλη μας.

Ένα ακόμη κακότεχνο, ακαλαίσθητο, αντιπεριβαλλοντικό έργο βιτρίνας, όπως και η πλατεία Εθνικής Αντίστασης φτιαγμένα στο πόδι, με πολλά κυβικά μπετό και με μια τεράστια σπατάλη δημόσιου χρήματος.

Κακομελετημένα, αλλάζετε πλάκες χωρίς καμία βελτίωση. Πέφτετε έξω στα ύψη. Κλείνετε εισόδους και αναγκάζεστε να ξηλώσετε και πάλι το έργο. Ούτε ποιο ήταν το ύψος από τις εισόδους των σπιτιών δεν γνωρίζατε πριν ξεκινήσετε το έργο.
Φτιάχνετε κυματοειδές έδαφος που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το βάδισμα. Έχετε πάλι βάλει ράμπες ΑμεΑ εκεί που παρακάτω υπάρχει εμπόδιο. Βάζετε οδεύσεις τυφλών, εκεί που δεν περνάει ούτε ένας άνθρωπος που έχει τη όραση του, δήθεν να δείξετε την ευαισθησία σας όχι στους ανθρώπους που έχουν τη δυσκολία αλλά στους υπόλοιπους.
Δεν τηρείτε κανέναν κανόνα ασφάλειας για την εκτέλεση του έργου. Καμία μέριμνα για την ενόχληση και τη σκόνη στα σπίτια.
Κακομελετημένα βάζετε το φωτισμό εκεί που υπάρχουν ελάχιστοι ελεύθεροι διάδρομοι και τελικά συρρικνώνετε και τα πεζοδρόμια δημιουργώντας νέο εμπόδιο εντός του 1,5 μέτρου δήθεν ελεύθερου!
Και τελικά; Kόβετε δέντρα χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ απολύτως λόγο.

Το έργο της Βουτσινά αποτελεί μνημείο ελληνικού δημόσιου έργου και μάλιστα της προηγούμενης δεκαετίας. Κακοτεχνίες, σπατάλη χρημάτων, αντιπεροβαλλοντικός χαρακτήρας, το θερμοχωρητικό τσιμέντο σε πρώτη προτεραιότητα και κανένα αποτέλεσμα σε σχέση με τους στόχους της Τεχνική Έκθεσης.

Σας έχουμε επισημάνει σε κάθε έργο που φτιάχνετε, δύο στοιχεία που τα αγνοείτε επιδεικτικά και έχετε τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα.

Σας λείπει ο ολοκληρωμένος συνολικός σχεδιασμός, η ολιστική αντίληψη, δηλαδή ο εντοπισμός των επιπτώσεων κάθε πράξης.

Και οι πολύ πρόχειρες μελέτες που φτιάχνετε στο πόδι, προκηρύσσοντας αντίστοιχα πρόχειρους διαγωνισμούς χωρίς τις απαραίτητες, αυστηρές προδιαγραφές.
Όλα σας τα έργα είναι απαράδεκτα με αρνητική αξιολόγηση από τους χρήστες, τους ίδιους τους πολίτες που τα πληρώνουν. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ κάνουν αντιπολίτευση!

Τέλος, θέλω να επαναλάβω την αναγκαιότητα της διαβούλευσης. Την πραγματική δημόσια διαβούλευση και όχι την εικονική με τη συμμετοχή πέντε πολιτών που τυχαία το έμαθαν. Ενημερώνουμε πλήρως τους πολίτες για το έργο και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει. Τους αφήνουμε το περιθώριο να επιλέξουν και να συνδιαμορφώσουν τους στόχους του έργου, όπως κάνουν δεκάδες άλλοι δήμοι. Καλούμε τους μηχανικούς συνδημότες μας να μας πουν ιδέες και λύσεις για τα προβλήματα. Ενημερώνουμε πλήρως τους κατοίκους για τα συμπεράσματα και τότε βγάζουμε το έργο σε δημόσια διαβούλευση για να έχουν πλήρως την εικόνα του τι θα γίνει. Συμμετοχική διαμόρφωση δλδ με τους πολίτες.

Αφού συμφωνήσει η κοινωνία, βγάζουμε σκληρές προδιαγραφές με πλήρη ανάλυση για να μη μένει περιθώριο στον εργολάβο να κάνει ότι συμφέρει τον ίδιο.

Κατά τη διάρκεια του έργου παίρνουμε συνεχώς την γνώμη των περιοίκων για να παρεμβαίνουμε άμεσα και απαντάμε με ειλικρίνεια, όχι με ψέματα, όχι με υπεκφυγές στην αλληλογραφία και παίζοντας με τις λέξεις.

Επιβλέπουμε το έργο συνεχώς, όπως και τις συνθήκες ασφάλειας. Κάθε φορά που οι κάτοικοι κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν για κάτι, ποτέ δεν βρήκαν επιβλέποντα από την υπηρεσία. Πάντα διαπληκτίστηκαν με επιστάτες που τους έλεγαν «έτσι μας είπαν να κάνουμε, έτσι κάνουμε».

Τώρα το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να σταματήσει το έργο και να αρχίσει νέα διαμόρφωση για να σώσουμε, ότι σώζεται.

Δείτε τις τοποθετήσεις στο video

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s