O κ. Αποστολόπουλος έχει μετατρέψει σε αργομισθίες τα Κοινοτικά Συμβούλια

Ο Ελληνικός νόμος και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να διαβουλεύονται και να εκφράζονται αποκεντρωμένα μέσω εκπροσώπων για τις τοπικές υποθέσεις σε επίπεδο κοινοτήτων. Ετσι ο Χολαργός έχει το δικό του Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Παπάγου το δικό του, για να συζητούν για τα δικά τους τοπικά ιδιαίτερα θέματα.

Ο κ. Αποστολόπουλος όμως πλήρης αλαζονείας δεν έχει ακυρώσει μόνο τους δημοτικούς του συμβούλους, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται διότι έχει την δεδηλωμένη νομίζοντας ότι είναι πρωθυπουργός, δεν απαγορεύει μόνο την συμμετοχή των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια, παραβαίνοντας τον νόμο, έχει μετατρέψει και τα Κοινοτικά Συμβούλια σε απλές αργομισθίες για να πληρώνονται απλώς κα μόνο οι πρόεδροι αφαιρώντας το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται οργανωμένα.

Ειδικά στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χολαργού έχει αφαιρέσει και από τη αντιπολίτευση που κατέχει την πλειοψηφία, το δικαίωμα να βάζει και θέματα Ημερήσιας Διάταξης αρνούμενος να τα συζητήσει.
Σύμφωνα με Κεφάλαιο Δ του νόμου 3852/2010 Στα κοινοτικά συμβούλια καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο δήμος ιδίως ως προς:
α) την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους,
β) τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου,
γ) τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην κοινότητα,
δ) την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της κοινότητας,
ε) την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων και
στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά την κοινότητα. (άρθρο 85 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 87 του Ν.4555/18)
Τα Κοινοτικά Συμβούλια ασκούν τις ακόλουθες αρμοδιότητες, εντός των ορίων της κοινότητας:
α) εκφράζουν γνώμη και διατυπώνουν προτάσεις για την εκτέλεση και συντήρηση των έργων β) εισηγείται ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα,
γ) μεριμνούν για την καλή κατάσταση του δικτύου δικτύου
δ) μεριμνούν για την καθαριότητα
ε) λαμβάνουν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης
στ) μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού
ζ) μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των παιδικών χαρών
η) μεριμνά για την λειτουργία, τη συντήρηση και την ευταξία του κοιμητηρίου της κοινότητας,
θ) καταγράφει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έχει την ευθύνη της ομάδας πυρασφάλειας της κοινότητας.
ι) είναι υπεύθυνο για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της κοινότητας
ιδ) αποφασίζει για την παράταση ωραρίου λειτουργίας μουσικής.

Κατά τον ίδιο τρόπο ο κ. Αποστολόπουλος παραβιάζει και το άρθρο 77 του νόμου 3852 και στο θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης τον οποίον θα έπρεπε να έχει ορίσει με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου εκείνος να προστατεύσει τους πολίτες σε θέματα κακοδιοίκησης που τους αδικούν ή προσβάλλουν τα συμφέροντά τους.
Ο Συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s