Καλούμε τη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, να προχωρήσει στη διεύρυνση της κατηγορίας των μονογονεϊκών οικογενειών, εντάσσοντας και τις περιπτώσεις εκείνες των διαζευγμένων γονιών, στους οποίους έχει ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών τους και κατοικούν μαζί τους.

Στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Ν. 3463/2006, όπου προβλέπονται οι μειώσεις τελών σε κοινωνικές ομάδες, δεν διευκρινίζεται ο όρος «μονογονεϊκή οικογένεια». Αυτό ισχύει και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις Νόμων.

Υπάρχει όμως Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , η οποία αναγνωρίζει ως μονογονεϊκή και την οικογένεια που προέρχεται από διαζύγιο και υπάρχει αποκλειστική επιμέλεια στον ένα γονέα, ο οποίος κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί.

Υπάρχει η καλή πρακτική άλλων δήμων.

Ο Δήμος μας οφείλει να είναι ευαισθητοποιημένος στις αυξημένες ανάγκες μίας μητέρας (στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων), που ακόμη και αν λαμβάνει μία διατροφή, που αρκετές φορές είναι και η ελάχιστη δυνατή ή/και λαμβάνεται με καθυστερήσεις, σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο κρίσης, καλείται να μεγαλώσει μόνη το παιδί ή τα παιδιά της.

Τα 7.500 ευρώ που απολλύει ο δήμος μας για την κοινωνική πολιτική απαλλαγής δημοτικών τελών, είναι ένα πολύ μικρό ποσό στο σύνολο των περίπου 4 εκ. που εισπράττει ετησίως από τους δημότες. Θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο στήριξης σε γονείς που μεγαλώνουν πραγματικά μόνοι τα παιδιά τους.

Ο Δήμος μας οφείλει να βρίσκεται κοντά στους δημότες του και στην περίπτωση αυτή μπορεί να κάνει μία πιο διευρυμένη ερμηνεία του Νόμου, όπως έχουν κάνει κι άλλοι δήμοι και να βοηθήσει στην πραγματικότητα δεκάδες συνδημότες μας, που μέσα σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όντας διαζευγμένοι, μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s