Με την επιδείνωση της κατάστασης εξάπλωσης του κορονοιού, η Παράταξη 8 Προτάσεις υπενθυμίζει παλιότερες προτάσεις της και καλεί για μια ακόμη φορά την δημοτική αρχή να τις υλοποιήσει.
Ενεργοποίηση των Δημοτικών Ιατρείων με δωρεάν τεστ και συγκρότηση ομάδας γιατρών που να μπορούν να δώσουν πληροφορίες και συμβουλές στους δημότες επί 24ώρου βάσεως.
Καθημερινή απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης.
Δημιουργία συνεργείων ελέγχου με διοικητικό προσωπικό για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Δημιουργία μηχανισμού delivery για όλες τις τοπικές επιχειρήσεις του δήμου και ενιαίας πλατφόρμας e-shop άμεσης ενημέρωσης για όσους δεν διαθέτουν, για την αποφυγή μετακινήσεων και συνωστισμού.
Δημιουργία ευρύτατου δικτύου άνετων ευρύχωρων διαδρομών για πεζούς και ποδηλάτες στους δρόμους.
Άσκηση πίεσης προς τους παρόχους με συνεχείς ελέγχους των δυνατοτήτων του δικτύου για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο διαδίκτυο και επιδότηση μεγάλων ταχυτήτων σε σπίτια με πολλούς μαθητές και εργαζόμενους γονείς.
Παροχή της υπηρεσίας myΚΕΠlive και ανάλογη ανάπτυξη της και για τις υπηρεσίες του Δήμου με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης για διεκπεραίωση υποθέσεων και διανομή εγγράφων κατ΄οίκον.
Μακροπρόθεσμα υπενθυμίζουμε.
Την ανάγκη μετεξέλιξης των ΚΑΠΗ σε Οργανισμό Στήριξης των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας με συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες καθημερινής και καθολικής εξυπηρέτησης για όλους. Η επιδημία του κορονοϊού απέδειξε την αναγκαιότητα με τον πιο βίαιο τρόπο.
Οι δήμοι οφείλουν από το Σύνταγμα να προστατεύουν ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ την δημόσια υγεία στην περιοχή αρμοδιότητας τους.
Ο νομοθέτης στο άρθρο 102 του Συντάγματος θέτει ως κριτήριο διάκρισης των αρμοδιοτήτων των Δήμων σε σχέση με εκείνες του κράτους την διάκριση των υποθέσεων σε γενικές και τοπικές
Ο νόμος 3852/2010 Αρθρο 94 «Πρόσθετες Αρμοδιότητες δήμων» ορίζει:
Β παρ. 7 Η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών και η διενέργειά τους.
παρ. 20. Η υλοποίηση: α) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου.
β) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση, γ) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
παρ. 24. Η έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων και η λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής.
παρ. 25. Η πληροφόρηση των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας.
παρ. 28. Η οργάνωση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικών προγραμμάτων για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, κατά τις ρυθμίσεις της παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α΄).
Η αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα δεν είναι δυνητική. Είναι λόγος ύπαρξης των ΟΤΑ και ανάθεση καθήκοντος, η αμέλεια του οποίου επισύρει ποινικές και αστικές ευθύνες. άνευ λόγου κατασπατάληση πόρων.