Οι κάτοικοι του Δήμου Παπάγου Χολαργού να μην περιμένουν τουλάχιστον αυτήν την τετραετία να λυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης και της διμαμπερούς κυκλοφορίας, να μην περιμένουν να δουν απρόσκοπτα πεζοδρόμια, ούτε καμία ουσιαστική υποστήριξη για την οικονομική και την υγειονομική κρίση που περνάνε, να μην περιμένουν να δουν κανέναν νέο αθλητικό χώρο και να μην περιμένουν να βελτιωθεί η καθαριότητα και να μειωθούν ουσιαστικά τα τέλη.

Αντίθετα μπορούν να περιμένουν να επιδεινωθούν τα προβλήματα στοίβαξης μαθητών στα σχολεία, μπορούν να περιμένουν την βοήθεια του Θεού σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές και σίγουρα να περιμένουν να δουν τα δέντρα να μειώνονται στις γειτονιές τους και η εγκληματικότητα να αυξάνεται.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα του διαχειριστικού προϋπολογισμού μιζέριας που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή για το 2021.

Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να ενσωματώσει τις δράσεις που πρότεινε η παράταξη «8 Προτάσεις», απόδειξη ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του προαστίου και των δημοτών.

Η Δημοτική Παράταξη 8 Προτάσεις όχι μόνο υπέδειξε έναν άλλον προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει ευθέως τα μεγάλα προβλήματα του δήμου, αλλά με υπευθυνότητα υπέδειξε και που και πώς ακριβώς θα βρει τα χρήματα για να αναπτύξει τις αντίστοιχες δράσεις.

Πρότεινε την ανάγκη εκπόνηση μελετών Βιώσιμης Κινητικότητας, Διαχείρισης Πρασίνου και κινδύνων από Φυσικές καταστροφές, Κοινωνικών Αναγκών για την στήριξη της κοινωνίας από την υγειονομική και οικονομική κρίση και υπέδειξε την πρόσκληση ΑΤ 09 του Υπουργείου Εσωτερικών που χρηματοδοτεί τέτοιου είδους μελέτες.

Υπέδειξε την πρόσκληση ΑΤ07 που χρηματοδοτεί την κατασκευή σχολείου.

Υπέδειξε την πρόσκληση ΑΤ08 «Ψηφιακή Σύγκλιση» για την  αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου και των επιδόσεών τους σε όλους τους τομείς εφαρμόζοντας την Διαπληροφοριακή Διακυβέρνηση με ολιστική αντίληψη.

Υπέδειξε την πρόσκληση ΑΤ04 για την εκπόνηση μελέτης, την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» και την τοποθέτηση αισθητήρων στους κάδους, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην διαχείριση των απορριμμάτων που θα οδηγήσει και σε μείωση τουλάχιστον 70% και δίκαιη κατανομή τελών. 

Υπέδειξε την πρόσκληση ΑΤ 12 «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους»

για την αγορά 5 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και την αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας. 

Τέλος επανέφερε την πρόταση για πιλοτική εφαρμογή όρων Βιώσιμης Κινητικότητας στους δρόμους Υμηττού και Σαρανταπόρου και την δημιουργία υπόγειου parkingστην Πλατεία Δημοκρατίας με χρηματοδότηση από την πρόσκληση ΑΤ 06 για την «Αστική Αναζωογόνηση»

Και την πρόσκληση ΑΤ 14 για την συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021»

Οπως τονίσανε στο δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξη «8 Προτάσεις» ο προϋπολογισμός που πρότεινε η δημοτική αρχή  δεν έχει καμία σχέση με όλα τα προβλήματα της πόλης και με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας. Οι απόψεις μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, εμείς οραματιζόμαστε μια άλλη εντελώς διαφορετική πόλη για να ζήσουμε.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση για την πλήρη παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το βασικό στοιχείο και του προϋπολογισμού για το 2021, που πρότεινε η δημοτική αρχή, είναι ότι τρώει τους φυσικούς και οικονομικούς πόρους του δήμου μας.

Είναι εντελώς κοντοπρόθεσμος και διαχειριστικός, χωρίς κανένα αναπτυξιακό σχέδιο και χωρίς καμία πρόβλεψη και προστασία για την πόλη και το μέλλον της.

Για μια φορά ακόμη ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα του Δήμου μας και κυρίως των δημοτών μας.

Δεν ασχολείται με τηνάκρως προβληματική μετακίνηση. Μετακίνηση των πεζών, εναλλακτικές μετακινήσεις, πεζοδρόμια, στάθμευση, διαμπερής κυκλοφορία, ασφάλεια στους δρόμους.

Με την έλλειψη των σχολικών χώρων και ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης τους, το πρόβλημα της συνεχούς μείωσης των υποστηρικτικών αιθουσών και την σαρδελοποίηση των μαθητών. 

Με την συνεχή μείωσης του πρασίνου και την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που να αυξάνουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, την ανάγκη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης. 

Με την έλλειψη των αθλητικών χώρων. 

Με τον εξορθολογισμό στην διαχείριση των απορριμμάτων που απαιτείται, τα υψηλά κόστη της αποκομιδής, τις μέτριες επιδόσεις καθαριότητας σε σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές και δρόμους και την ουσιαστική ανακύκλωση και την επανάχρηση.

Την ανάγκη της ενεργειακής δικαιοσύνης για τους δημότες. 

Την ψηφιακή μετάβαση σε νέες τεχνολογίες και κυρίως την διαπληροφοριακή διακυβέρνηση. Προγραμματίζεται μάλιστα να δημιουργηθεί του χρόνου  computer room που έχει καταργηθεί εδώ και πέντε χρόνια. 

Ακόμη ο δήμος μας δεν έχει μπει στο πρωτόκολλοπροστασίας προσωπικών δεδομένων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών. 

Αυτή τη στιγμή ο δήμος δεν γνωρίζει ούτε καν  πόσα τετραγωνικά χτίζονται στο Χολαργό και τον Παπάγο. Ούτε πόσα χτίστηκαν μέσα στο 2019. 

Ακόμη παιδεύετε με τις περιοχές των σχολείων για να βγάλει τον αριθμό των παιδιών. Ούτε την χωρητικότητα των κάδων δεν γνωρίζει. 

Δεν διαθέτει δεδομένα Big Data για να επεξεργαστεί και να σχεδιάσει πολιτικές και δεν μπορεί με επιστημονικό τρόπο να λύσει προβλήματα.

Επίσης ο προϋπολογισμός δεν ασχολείται με τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών. 

Δεν ασχολείται με την αντιμετώπιση κινδύνων και την δημιουργία Ανθεκτικής Πόλης. Η πόλη μας δεν διαθέτει σχέδιο, δεν γνωρίζει τις απειλές και είναι εντελώς ανοχύρωτη.

Δεν ασχολείται με την τοπική ανάπτυξη και την ανάγκη στήριξης τοπικών επιχειρήσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, ούτε με την αναγκαία διεθνή δικτύωση, σε μια εποχή έντονων κοινωνικών προβλημάτων επανένταξης και αντιμετώπισης της διπλής οικονομικής κρίσης.

Δεν ασχολείται με την προστασία και αξιοποίηση του Υμηττού και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και για την δημιουργία υπεραξίας για την πόλη μας.

Και βέβαια ο προϋπολογισμός δεν ασχολείται με το νέο έντονο φαινόμενο της ραγδαίας ανοικοδόμηση που παρουσιάστηκε τον τελευταίο χρόνο και την ανάγκη πολεοδομικών ρυθμίσεων και εξασφάλισης κοινόχρηστων υποδομών. 

Οπως διαπιστώνουμε τα 5,5 εκατομμύρια από την Αττική Οδό τα οποία είναι αναγκαστική εκποίηση περιουσίας και η δημοτική αρχή οφείλει να τα αντικαταστήσει με γη, έχουν εξαϋλωθεί τη στιγμή που είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν μοντέλα για τις ανάγκες που θα έχουμε στο αμέσως προσεχές μέλλον και να εξασφαλίσουμε επιπλέον κοινόχρηστους χώρους και κοινωφελείς υποδομές.

Είναι δηλαδή ένας προϋπολογισμός παντελώς αδιάφορος για τον δήμο μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί του.

Η παράταξη «8 Προτάσεις» από την πρώτη μέρα της θητείες της σημερινής δημοτικής αρχής, προειδοποίησε για την αναγκαιότητα μελετών για να μπορέσει ο δήμος να αντλήσει χρήματα και να φτιάξει έργα. Και φέτος ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το χαμηλότερο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αντλεί ποσό 1,5 εκ ευρώ από την πολιτεία την ίδια στιγμή που  άλλοι δήμοι φτάνουν τα 30 και τα 50 εκατομμύρια. 

Ακόμη και το ΚΑΠΗ που υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής και το Τομεακό του Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, κατασκευάζεται με ίδιους πόρους. Εχουμε τονίσει ως παράταξη ότι οι ίδιοι πόροι πρέπει να αντιστοιχούν κατά ανώτατο όριο στο 30% του Τεχνικού Προγράμματος. Το 70% πρέπει να αντλείται από την πολιτεία καθώς οι χρηματοδοτήσεις, τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχονται από την φορολόγηση των δημοτών μας και τα δικαιούνται.

Ο προϋπολογισμός του δήμου Παπάγου Χολαργού θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 60-70 εκατομμύρια και ουσιαστικά πραγματοποιεί 20 με το ζόρι. Αν συνυπολογίσουμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Αττικής των 70 εκατομμυρίων, περίπου 50 εκατομμύρια από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων και άλλα 50 από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που απευθύνθηκαν στους δήμους την προηγούμενη τετραετία και αν προσθέσουμε και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τουλάχιστον 30 ακόμη, από ένα σύνολο 200 εκατομμυρίων ο δήμος μας θα έπρεπε να έχει απορροφήσει τουλάχιστον 40 από αυτά. Υπολογίζουμε δηλαδή μετριοπαθέστατα το 20% των χρηματοδοτήσεων να είχε αξιοποιηθεί από οτν δήμο μας στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. 

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και την κακή ποιότητα των αποσπασματικών μελετών που γίνονται στον Δήμο Παπάγου Χολαργού  με την κακή ποιότητα έργων που παραλαμβάνει η δημοτική αρχή, με αποκορύφωμα τα 9,6 εκατομμύρια ευρώ χρέος που φορτώσατε στους δημότες για τον οδοφωτισμό, καθαρά λόγω κακής μελέτης. 

Στην συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα η παράταξη «8 Προτάσεις» κατέθεσε πολύ συγκεκριμένα τις μελέτες που πρέπει επειγόντως να εκπονήσει ο δήμος μας για να απαντήσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες και η πόλη μας.

Χρειαζόμαστε μελέτη βιώσιμης κινητικότητας, κοινωνικών αναγκών, κινδύνων και Φυσικών καταστροφών, Διαχείρισης Πρασίνου και για την δημιουργία ενός επιπλέον σχολείου.

Αυτές τις μελέτες όπως αναφέραμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί ο δήμος μας να τις κάνει εντελώς δωρεάν με την Πρόσκληση AT09 
του Υπουργείου Εσωτερικών, στον Άξονα προτεραιότητας 
Τεχνική Βοήθεια»
 για την Ωρίμανση έργων του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»  που θα πρέπει να εγγράψει η δημοτική αρχή στο προϋπολογισμό για την σύνταξη του φακέλου. Χρειάζεται όμως φαντασία για να συνδυαστούν μεταξύ τους και με άλλες ανάγκες.

Επίσης για να ακολουθήσουμε ως δήμος την ψηφιακή τεχνολογία. Υπάρχουν όλες πια οι πλατφόρμες στo cloud. Δεν χρειάζεται να κάνει σχεδόν τίποτα πια ένας δήμος. Οι ίδιες οι μελέτες που προτείνουμε δείχνουν από μόνες τους το δρόμο. Είναι σήμερα ανεπίτρεπτο ο δημότης του Δήμου Παπάγου και του Χολαργού να ταλαιπωρείται, αλλά το κυριότερο δεν μπορεί μια πόλη να μην γνωρίζει τα στοιχεία της και να μην μπορεί να διαχειριστεί τα δεδομένα της, προσπαθώντας κάθε φορά να ανακαλύψει το τροχό. Αυτά είναι προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πόλεις το 1990. 30 χρόνια πίσω. Δεν μπορεί να μην γνωρίζουμε πόσα τετραγωνικά χτίζονται αυτήν την στιγμή, πόσες θέσεις στάθμευσης θα απαιτήσουν, πόσες αίθουσες σχολείων και άθλησης κλπ. 

Πρέπει να μπει και ο Δήμος Παπάγου Χολαργού στην εποχή της Διαπληροφοριακής Διακυβέρνησης. 

Προτείναμε λοιπόν την πρόσκληση ΑΤ08 στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» του Αντώνης Τρίτσης όπου και εκεί χρειάζεται σύνταξη φακέλου για την Διαπληροφοριακή Διακυβέρνηση και την συλλογή και αυτόματη επεξεργασία δεδομένων από παντού.

Έχουμε ήδη προτείνει και δημοσίως με ανακοίνωσή μας την κατασκευή ενός σχολείου με την πρόσκληση ΑΤ07, για την  «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων». 

Και έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση και για μια πιλοτική εφαρμογή δημιουργίας όρων Βιώσιμης Κινητικότητας στις οδούς Υμηττού και Σαρανταπόρου και υπόγειου χώρου στάθμευσης που επίσης μπορεί να το συνδυαστεί με την μελέτη χωροθέτησης Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων από την ΑΤ 06 για την αστική αναζωωγόνηση όπου εκεί χρηματοδοτούνται και μελέτες και αγορά γης. 

Επίσης μέσω της πρόσκλησης ΑΤ10 “Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων” μπορούμε να διαμορφώσουμε με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς το πρότυπο σχολείο του μέλλοντος.    

Με την πρόσκληση ΑΤ04 για την διαχείριση των απορριμμάτων μπορούμε να δημιουργήσουμε πλατφόρμα διαχείρισης των απορριμμάτων, να εγκαταστήσουμε αισθητήρες στους κάδους και προσωποποιημένο σύστημα δημιουργίας οικιακών απορριμμάτων με πλήρη διαχωρισμό σε 11 και 12 ρεύματα να πάμε στο σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» έτσι ώστε να μειώσουμε κατά 90% το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων με διαπραγμάτευση των ανακυκλώσιμων προϊόντων και παράλληλα να βελτιώσουμε σε υπερθετικό βαθμό τις επιδόσεις καθαριότητας και αποκομιδής.

Προτείναμε και την αγορά 5 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για την μετεπιβίβαση στους σταθμούς του Μετρό και την πρόσβαση σε σχολεία και αθλητικούς χώρους με την ΑΤ 12 «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους». 

Και τέλος με τη ευκαιρία της εθνικής επετείου καταθέσαμε και πρόταση να συμμετάσχουμε στην πρόσκληση του «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» την οποία επανακαταθέσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός που έφερε προς ψήφιση η δημοτική αρχή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλα αυτά που εμείς διεκδικούμε και με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας. Οι απόψεις μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, εμείς οραματιζόμαστε μια άλλη εντελώς διαφορετική πόλη από αυτήν που προτίθεται απλά να διαχειριστεί η δημοτική αρχή. 

Επισυνάπτουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση των προσκλήσεων του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

https://eyde.ypes.gr/tritsis/invitations

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s