Η Παράταξη 8 Προτάσεις κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας τις εξής προτάσεις που θεωρεί απαραίτητες για να δημιουργήσουμε μια Ανθεκτική, Βιώσιμη και Φιλική Πόλη για τους δημότες του Παπάγου και Χολαργού:

Μελέτη Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας:
Για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επιτέλους τα προβλήματα στάθμευσης, πεζοδρομίων, διαμπερούς κυκλοφορίας και ασφάλειας στους δόμους.

Μελέτη Διαχείρισης Πρασίνου:
Για να αυξήσουμε το πράσινο που μειώνεται συνεχώς εδώ και 30 χρόνια, να διατηρήσουμε πράσινους τους δρόμους τους δήμου μας, να απελευθερώσουμε τα πεζοδρόμια, να αυξήσουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, να κάνουμε την ατμόσφαιρα πιο καθαρή, να μειώσουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις στα σπίτια μας και να μειώσουμε τους θορύβους. 

Μελέτη για την κατασκευή σχολείου:
Πέραν της πρότασης που έχουμε καταθέσει για χρηματοδότηση ενός σχολείου από την σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμος μας πρέπει να διεκδικήσει με μελέτη επιπλέον χρηματοδότηση για ένα ακόμη δημοτικό σχολείο. 

Μελέτη Κοινωνικών Αναγκών:
Η οικονομική και η υγειονομική κρίση βρήκαν τον δήμο μας εντελώς απροετοίμαστο και την κοινωνία μας εντελώς ανυπεράσπιστη. Είναι επιτακτική ανάγκη με επιστημονικό τρόπο, ο δήμος να ανιχνεύσει τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας και να σταθεί δίπλα της.

Μελέτη Ανίχνευσης Απειλών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών:
Η Κλιματική Κρίση και η συνεχής αύξηση των φυσικών καταστροφών με τεράστιο κόστος ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και υποδομών δείχνουν ότι το «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» γίνεται πια απόλυτο καθήκον ενός δήμου. 

Δυστυχώς η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν δέχτηκε να εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα τις προτάσεις μας, αλλά εντελώς πραξικοπηματικά και παραβιάζοντας από την αρχή μέχρι το τέλος το άρθρο 8 του νόμου 4623/2019 περί ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος, εμπόδισε το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιολογήσει ή να ψηφίσει τις προτάσεις μας προφανώς λόγω των προβλημάτων συνοχής που αντιμετωπίζει η παράταξη του Δημάρχου. 

Το σκεπτικό των προτάσεών μας:

Οι πάντες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το πακέτο της Πράσινης Δίκαιης Μετάβασης, την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης, τα μεταπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων, τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσαρμόζουν τις νέες μορφές λειτουργίας τους στην βάση της Κλιματική Κρίσης και του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Πέραν όμως του παγκόσμιου καθήκοντος, υπάρχει το νέο δεδομένο της διαμόρφωσης τοπικού μικροκλίματος με τις φυσικές καταστροφές και των αστικών θερμικών νησίδων. Επιπλέον η Κλιματική κρίση συνδέεται με την διάδοση των ασθενειών και την επιδείνωσή τους. 

Αυτό σημαίνει ότι πέραν της υποχρέωσης που υπάρχει όλοι μαζί να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα υπάρχει και η αναγκαιότητα κάθε δήμος ξεχωριστά να δημιουργήσει όρους ανθεκτικής πόλης. Γι’ αυτό και η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης που συνήλθε σε ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίασε το πρόγραμμα Green Deal Going Local, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία μίας βάσης δεδομένων ξεκινώντας από 200 παραδείγματα καλών πρακτικών των δήμων για την πράσινη μετάβαση.

Όποιος επισκεφθεί αυτή την βάση δεδομένων αμέσως καταλαβαίνει ότι τρεις είναι οι προτεραιότητες για την δημιουργία της ανθεκτικής πόλης:

Η πρώτη είναι η δημιουργία μιας Ανθεκτικής Πόλης

η δεύτερη είναι η διαμόρφωση όρων βιώσιμης κινητικότητας

και η τρίτη είναι η διαχείριση της ενέργειας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη σε όλες τις μελέτες και τα επιστημονικά συγγράμματα με την διαχείριση του πράσινου στον αστικό χώρο.
Όσο περισσότερο πράσινο υπάρχει σε μια πόλη, τόσο μικρότερες είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις και το χειμώνα και το καλοκαίρι.
Όπως επίσης η ύπαρξη πράσινου είναι ο πρώτος παράγοντας καθορισμού της περιεκτικότητας του αέρα σε διοξείδιο του άνθρακα που είναι και ο τελικός Ευρωπαϊκός στόχος αλλά και βασική αιτία αύξησης των ασθενειών. 

Το τρίτο στοιχείο που πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει ένα τεχνικό πρόγραμμα μετά την εμπειρία που ζήσαμε με το πρώτο λύκειο αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε με τα σχόλια με την προσχολική εκπαίδευση, είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα μία μελέτη για σχολείο για να έχουμε ώριμο έργο να καταθέσουμε στην ΚΤΥΠ Α.Ε που χτίζει τα σχολεία. Ακόμη και αν τελεσφορήσει μια πρόταση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακόμη και αν η ΚΤΥΠ Α.Ε φτιάξει ένα νηπιαγωγείο, ο δήμος οφείλει να φτιάξει ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και πάλι θα βρισκόμαστε κάτω από τα προβλεπόμενα πολεοδομικά στάνταρτς.

Διατηρούμε πάντα την πρότασή μας για Μελέτη Κοινωνικών Αναγκών που φέτος γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη.
Πρώτα η επιδημία του κορονοϊού έδειξε ότι είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι και δεν έχουμε κανένα δεδομένο για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της κοινωνίας μας. Το να βγαίνεις με ντουντούκα να καλείς τον κόσμο να σε καλέσει αν έχει ανάγκη είναι μία αρνητική εικόνα. Οπως επίσης είναι κακή εικόνα να μην μπορείς να προϋπολογίσεις το κόστος των μέτρων που λαμβάνεις για την στήριξη της κοινωνίας. Οπως αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια που το ζητάμε για τα δημοτικά τέλη. Στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει ο δήμος από τους δημότες για τα τέλη καθαριότητας, η κοινωνική πολιτική του δήμου μέσω των ελαφρύνσεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άνεργοι πολύτεκνοι κλπ) περιορίζεται στις 7.000 ευρώ.
Δεν έχουμε ξεπεράσει όμως ούτε την οικονμική κρίση και οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται για τηην κοινωνία.  
Καταθέτουμε λοιπόν και φέτος όπως κάθε χρόνο την ανάγκη μελέτης κοινωνικών αναγκών πολύ περισσότερο τώρα που η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης θα βασιστεί σ΄αυτήν την τεκμηρίωση. Είναι μια μελέτη που μπορεί να φέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην τοπική κοινωνία και στους δημότες μας κατ΄ευθείαν και να τους ανακουφίσει από σημαντικά προβλήματα.

Και το τέταρτο στοιχείο που βάζουμε το οποίο θα το υιοθετήσει υποχρεωτικά η δημοτική αρχή, διότι το επιβάλει ο νόμος, είναι η χωροθέτηση Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων. Και στην Ενημέρωση που έκανε η κα Σδούκου Γεν. Γρ Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν ήδη αναμορφώσει το Τ.Π και του 2020 για συμμετάσχουν στην πρόσκληση του Νοεμβρίου.
Αυτήν τη μελέτη είναι ευκαιρία να την συνδυάσουμε με την ΣΒΑΚ, ώστε να χρηματοδοτηθούμε επιπλέον.

Η ανάγκη θωράκισης της ζωής, της περιουσίας και των υποδομών μας δεν χρειάζεται βέβαια ανάλυση. Καθημερινά μελέτες Πανεπιστημίων και Σεμινάρια προβάλουν την άμεση ανάγκη προετοιμασίας από τις φυσικές καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής.

Συμπληρώνουμε τις προτάσεις μας με δύο σημειώσεις:

Η μελέτη διαχείρισης Αποβλήτων που έχει εντάξει στο Τ. Πρόγραμμα η δημοτική αρχή είναι υπερβολικά φθηνή και… «το φτηνό το τρώει ο σκύλος». Για μια ακόμη φορά όπως είχαμε επισημάνει και στην προηγούμενη και επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, δεν θα μας δώσει κανένα απτό αποτέλσμα και δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στην καθαριότητα. Απλά θα μας φέρουν μια πρόταση copy paste από έναν άλλο δήμο με εντελώς διαφορετικό σύστημα και όρους αποκομιδής.

Τέλος το computer room ύψους 380.000 ευρώ που έχει εντάξει η δημοτική αρχή στο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί τεχνολογία της προηγούμενης δεκαετίας. Σήμερα οι δήμοι διασυνδεόνται διαπληροφοριακά μέσω cloud και για λόγους ασφάλειας και για λόγους ανάπτυξης της τηλεεργασίας. Επίσης καθημερινά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαλλάσσει τους δήμους από κάθε είδους αποθήκευσης και εσωτερικής συνδεσιμότητας. Είναι μια τεράστια επένδυση που νομοτελειακά θα ξηλωθεί όλη μέσα σε δύο χρόνια το πολύ. 

Η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής να μην αφήσει το δημοτικό συμβούλιο να εκφραστεί προκειμένου να μην καταγραφεί η συσπείρωση γύρω από τις προτάσεις μας, με ταυτόχρονη παραβίαση των νόμων που διέπουν την διαδικασία ψήφισης του Τεχνικού Προγράμματος δεν αποτελεί βέβαια ζημιά για τις «8 Προτάσεις». Εμείς τα λέμε και καταθέτουμε δημοσίως τις προτάσεις μας. Ζημιά αποτελεί για την τοπική μας κοινωνία και τις απειλές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνη της και ανοργάνωτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s