Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Σχεδίου Προστασίας Ορεινού ‘Όγκου Υμηττού επιμείναμε στα εξής:
– ΚΑΜΙΑ δόμηση στην Α Ζώνη-
Χαρακτηρισμός σε ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ όλους του οδικού δικτύου-
Μελέτη κινδύνων στην κατεύθυνση της συγκρότησης της Ανθεκτικής Πόλης
.Διαβάστε όλη την τοποθέτηση όπως κατατέθηκε:
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η μελέτη δεν μπορεί να γίνει με τις αντιλήψεις και τα δεδομένα του παρελθόντος. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ο Υμηττός πια ως ένα τοπίο φυσικού κάλους, αλλά ως ένα εργαλείο συγκρότησης της Ανθεκτικής Πόλης που χρειαζόμαστε για τους όμορους δήμους και για τον Δήμο Παπάγου Χολαργού.
Συνεπώς η μελέτη έχει λάθος λογική στην συγκριτική μέθοδο που χρησιμοποιεί με το Π.Δ. του 2011.
Το βασικό σημείο στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε, είναι «καμία δόμηση για καμία χρήση στην Α’ Ζώνη Υμηττού χωρίς καμία διάκριση της ζώνης αυτής». Παραθυράκια, εξαιρέσεις, παρακλήσεις κλπ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, όπως αποδεικνύει και η παρούσα μελέτη, σε νομιμοποίηση και μονιμοποίηση των παρεκκλίσεων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος .
Δεν μιλάμε για ένα περιβάλλον μακρινό, μιλάμε για ένα περιβάλλον σε απόσταση 10 έως 800 μέτρων από τα σπίτια μας. Ένα περιβάλλον που επηρεάζει άμεσα την αύξηση των θερμοκρασιών και τα φαινόμενα θερμικών αστικών νησίδων. Που επηρεάζει τον βαθμό και την ποιότητα των βροχοπτώσεων.Που επηρεάζει την σύνθεση της ατμόσφαιρας και στον αστικό χώρο που ανήκουμε.
Η μελέτη λοιπόν ανοίγει δρόμο στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ που όπως δείχνει ότι επεκτείνεται αυθαίρετα κατά το δοκούν ακόμη και εντός αρχαιολογικών χώρων
.Η μελέτη ανοίγει δρόμο για την δόμηση χώρων εκπαίδευσης και εκδηλώσεων κλπΕπίσης η μελέτη δεν αναφέρεται σε κινδύνους που είναι βασικό χαρακτηριστικό μια περιβαλλοντική μελέτης.
Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα είναι το οδικό δίκτυο πάνω από τα νεκροταφεία και την Αττική Οδό που λειτουργεί ως παρακαμπτήριο περιφερειακό αστικό δίκτυο. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος για κάτι τέτοιο. Είναι απαραίτητη η μετατροπή του συγκεκριμένου δικτύου σε διαδρομές πεζών και η χρήση του μόνο από οχήματα δημόσιων υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων. Αυτό το δίκτυο λειτουργεί προς τη εξυπηρέτηση ρίψης μπαζών, όχλησης της πανίδας, ρύπανσης, και αποτροπής και κινδύνου για ποδηλάτες και περιπατητές.
Αυτές είναι οι τρεις βασικές παρατηρήσεις μας: Καμία δόμηση στην Α Ζώνη. Χαρακτηρισμός σε πεζόδρομους όλους του οδικού δικτύου. Μελέτη κινδύνων στην κατεύθυνση της συγκρότησης της Ανθεκτικής Πόλης.