Δωρεάν δημιουργική απασχόληση για παιδιά και παιδιά ΜΕΑ καθ’ ολη τη διάρκεια του χρόνου
Ψηφιοποίηση και οικονομική ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης»Εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του Δήμου Παπάγου-Χολαργού 2020 και σύμφωνα με τις προγραμματικές προεκλογικές μας ανακοινώσεις γι αυτό τον πρώτο χρόνο της νέας δημαρχιακής θητείας προτείνουμε κατά προτεραιότητα τα εξής:
1. Την πρόσθεση του ποσού που «περίσσεψε» από τη διετή εργολαβία 2018-2019 για τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων και των δύο βαθμίδων μετά τις εκπτώσεις των εργολάβων. Δηλαδή ζητούμε στο όποιο ποσό προτείνει η Δημοτική Αρχή (δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε διότι η συζήτηση γίνεται χωρίς σχέδιο προϋπολογισμού) για την αντίστοιχη παροχή υπηρεσίας να προστεθεί το ποσό των 675.000 ευρώ (σε σύνολο 1 εκ. ευρώ) που είχε προϋπολογίσει η Δημοτική Αρχή για τη διετή εργολαβία 2018-2019 επισκευών και συντηρήσεων των σχολείων που τελικά δεν διατέθηκε γι αυτή την υπηρεσία.
Το αίτημα αυτό διατυπώνεται από το 2016 από τις συλλογικότητες των γονέων και είναι άλλωστε ένα δίκαιο αίτημα, αφού όλοι συμφωνούμε ότι τα σχολικά κτίρια του Δήμου χρήζουν εκτεταμένων εργασιών συντήρησης και επισκευών και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.
2. Την κάλυψη της ανάγκης των οικογενειών για την ουσιαστική δημιουργική απασχόληση των παιδιών, σε διευρυμένο ωράριο λειτουργίας του προγράμματος τόσο για τις περιόδους που τα σχολεία παραμένουν κλειστά (όλη τη θερινή περίοδο, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα) αλλά και τις απογευματινές ώρες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Μέσω των ΚΔΑΠ, θεσμού που λειτουργεί με επιτυχία σε πολλούς Δήμους της χώρας και επιδοτείται σε μεγάλο ποσοστό από το Υπουργείο Εργασίας, ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα σχολεία στις γειτονιές του Παπάγου και του Χολαργού και να λειτουργήσουν με δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά του Δήμου που επιθυμούν να συμμετέχουν. Ένας θεσμός που δίνει τη λύση σε μία συχνή ανάγκη των οικογενειών με μικρά παιδιά.
Τα προγράμματα όπως λειτουργούν μέχρι και σήμερα στο Δήμο μας παρουσιάζουν ελλείψεις, δυσλειτουργίες ενώ διαχωρίζουν τις παροχές σε παιδιά που οι γονείς τους μπορούν να πληρώσουν (και με περιορισμένο αριθμό συμμετοχής) και σε αυτά που οι γονείς τους δεν μπορούν.
Ζητάμε τη μελέτη δημιουργίας ολοκληρωμένου ΚΔΑΠ και την θεσμοθέτηση αυτού καθώς και την εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2020 του αντίστοιχου κονδυλίου.
3. Την οικονομική ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ώστε να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των δημοτών-αναγνωστών, να αποτελέσει σημείο αναφοράς και χρήσιμο «εργαλείο» μαθητών και φοιτητών, να γίνει μία σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη όπως αυτές που λειτουργούν ακόμη και στους όμορους με εμάς Δήμους.
Ζητάμε αρχικά και κατά προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό του 2020 την εγγραφή ποσού για:
-την αγορά σύγχρονου λογισμικού αρχειοθέτησης των χιλιάδων τίτλων βιβλίων που ήδη διαθέτει η βιβλιοθήκη, φιλικό, εύχρηστο και για τους δημότες,
– την αγορά νέων Η/Υ τόσο για το διοικητικό προσωπικό, όσο και για τους επισκέπτες της
– την αγορά νέων τίτλων που προτείνουν οι εκδοτικοί οίκοι και αναζητούν οι αναγνώστες
– την αγορά για την αντικατάσταση τίτλων που δεν επιστρέφονται ή καταστρέφονται».
Νατάσσα Χαμηλοθώρη