Σήμερα όλη η παγκόσμια κοινότητα έχει κινητοποιηθεί με σκοπό την ανακοπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη που σύμφωνα με τους επιστήμονες και την αποδοχή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δέκα χρόνια από σήμερα αν η μέση θερμοκρασία ανέβει σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις πάνω από 2 βαθμούς οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για την παγκόσμια οικονομία, την ασφάλεια των πολιτών και την υγεία.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τους ειδικούς θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, τεράστιο κόστος στα συστήματα υγείας, βύθιση παράκτιων περιοχών, λειψυδρία, ερήμωση των χωρών του νότου, τεράστια μεταναστευτικά κύματα, ακραία καιρικά φαινόμενα με δυσθεώρητες ζημιές, εξαφάνιση καλλιεργειών και της πανίδας.
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα κράτη μέλη έχουν μπει σε έναν έντονο αγώνα αναδιάρθρωσης της παραγωγής, των μεταφορών και της χωροταξικής διαχείρισης με σκοπό την μείωση εκπομπών άνθρακα και άλλων ουσιών που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στον αγώνα αυτόν έχουν μπει πολλές πρωτοβουλίες πόλεων (C40, Συμφωνία του Παρισιού, Σύμφωνο των Δημάρχων) καθώς αυτές ευθύνονται για το 75% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Εκτός από την μετάβαση σε μια Πράσινη λειτουργία για την μείωση της συνεισφοράς τους στην παγκόσμια Κλιματική Κρίση οι πόλεις – δήμοι προετοιμάζονται και για την δική τους τοπική άμυνα στην κλιματική αλλαγή.
Παίρνουν μέτρα όπως μετάβαση σε ήπιες μορφές ενέργειας, χρήση νέων τεχνολογιών έξυπνων εφαρμογών και συλλογής Big Data, υιοθέτηση εναλλακτικών μετακινήσεων, δημιουργία ελεύθερων χώρων, υιοθέτηση των πράσινων συμβάσεων και ανάπτυξη του πρασίνου.
Ειδικά στην διαχείριση και ανάπτυξη του πρασίνου γίνονται τεράστιες προσπάθειες καθώς η εκάστοτε χλωρίδα έχει κύκλο ζωής και ημερομηνία λήξης και ειδικά οι πόλεις που έχουν έντονο πράσινο δραστηριοποιούνται και πιο έντονα στον τομέα αυτόν καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην δημιουργία μιας αποτελεσματικής κλιματικής ασπίδας.
Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού είναι από τους πιο πράσινους δήμους της Αττικής το οποί αποτελεί βασικό προνόμιο στην κατάταξη του.
Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποβαθμιστεί λόγω της μεγάλης αύξησης του τσιμέντου και παράλληλα της μείωση των δέντρων εντός κήπων και σε κοινόχρηστους χώρους.
Ο Δήμος Παπάγου Χολαργού οφείλει και αυτός να προετοιμαστεί για την κλιματική αλλαγή στην κατεύθυνση της «Ανθεκτικής Πόλης» και να δημιουργήσει στρατηγική διαχείρισης πρασίνου σε ορίζοντα δεκαετίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια στρατηγική είναι η εκπόνηση μελέτης διαχείρισης πρασίνου.
Στον Δήμο Παπάγου Χολαργού και υπάρχουν οι εξής κατηγορίες δέντρων
1) Μικρά καχεκτικά δέντρα που απλά εμποδίζουν στην διέλευση των πεζοδρομίων. Η δενδροφύτευση στον δήμο Παπάγου Χολαργού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Βιώσιμη Κινητικότητα
2) Μεγάλα δέντρα που δημιουργούν προβλήματα όπως διάλυση των πεζοδρομίων ή βρομιές χωρίς μεγάλη απόδοση
3) Μεγάλα δέντρα που εμποδίζουν αλλά δεν αντικαθίστανται εύκολα.
4) Μεγάλα δέντρα που δεν δημιουργούν προβλήματα.
5) Μικρά δέντρα που έχουν προοπτική να αποτελέσουν την βασική ενδεδειγμένη βλάστηση σε σωστά σημεία
Μια μελέτη πρέπει να απαντάει στα εξής ερωτήματα:
1. Κατηγοριοποίηση των δέντρων
2. Ενδεδειγμένη βλάστηση
3. Χρόνος ζωής των δέντρων
4. Δυνατότητα ανάπτυξη του πρασίνου
5. Αποτίμηση της κατάστασης
6. Προβολή της βλάστησης σε δέκα χρόνια
7. Ανάπτυξη στρατηγικής
8. Οδικός Χάρτης για την ανάπτυξη του πρασίνου
9. Κανονισμός λειτουργίας σύμφωνα με τη στρατηγική.
10. Μεσαίες καταστάσεις της στρατηγικής.
Σιώτου Μαρία