Απάντηση σε post του Νικήτα Κανάκη

Αγαπητέ Νικήτα:

Συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα γράφεις. Δεν δαιμονοποιούμε τις κομματικές αφετηρίες, ούτε την εμπλοκή των πολιτών στην πολιτική σε καμία περίπτωση. Μετά όμως από μια μακριά πορεία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς δράσης, όπου ο κομματικός διαχωρισμός δεν έχει καμία απολύτως εφαρμογή σε μια γειτονιά. Η Βιώσιμη Κινητικότητα, το Περιβάλλον και το πράσινο, η ανακύκλωση, οι μελέτες, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δήμου, η μετεξέλιξη σε μια έξυπνη πόλη, δεν έχουν καμία κομματική καταγωγή. Εφαρμόζονται εξίσου καλά από Δεξιούς και Αριστερούς δημάρχους. Ο διαχωρισμός βρίσκεται μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών ανθρώπων στην ιδιοσυγκρασία τους και όχι στην κομματική τους τοποθέτηση.
Υπάρχουν επίσης θέσεις μας οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν μια πολιτική απόχρωση, αλλά δεν προέρχονται όλες από τον ίδιο χώρο. Ως υποστηρικτές της δημιουργίας ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την Ανάπτυξη, είμαστε προφανώς Δεξιοί. Ως υποστηρικτές της Εταιρικής Σχέσης με την κοινωνία επίσης είμαστε Δεξιοί. Ως υποστηρικτές της εφαρμογής εισοδηματικής κλίμακας στην τιμολογιακή πολιτική των υπηρεσιών του δήμου, εδώ γινόμαστε Αριστεροί. Ως αντίθετοι στη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στο δήμο μας και στην συσσώρευση τεράστιων ταμιακών αποθεμάτων, επίσης δείχνουμε Αριστεροί. Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία πέντε χρόνια μετά από εμάς, υιοθέτησε το Ανοιχτό Σχολείο στην Γειτονιά μάλλον μας μετατρέπει σε Δεξιούς.
Βλέπεις λοιπόν ότι είμαστε πολύ απλά, κομματικά ανεξάρτητα μυαλά, που κρίνουμε και υιοθετούμε θέσεις ανάλογα με την συλλογική μας κρίση. Και γι αυτό το λόγο τα κόμματα δεν έχουν και την καλύτερη διάθεση απέναντί μας, καθώς αυτά μεριμνούν να διαχωρίζουν και να τοποθετούν τους ανθρώπους σε κομματικά στρατόπεδα σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.
Για τα κομματικά στελέχη είναι θέμα προσωπικής επιβίωσης να διαχωρίζουν τους ανθρώπους.
Γι αυτό εσένα σε θεωρούμε προνομιακό συνομιλητή μας, και σπεύσαμε να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση διαλόγου που έκανες, επειδή έχεις αφιερώσει την ζωή σου στους αγώνες του κοινωνικού ελεύθερου χώρου και δεν έχεις κομματική ταυτότητα που να σε υποχρεώνει να μας μεταφέρεις μη δικές σου απόψεις.
Οσο την προστατεύεις αυτήν την ιδιότητα, εμείς θα παραμένουμε θετικοί συνομιλητές.
Τονίζουμε όμως προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να πατήσουμε πεπονόφλουδες, όποιος και αν τις τοποθετήσει στο δρόμο μας.

Δείτε παρακάτω και τα post Νικήτα Κανάκη

Nikitas Kanakis Αποφάσισα να συμμετέχω στις εκλογές βασιζόμενος στην παρότρυνση και την στήριξη ανθρώπων που εκφράζονται διαφορετικά στις κεντρικές πολιτικές επιλογές τους. Και για λόγους συνέπειας αλλά και απλής λογικής δεν σκοπεύω να τους γυρίσω την πλάτη αναζητώντας χρίσματα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρχουν πιθανόν συνεργασίες -φανερές , διακριτές και διαφανείς- με άλλες παρατάξεις γύρω από ένα συγκεκριμένο , αυτοδιοικητικό πλαίσιο και μια προγραμματική συμφωνία με μετρήσιμους και συγκεκριμένους στόχους γύρω από το κοινό ζητούμενο της πόλης του μέλλοντος. Οσο προβληματική είναι μια κομματική υποψηφιότητα άλλο τόσο μπορεί να είναι η αυτοαπομόνωση. Οσο λανθασμένη είναι η αναζήτηση κομματικής στήριξης άλλο τόσο αδιέξοδος είναι ο εξορκισμός της πολιτκής. Η απάντηση στο ερώτημα «με ποιόν είσαι» δεν μπορεί να είναι ηδήλωση » με ποιόν δεν είσαι»Στόχος -τουλάχιστον δικός μου- είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ανθρώπων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα, άσχετα από τι ψηφίζουν στις εθνικές εκογές η σε κόμμα συμμετέχουν η πιά ιδεολογική άποψη έχουν. Και σε αυτό θα επιμείνω. Και επειδή πολλά μπορεί να γραφτούν και να ειπωθούν -είτε εκ του πονηρού είτε ως καλόπιστες προσδοκίες- θέλω να ξεκαθαρίσω πως για εμένα και τις προθέσεις μου μιλάω εγώ και μόνο. Και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως βασίζομαι και προσδοκώ στην τοπική κοινωνία και μόνο.

Nikitas Kanakis Καλημέρα. Αγαπητοί φίλοι των 8 Προτάσεων διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την δημόσια δηλωσή σας και οφείλω να πώ προκαταβολικά ότι είναι απολύτως συνεπής με τη στάση σας όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που σας τιμά. Οπως άλλωστε και το γεγονός πως έχετε επιμείνει όλα τα τελευταία χρόνια σε συγκεκριμένες προτάσεις που μοιάζει να αποτελούν πλέον κοινό τόπο πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση στις δημοτικές εκλογές που έρχονται. Η επιμονή, η υπομονή και η προγραμματική συνέπεια -όσο και αν δεν είναι πάντα πρόσκαιρα δημοφιλείς- δικαιώνονται!

Nikitas Kanakis Οσο αναφορά τη θέση σας αναφορικά με τις σχέσεις με τα κόμματα και τις κατευθυνόμενες υποψηφιότητες είναι σε απόλυτη συνέπεια με την στάση σας. Εφόσον βρισκόμαστε σε μιά διαδικασία δημόσιου διαλόγου επιτρέψτε μου να θέσω προς γνώση σας την δική μου άποψη που είναι και η θέση μου όπως εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή και στην οποία θα παραμείνω μέχρι τέλους. Δεν πιστεύω σε κομματικές υποψηφιότητες η χρίσματα. Αποτελούν μια πολύ παλιά πρακτική από τον καιρό που τα κόμματα είχαν ισχυρή και συγκροτημένη βάση και στις τοπκές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργούσε σαν προπομπός πολιτικών εξελίξεων. Δεν είμαστε πιά εκεί. Και οι πολίτες με το δίκιο τους κουράστηκαν από αντιπαραθέσεις που αναπαρήγαγαν -και μάλιστα ως κακέκτυπο- κομματικές συγκρούσεις. Τα προβλήματα είναι πολύ πιό σύνθετα και απαιτούν τεχνοκρατική διαχείριση, συμμετοχή και συναινέσεις και όχι τυφλές αντιπαραθέσεις. Αλλωστε κατά βάση όπου υπήρχαν πετυχημένα παραδείγματα δημάρχων όλα είχαν να κάνουν με Δημάρχους που υπερβαίνοντας τα στενά κομμάτικα όρια εξέφρασαν την ανάγκη των τοπικών κοινωνιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s