carselve1

Ο Νικήτας Κανάκης μετά την δήλωση υποψηφιότητάς του κάλεσε τους συμπολιτες του να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο προτάσεων για την σύνταξη του προγράμματός του. Αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και στο πρώτο θέμα που έβαλε της στάθμευσης,  καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Αγαπητέ Νικήτα

όπως σου υποσχεθήκαμε, εμείς από την παράταξη 8Προτάσεις θα συμμετάσχουμε στον πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο που ανοίγεις και είναι αλήθεια.. έλειψε πολύ από το δήμο μας την τελευταία πενταετία.

Οι θέσεις μας για τη στάθμευση:

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι η διευθέτηση της στάθμευσης πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση και με στόχο την Βιώσιμη Κινητικότητα. Με στόχο να απελευθερωθεί χώρος ώστε να δημιουργηθούν διαδρομές πεζών και εναλλακτικών μετακινήσεων και για να μειωθεί η ζήτηση των θέσεων στάθμευσης.

Όταν ένας οδηγός πάει από το σπίτι του στη δουλειά του και στη συνέχεια για ψώνια με το Ι.Χ. τότε αυτός χρειάζεται τρεις θέσεις στάθμευσης.

Όταν όλος ο Άνω Χολαργός ή η νέα περιοχή Παπάγου πηγαίνει στη Μεσογείων να πάρει το Μετρό τότε διπλασιάζεται η ζήτηση θέσεων στάθμευσης στις κάτω περιοχές.

Άρα το πρώτο μέτρο για να λυθεί το θέμα της στάθμευσης είναι η Εφαρμογή Όρων Βιώσιμης Κινητικότητας.

Το δεύτερο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι για να χρηματοδοτηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα για την διευθέτηση της στάθμευσης χρειάζεται Στρατηγική Ολοκληρωμένης Πολιτικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Αποσπασματικές λύσεις μεμονωμένες που θα μπαλώνουν τρύπες, θα δημιουργήσουν χειρότερα προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν χρηματοδοτούνται, άρα δεν είναι επενδυτικά βιώσιμες.

Υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία στο Χολαργό και τον Παπάγου όπου χρειάζεται διευθέτηση της στάθμευσης;

  1. Είναι οι κάτω περιοχές κοντά στη Μεσογείων, όπου εκεί χρειάζεται άμεση εφαρμογή της ελεγχόμενης «έξυπνης» στάθμευσης και σύστημα χρονομερισματικής μίσθωσης των διαθέσιμων θέσεων.
  2. Υπάρχουν τα δύο εμπορικά τετράγωνα στην Περικλέους στο Άλσος, όπου εκεί χρειάζεται υπόγειο πάρκινγκ.
  3. Υπάρχει η 17ης Νοεμβρίου όπου και εκεί χρειάζεται υπόγειο πάρκινγκ, ενδεχομένως κάτω από την πλατεία Κύπρου, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η τοπική αγορά.
  4. Και υπάρχει και το εμπορικό κομμάτι της 25ης Μαρτίου όπου και εκεί χρειάζεται, είτε υπόγειο πάρκινγκ, είτε κάθετη ελεγχόμενη στάθμευση.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν συγκεκριμένα κομμάτια όπως η Γρεβενών, η πλατεία Παπαφλέσσα, η Σαρανταπόρου και άλλοι συγκεκριμένοι δρόμοι, όπου χρειάζεται πολλαπλασιασμός των θέσεων στάθμευσης. Εκεί μπορεί να γίνει πιλοτικό πρόγραμμα διώροφων θέσεων στάθμευσης (βλ. φωτογραφία). Εκεί απαιτείται παραχώρηση θέσεων στάθμευσης στους πολίτες ιδιώτες και η δυνατότητα ιδιωτικής επενδύσεις με σύστημα ενοικίασης θέσεων στάθμευσης για την απόσβεση της επένδυσης.

Τέλος, μπορεί με επένδυση του Δήμου να δημιουργηθούν ανελκυστήρες αυτοκινήτων σε ορισμένες πολυκατοικίες που προσφέρονται έτσι ώστε να δημιουργηθούν και θέσεις στάθμευσης στους κοινόχρηστους χώρους με αντισταθμιστικό όφελος την πληρωμή όλων των κοινόχρηστων δαπανών για την πολυκατοικία, όπως συντήρηση, θέρμανση, ασφάλεια κλπ.

Κάποια τέτοια συστήματα μπορούν να διπλασιάσουν την διαθεσιμότητα σε θέσεις στάθμευσης, να δημιουργήσουν οικονομικό όφελος στους παρόδιους κατοίκους και ταυτόχρονα με την εφαρμογή Όρων Βιώσιμης Κινητικότητας να μειώσουν την ζήτηση των θέσεων στάθμευσης στο μισό.

Για όλα αυτά βέβαια χρειάζεται Μελέτη Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να χρηματοδοτηθούν είτε από Τομεακά Προγράμματα, είτε από Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s