1. Πέρασαν τρία χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την παράταξη του κ. Αποστολόπουλου. Πώς κρίνετε εν γένει τη διοίκηση;

Συντηρητική και με τρομερές αδυναμίες συντονισμού. Δεν έχουμε κανένα δείγμα ότι αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα του δήμου όπως το κυκλοφοριακό και την μετακίνηση, την διαμπερή κυκλοφορία, την έλλειψη πεζοδρομίων, την καθαριότητα, τα σχολεία, τον φωτισμό, την ασφάλεια και πάνω από όλα την ανάγκη για τοπική ανάπτυξη ώστε να στηριχθεί η τοπική κοινωνία από την οικονομική κρίση. Εχω σχεδόν την βεβαιότητα ότι όταν τελειώσει η θητεία, κανένας δεν θα πει ότι ο δήμος βελτιώθηκε σε κάποιο τομέα. Οτι ένα από τα λίγα προβλήματα που έχουμε γενικά ως δήμος, λύθηκε ή έστω αμβλύνθηκε.

Η δημοτική αρχή κάνει απλές συντηρήσεις και αναπαράγει τα ίδια προβλήματα. Και μιλάω και για αδυναμίες, διότι ακόμη και στην συντήρηση παρουσιάζει αρρυθμίες. Παράδειγμα ότι ακόμη και φέτος στα σχολεία δεν κατόρθωσε να υλοποίηση τα έργα συντήρησης που η ίδια είχε προγραμματίσει. Η δημοτική αρχή έχει άγνοια διοίκησης και έλλειψη σχεδιασμού.

Με λίγα λόγια τα μέλη της δημοτικής αρχής, όπως το είχαμε προβλέψει από την αρχή, πήραν το τιμόνι για δική τους προσωπική ικανοποίηση. Οχι για να οδηγήσουν σε μια καλύτερη εικόνα το δήμο.  Αποκαλύφθηκε όμως και μια ατολμία και ανεπάρκεια σε βαθμό που κι εμάς μας ξάφνιασε.

  1. Που πιστεύετε έχει υστερήσει μέχρι σήμερα η διοίκηση;

Πρώτα από όλα στον προγραμματισμό. Δε υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία ολοκληρωμένη μελέτη σε έναν τομέα. Ολα γίνονται πυροσβεστικά και αποσπασματικά και τελικά αντιφατικά.

Δεύτερον παίρνουμε πολύ κακή ποιότητα έργων. Οτι έγινε τον πρώτο χρόνο σε συντηρήσεις σήμερα είναι φθαρμένο και χρειάζεται πάλι από την αρχή συντήρηση. Σχολεία, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, δρόμοι, γήπεδα, φωτισμός,  σήμερα έχουν εμφανή σημάδια της φθοράς του χρόνου και στοιχεία δυσλειτουργίας.

Η δημοτική αρχή αδυνατεί να ελέγξει την ποιότητα των έργων που παραλαμβάνει, αλλά και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τεχνολογιών.

Τρίτον η αναπτυξιακή πολιτική που είναι το σημαντικό ζητούμενο λόγω της συγκυρίας. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από στήριξη, από την διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, από θέσεις εργασίας κλπ. Η δημοτική αρχή είναι θεατής των εξελίξεων. Ανήμπορη και ανίκανη να αντιδράσει στην κρίση. Η λέξη «πρωτοβουλία» έχει μια αρνητική έννοια στην συνείδησή της, σε μια εποχή όπου οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από δημοτικές πρωτοβουλίες για να ανασυγκροτηθούν.

Και τέταρτον η επικοινωνία με την κοινωνία. Η επικοινωνία της δημοτικής αρχής με την κοινωνία δεν έχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο που να εμπνέει για συμμετοχή και συμβολή σε κάποια κατεύθυνση, ούτε κανένα διαλεκτικό στοιχείο διαλόγου. Απλά αναρτά φωτογραφίες από εκδηλώσεις στο  facebook.

Ετσι λειτουργεί στην γυάλα της, απομονωμένη χωρίς καμία συμμετοχή και συνδρομή της κοινωνίας, αφήνοντας εκτός δήμου ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που εν’ τέλη είναι και το πλεονέκτημα του δήμου μας.

  1. Σε ποιον τομέα θεωρείτε ότι η διοίκηση έχει κάνει σωστά βήματα;

Λόγω του ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συνολική μελέτη με συγκεκριμένο σχέδιο σε κάποιο τομέα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για σωστά βήματα. Επίσης η απλή συντήρηση σε γήπεδα και δρόμους που έκανε δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βήματα. Είναι ένα καθήκον καθημερινότητας. Η επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας θα μπορούσε να είναι ένα βήμα, αλλά χωρίς να έχουμε μια πραγματική μελέτη βιώσιμης κινητικότητας στα χέρια μας, δεν μπορούμε να κρίνουμε αν είναι σε θετική ή αρνητική κατεύθυνση. Υποθέτουμε.

Για να κάνεις σωστά βήματα πρέπει να αναλύσεις το πρόβλημα, να σχεδιάσεις πώς θα το λύσεις και αυτό είναι ένα πρώτο στάδιο αξιολόγησης και διαβούλευσης και στην συνέχεια να ξεκινήσεις να κάνεις εφαρμογές. Αν δεν έχεις σχέδιο για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων πώς θα αξιολογήσεις τα βήματα;

Στο Δήμο μας έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την χωρητικότητα και κατ’ επέκταση την ποιότητα των σχολείων.  Ποιό βήμα έχει γίνει για να το αξιολογήσουμε;

Εχουμε τεράστιο πρόβλημα μετακινήσεων, στάθμευσης και τελικά προσβασιμότητας στους πολυσύχναστους χώρους και ασφάλειας στους δρόμους; Πέστε μου ποιός είναι ο συνολικός σχεδιασμός για την επίλυση του προβλήματος και ποιό βήμα έχει γίνει για να σας απαντήσω στο ερώτημά σας.

Εχουμε τεράστιο πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και φτωχοποίησης εν μέσω κρίσης. Ποιά βήματα έχει κάνει η δημοτική αρχή για να  δημιουργήσει εύφορο επιχειρηματικό περιβάλλον και να βελτιώσει τα προσόντα εργαζομένων και ανέργων στην αγορά εργασίας όπως κάνουνε δεκάδες άλλοι δήμοι; Είχαμε στα χέρια μας ένα ΚΕΚ πραγματικό θησαυρό και μοναδικό πλεονέκτημα για το δήμο μας και το έκλεισε από αδυναμία να το διαχειριστεί και έλλειψη γνώσεων.

  1. Τι θα ζητούσατε από τον Δήμαρχο να θέσει ως προτεραιότητα το επόμενο διάστημα;

Τι προτεραιότητες τις έχουμε βάλει από την προεκλογική περίοδο. Φιλική και ασφαλής γειτονιά και κοινωνική συνοχή.

Γι αυτό έχουμε φτιάξει μια συμπαγή πρόταση χρηματοδότησης οκτώ αξόνων.

Την τοπική ανάπτυξη μέσω της έξυπνης χωρικής εξειδίκευσης, την Κοινωνική Πολιτική για όλους μέσω της επανένταξης, την θεσμοθέτηση του Ανοιχτού Σχολείου στη Γειτονιά και την Βιώσιμη Κινητικότητα. Και για να τα πετύχεις όλα αυτά χρειάζεσαι Μελέτες ολοκληρωμένων πολιτικών, χρειάζεσαι Συμμετοχή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της Ηλεκτρονικής Διασύνδεσης και της διεύρυνσης των δημοκρατικών διαδικασιών, χρειάζεσαι παραγωγή τοπικού πολιτισμού για την διεθνή δικτύωση και τέλος χρειάζεσαι την ανάπτυξη Εταιρικής Σχέσης δήμου και πολιτών για να δώσεις κοινωνικό πρόσημο και δυναμική στις δημοτικές λειτουργίες κοινωφελούς χαρακτήρα.

Εχουμε φτιάξει οκτώ προτάσεις που συγκροτούν ένα πλήρες Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Είναι οκτώ συμπληρωματικές δράσεις που συνθέτουν μια συμπαγή πρόταση χρηματοδότησης για την μόχλευση κεφαλαίων για την διαμόρφωση μιας φιλικής γειτονιάς και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

 

 

  1. Εν όψει των επερχόμενων εκλογών ποια είναι η πρόθεσή σας; Θα είσαστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος;

 

Οχι δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση. Πίστευα πάντα και πιστεύω στα κινήματα και στη επικοινωνία. Η αφετηρία της πολιτικής μου ενασχόλησης είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οι πολιτικοί ακολουθούν, δεν προπορεύονται της κοινής γνώμης. Οι 8 Προτάσεις είναι ένα κίνημα που ζητάει Ηλεκτρονική Διασύνδεση και Συμμετοχή, Επιστημονικές ολοκληρωμένες μελέτης, αναπτυξαική και κοινωνική πολιτική για όλους με άξονα την επανένταξη, το Ανοιχτό σχολείο στη Γειτονιά, τη Βιώσιμη Κινητικότητα, την ανάπτυξη του τοπικού πολιτισμού και εταιρική σχέση με τα αθλητικά σωματεία. Ετσι πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και θα δώσουμε μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες μας.

Η παρουσία η δική μου σχεδόν εξάντλησε τη δυναμική της με τη συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο.

Κατεβήκαμε στις εκλογές λόγω του ότι το 2014 ξεκινούσε μια νέα Ευρωπαϊκή Προγραμματική περίοδος με την πλατφόρμα RIS3 που αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία ο δήμος μας να αλλάξει φυσιογνωμία και να πλασαριστεί στους πιο περιζήτητους δήμους της Ευρώπης. Λόγω της μακρόχρονης επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρίναμε ότι θα βοηθούσε πολύ το δήμο μας να βρεθώ στο δημοτικό συμβούλιο.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή ούτε κατάλαβε τη συγκυρία, ούτε μπόρεσε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

Η φωνή μας ακούστηκε όσο ακούστηκε και διαμόρφωσε μια κρίσιμη μάζα στην κοινή γνώμη. Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει άλλη δυναμική ως προς την δική μου προσωπική παρουσία. Θεωρώ ότι πρέπει να βρούμε άλλα σχήματα πολιτικής παρέμβασης για να επηρεάσουμε την κοινή γνώμη. Είμαστε μια δημοκρατική παράταξη, εγώ απλά την εκπροσωπώ τυπικά. Θα συζητήσουμε και θα βρούμε μια ανανεωμένη μορφή, με στόχο πάντα να διαμορφώσουμε μια μεγαλύτερη μερίδα πολιτών που να συνταχθεί με τα αιτήματά μας και ίσως βρούμε στο μέλλον μια άλλη τεχνική μέθοδο υλοποίηση των προτάσεών μας.

 

  1. Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε στον δήμο Παπάγου – Χολαργού ;

 

Τώρα πια πολύ λίγα πράγματα μέχρι το 2020. Ηδη ξεκίνησε η διαβούλευση για την νέα Ευρωπαϊκή Προγραμματική περίοδο που δεν θα είναι επταετής όπως ακούγεται αλλά θα είναι δεκαετής 2020-2030. Εκεί θα μπουν προγραμματικές προτεραιότητες και χρηματοδοτικά εργαλεία που σίγουρα θα μπορούν να αλλάξουν την φυσιογνωμία του δήμου μας, την αξία των περιουσιών μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Ισως οι δημότες βρουν μια κατάλληλη και επαρκή δημοτική αρχή, μακάρι να εφαρμοστεί και η απλή αναλογική ώστε να υπάρξει εμπλουτισμός του πολιτικού δυναμικού και να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές προγραμματικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες.

Τότε ίσως μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πιο ασφαλή και φιλική γειτονιά, να διαμορφώσουμε ένα πολύ καλύτερο σχολικό περιβάλλον που να δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νέους στην διεθνή αγορά εργασίας και ίσως μπορέσουμε να διαμορφώσουμε θεσμούς δεσμών γειτονιάς που να δημιουργήσουν αναπτυξιακούς όρους μέσα από συνεργατικά σχήματα και πρωτοβουλίες.

Νομίζω ότι αυτά τα αιτήματα θα είναι διαχρονικά καθώς όλες οι σύγχρονες αυτοδιοικήσεις σε διεθνές επίπεδο σε αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουν και έτσι θα διαμορφωθούν. Μην ξεχνάτε ότι σε πολύ λίγα χρόνια το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί στα αστικά κέντρα. Οι πιέσεις θα είναι αφόρητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s