29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο φόρος είναι το θεμελιώδες εργαλείο για την λειτουργία του κράτους. Ουσιαστικά για την συνύπαρξη των ανθρώπων. Ολη η διαχείριση των κοινών πραγμάτων και της εύρυθμης λειτουργίας μιας κοινωνίας είτε αυτή είναι τοπική, είτε αυτή είναι χώρα, είτε αυτή είναι Ευρωπαϊκή εξαρτάται από την συνεισφορά των μελών της σε έναν κοινό κουμπαρά που να μπορεί να δημιουργεί υποδομές και υπηρεσίες για μια κοινή συμβίωση.

Οι φόροι όμως λειτουργούν και ρυθμιστικά. Αμβλήνουν κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται συνεχώς μέσα στον καπιταλισμό και την αγορά, στηρίζουν ασθενείς κοινωνικές ομάδες έτσι ώστε να διατηρείται μια ελάχιστη κοινωνική συνοχή, δημιουργούν υποδομές και υπηρεσίες για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας με σκοπό τις ίσες ευκαιρείς και την πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, ασφάλειας, δικαιοσύνης κλπ.

Η αναδιανομή του εισοδήματος μέσω των φόρων είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη σε όλες τις χώρες του λεγόμενου Δυτικού Πολιτισμού και στην χώρα μας. Ο «κεφαλικός φόρος» έχει καταργηθεί και ως λειτουργικό σύστημα και ως ανθρώπινη αξία εδώ και δύο αιώνες περίπου.

Στο μέρος δεύτερο, του Συντάγματος όπου αναφέρεται ποια είναι Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, στο άρθρο 4, παράγραφος 5, αναφέρει «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Σήμερα λοιπόν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ η οποία συνδιάζεται απο τους περισσότερους με την δυνατότητα τοπικής φορολογίας και εννοείται σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί όρους οικονομικης αυτοτέλειας.

Τα συλλογικά όργανα τονίζουν ότι κάθε τέτοια διεκδίκηση δεν υποννοεί επιβολή επιππλέον φόρου, αλλά παραχώρηση ή αντικατάσταση είδη υπάρχοντος.

Ενας φόρος όμως πρέπει πάνω από όλα να υπηρετεί συγκεκριμένους όρους:

Να καταλογίζεται σύμφωνα με τις δυνάμεις του καθενός. Να λειτουργεί αναδιανεμητικά. Να προορίζεται βασικά για ανάγκες ευρείας χρήσης και κυρίως να ξεκινάει να λειτουργεί υπέρ των ασθενών ομάδων κλιμακωτά προς τα πάνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s