9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Αγαπητοί συμπολίτες

Στο τέλος Ιουνίου 2017 έγινε η πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα.  Στις 5 Ιουλίου με ανακοίνωσή μας ενημερώσαμε την τοπική μας κοινωνία για την ανησυχία μας ότι τα σκουπίδια που έφυγαν από τα σπίτια μας ίσως πετάχτηκαν σε παράνομες χωματερές ή χαράδρες, όπως είχε γίνει σε αντίστοιχη απεργία τη δεκαετία του 2000, αφού σε σχετική μας ερώτηση προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας υπήρξε άρνηση να μας απαντήσει. Το ερώτημά μας ήταν εύλογο αφού αν και  οι εργαζόμενοι του Δήμου μας δεν απεργούσαν, στον ΧΥΤΑ Φυλής όμως χώρου υποδοχής των απορριμμάτων γινόταν απεργία.

Η δημοτική αρχή αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση μας,  δηλώνοντας ότι τα απορρίμματα οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Εμείς όπως οφείλαμε, και στα πλαίσια του ελεγκτικού μας ρόλου και όπως κάνουμε πάντα με συνέπεια ευθυνών απέναντι στους συμπολίτες μας που μας εξέλεξαν, ζητήσαμε αναλυτικά στοιχεία για τα φορτία των δρομολογίων των απορριμματοφόρων του δήμου μας προς τον ΧΥΤΑ Φυλής. Ορισμένα στοιχεία ζυγολογίων μας δόθηκαν στις 27 Ιουλίου και πιο ολοκληρωμένα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας (τέλος μήνα, 19 – 29  Ιουνίου, δηλαδή 11 ημέρες από Δευτέρα έως Πέμπτη) μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ 429.500 κιλά απορριμμάτων με 22 δρομολόγια. Τις προηγούμενες αντίστοιχες ημέρες (αρχή μήνα, 5 – 15  Ιουνίου, δηλαδή 11 ημέρες από Δευτέρα έως Πέμπτη) μεταφέρθηκαν 581.270 κιλά με 33 δρομολόγια. Δηλαδή την περίοδο της απεργίας λιγότερα δρομολόγια πήγαιναν με μεγαλύτερο φορτίο προς τον ΧΥΤΑ (κατά μέσο όρο 22386 κιλά ανά δρομολόγιο, έναντι 17614 την προηγούμενη περίοδο).

Μόνο τη Πέμπτη 22 Ιουνίου δεν έγινε δρομολόγιο. Δηλαδή, παρά την απεργία,  ο ΧΥΤΑ δεχόταν απορριμματοφόρα, λιγότερα μεν, αλλά σχεδόν όλες τις μέρες. Επομένως αφού οι εργαζόμενοι του δήμου μας δεν απήργησαν, ούτε έγινε κατάληψη αμαξοστασίου, φαίνεται ότι τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν σχεδόν κανονικά προς τον ΧΥΤΑ.

Τα απορρίμματα που μεταφέρθηκαν στον ΧΥΤΑ κατά την περίοδο της απεργίας (τέλος μήνα) ήταν το 84% της προηγούμενης περιόδου (αρχή μήνα). Παρόμοια, δηλαδή 80% ήταν και η διαφορά μεταξύ των αντίστοιχων περιόδων του 2016 (τέλος μήνα 529.910 κιλά, αρχή μήνα 659.920 κιλά).

Οπως οφείλουμε λοιπόν στο πλαίσιο μια συνεπούς και ειλικρινούς αντιπολίτευσης που ασκούμε και από τα στοιχεία που μας δόθηκαν συμπεραίνουμε ότι τα απορρίμματα του δήμου μας κατά τις ημέρες της απεργίας στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος τους, κατέληξαν στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Η Παράταξη 8 Προτάσεις ασκεί σκληρή αντιπολίτευση με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες που της όρισαν να τους εκπροσωπεί για την διαχείριση των κοινών αγαθών και υποθέσεων.  Οπως ακριβώς αισθανθήκαμε υποχρεωμένοι και ορθώς κάναμε, να αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη μπροστά στην άρνηση της δημοτικής αρχής να λογοδοτήσει δημοσίως για την διαχείριση των απορριμμάτων, με τον ίδιο βαθμό αισθήματος ευθύνης ενημερώνουμε σήμερα τους πολίτες για τα συμπεράσματά μας.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες παρατηρήσεις της ανακοίνωσής μας επιβεβαιώθηκαν σε απόλυτο βαθμό από την πρώτη μέρα.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s