Πρός τον Δήμαρχο Παπάγου – Χολαργού Κ. Ηλία Αποστολόπουλο

Δήμος Παπάγου Χολαργού 12/9/14

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Οπως γνωρίζετε ο δήμος Χολαργού ήταν από τους πρώτους δήμους της Ευρώπης που συμμετείχε το 2002 στην καμπάνια «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας». Δυστυχώς οι επόμενες διοικήσεις μετά τις εκλογές του 2003 δεν συνέχισαν και δεν ενστερνίστηκαν το παγκόσμιο κίνημα και τις ευρωπαϊκές επιλογές των εναλλακτικών μετακινήσεων και με κάποιες αποσπασματικές εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, ουσιαστικά η προσπάθεια και η ουσιαστική συμμετοχή διακόπηκε.

Με πολύ χαρά πληροφορηθήκαμε ότι δείξατε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την ανάληψη των καθηκόντων σας, η προσπάθεια να συνεχιστεί και η σκέψη της Βιώσιμης Κινητικότητας να υιοθετηθεί ως επίσημη πολιτική του δήμου μας και με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας 16 έως 22 Σεπτέμβρη 2014, να διοργανωθούν κάποιες δράσεις στο δήμο μας.

Προκειμένου να βοηθήσουμε στην προσπάθειά σας, εννοείται ότι θέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στην διάθεσή σας, και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας δεν θεσπίστηκε ως γιορτή. Θεσπίστηκε ως εβδομάδα δοκιμών και πειραματισμού. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από την επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα http://www.mobilityweek.eu Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αποτελεί μια ευκαιρία για να παρουσιαστούν εναλλακτικές λύσεις βιώσιμης κινητικότητας στους πολίτες, να εκτεθούν οι λύσεις που υπάρχουν στις πόλεις και να προκληθεί αλλαγή συμπεριφοράς προς τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης στρατηγικής μεταφορών για την Ευρώπη.

Από το 2002 η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επιδιώκει να επηρεάσει τα ζητήματα της κινητικότητας και να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν διαφορετικά τον ρόλο τους στους δρόμους και να διερευνηθούν συγκεκριμένες λύσεις. Οι τοπικές αρχές προτρέπονται να χρησιμοποιούν την εβδομάδα για να δοκιμάσουν νέα μέτρα μεταφοράς και να πάρουν πληροφορίες από τους πολίτες.

Ετσι προτείνουμε ειδικά «Η ημέρα χωρίς ΙΧ» 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κορύφωσης της δράσης, να αξιοποιηθεί για κάτι ουσιαστικό όπως:

-Να απαγορευτεί η κυκλοφορία και στάθμευση των Ι.Χ. στους δρόμους που περνάνε από τα σχολεία και να δοκιμάσουν μαθητές και γονείς να πλησιάσουν τα σχολεία με τα πόδια ή το ποδήλατο.

-Να δημιουργηθεί πλατιά πεζοδιαδρομή και ποδηλατοδιαδρομή στην Οδό Ναυαρίνου στο διάζωμα της καθόδου προς Αθήνα, για να δούμε τις επιπτώσεις της διάχυσης της διαμπερούς κυκλοφορίας.

-Να απαγορευτεί η κυκλοφορία στην οδό Γρεβενών και να δοκιμαστούν κυκλικές διαδρομές της δημοτικής συγκοινωνίας.

-Να κλείσουν οι δρόμοι Περικλέους (από Κεραμεικού), Ευριπίδου και 25ης Μαρτίου (μέχρι Αετιδέων) ώστε να δημιουργηθεί κυκλική διαδρομή και ταυτόχρονα να οργανωθούν αθλοπαιδιές στους συγκεκριμένους δρόμους.

-Να δοκιμαστεί η εφαρμογή της ποδηλατοδιαδρομής που να ενώνει το ρέμα της Αργυροκάστρου με το λόφο Τσακού μέσω της οδού Ευτέρπης με την διοργάνωση ποδηλατοβόλτας.

Είναι σαφές ότι δεν προτείνουμε να γίνουν όλα αυτά μαζί, αλλά ένα από όλα αυτά τα μέτρα (όποιο εσείς επιλέξετε) ως δοκιμή για μια μελλοντική εφαρμογή του και ως πρόκληση για τους συνδημότες μας.

Επίσης προτείνουμε την σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Σεπτεμβρίου το βράδυ με σκοπό την αποτίμηση του μέτρου που θα έχετε υιοθετήσει και την ευρεία συζήτηση (μαγνητοσκοπημένη) για την Βιώσιμη Κινητικότητα.

Τέλος προτείνουμε στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο, την λήψη απόφασης για την αποστολή τριμελούς ομάδας: της Αντιδημάρχου Τεχνικών Εργών κας Τζίνας Αρβανίτης, ενός υπαλλήλου των Τεχνικών Υπηρεσιών και ενός μέλους της Ομάδας Ποδηλατών, την 1η Οκτωβρίου στη Βενετία στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας όπου εκεί θα αποφασιστούν οι πρωτοβουλίες, οι πολιτικές και οι χρηματοδοτήσεις για τις δράσεις των περιφερειών και των δήμων και θα επιτρέψει στα μέλη της αποστολής, να καταρτιστούν και να μας μεταφέρουν έγκυρες πληροφορίες για τις δράσεις που θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να χρηματοδοτήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Για την Δημοτική Παράταξη Συνεργασία για τις 8Προτάσεις

Ο Επικεφαλής Χάρης Κουγιουμτζόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s