Θεωρούμε απαραίτητο συστατικό στοιχείο στην λήψη των αποφάσεων την ύπαρξη επιστημονικών μελετών και τεκμηρίωσης στις αποφάσεις.
Πρώτα από όλα διότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με εμπειριοκρατισμό και πρόχειρες διατυπώσεις απόψεων, άσχετων με τα αντικείμενα ανθρώπων.
Η ιστορία έδειξε ότι τα ίδια χρόνια προβλήματα επιχειρήθηκε να λυθούν από δεκάδες αρμόδιους και υπεύθυνους αντιδημάρχους, σπαταλήθηκαν εκατομμύρια και τα προβλήματα δεν λύθηκαν.
Τέτοια προβλήματα είναι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η ασφάλεια, η συντήρηση των παιδικών χαρών, η ασφαλτόστρωση, η κοινωνική πρόνοια, η λαική αγορά, η δημοτική συγκοινωνία και πολλά άλλα.
Δεύτερον διότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται και να υλοποιούνται με αντικειμενικούς και ισότιμους ξεκάθαρους όρους χωρίς πελατειακούς επηρεασμούς, και εξαρτήσεις.
Εκατοντάδες αποφάσεις πάρθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν διότι αμφισβητήθηκαν έντονα αφού έλειπε η επιστημονική τεκμηρίωση από αυτές.
Τρίτον διότι οι μελέτες αποτελούν απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε μια αίτηση χρηματοδότησης. Εκατοντάδες δράσεις και έργα επιβαρύνουν τους δημότες διότι δεν έχουν την απαραίτητη λεγόμενη ωρίμανση για να χρηματοδοτηθούν από τα σχετικά τομεακά και περιφερειακά προγράμματα. Ετσι δεν κάνουμε έργα διότι δεν υπάρχουν λεφτά και παράλληλα δεν παίρνουμε λεφτά διότι δεν έχουμε μελέτες για έργα.
Θεωρούμε απαράδεκτο οι δημότες να φορολογούνται για έργα που έχουν ήδη φορολογηθεί και γι αυτό χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την πολιτεία.
Τέταρτον διότι οι μελέτες δίνουν την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης. Οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τι προτείνεται να γίνει και να αποφασίζουν ανάλογα ή να προτείνουν και αυτοί βελτιώσεις.
Πέμπτον διότι πρέπει να σταματήσει η σπατάλη πόρων με αποφάσεις και δράσεις που αποτυγχάνουν όπως στην καθαριότητα και τα οποία όμως προκαλούν ένα τεράστιο κόστος και απώλεια δυνάμεων.
Οι μελέτες μαζί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση πρέπει να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία μιας διαδικασίας πιστοποίησης στις υπηρεσίες του δήμου.
Ενα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού πρέπει να επενδύεται κάθε χρόνο σε επιστημονικές μελέτες έτσι ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και να δημιουργούν έσοδα στο δήμο.
Κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, υπογεγραμμένη από ειδικό επιστήμονα και με την έγκριση αρμόδιας ειδικών επιτροπής.