Αγαπητοί συνάδελφοι

Πριν από αρκετό καιρό, λάβαμε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μια πρώτη πρόταση νέου κανονισμού δημοτικού συμβουλίου με την παράκληση να κάνουμε γραπτές παρατηρήσεις επί του κειμένου.

Ο λόγος που δεν ανταποκριθήκαμε στην παράκληση αυτή και ζητήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο προκαταρκτική διαπαραταξιακή συνάντηση την οποία προς τιμήν του ο πρόεδρος αποδέχτηκε και πραγματοποιεί, είναι ότι έχουμε έναν προβληματισμό:

 

Σήμερα το δημοτικό συμβούλιο (γενικώς και όχι μόνο στο δήμο μας) είναι ένας γραφειοκρατικός «αντικοινωνικός επικοινωνιακά» δημοκρατικός θεσμός. Η αναγνώριση δικαιωμάτων και η οριοθέτηση δημοκρατικών διαδικασιών οδηγούν σε μια συνολική διαδικασία που πολύ δύσκολα παρακολουθείται από τον μέσο πολίτη με αποτέλεσμα την αποξένωση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου από την κοινωνία.

 

Επίσης η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου έχει αφαιρέσει την αξία του δημόσιου πολιτικού διαλόγου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και το έχει καταστήσει ένα τυπικό όργανο με μεγάλη διοικητική αξία, αλλά αντιστρόφως ανάλογα πολιτική.

 

Εχουμε λοιπόν ένα δίλημμα για το οποίο πρέπει νομίζουμε να προβληματιστούμε και να συμφωνήσουμε και κατόπιν να καταθέσουμε τις προτάσεις μας επί του συμφωνημένου άξονα.

 

Είτε να δημιουργήσουμε εξωστρεφείς διαδικασίες επικοινωνίας στο δημοτικό συμβούλιο αυτοπεριορίζοντας τα δικαιώματά μας ως παρατάξεις και ως δημοτικοί σύμβουλοι (οι λόγοι είναι καθαρά τεχνικοί) είτε να διευρύνουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, καθιστώντας το βέβαια «αποκρουστικό» στο μέσο πολίτη.

 

Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται κωδικοποίηση όλων των παρεμβάσεων, αυστηρός χρόνος, μη δικαίωμα επαναδιατύπωσης των απόψεων, κατάθεση των απόψεων εκ των προτέρων κλπ, στην δεύτερη περίπτωση απαιτείται διεύρυνση του δικαιώματος έκφρασης στους δημοτικούς συμβούλους και στους πολίτες.

 

Η επιλογή δεν είναι εύκολη διότι στην πρώτη περίπτωση ο νέος κανονισμός λειτουργίας θα φανεί ότι περιορίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες και βέβαια απαιτεί και ομόφωνη συναίνεση και αυτοπεριορισμό όλων των δημοτικών συμβούλων καθώς θα βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας.

 

Γι αυτό επιδιώξαμε μια τέτοια συνάντηση για να διερευνηθούν οι προθέσεις και στην συνέχεια να καταθέσουμε προτάσεις επί της επιλογής που θα κάνουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s