Ο κ. Αποστολόπουλος είχε τη σπάνια τύχη με την ανάληψη της θητείας του να κληρονομήσει 5,5 ευρώ από την αναγκαστική απαλλοτρίωση της Αττικής Οδού ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δήμου. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις στην ιστορία της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου ένας δήμαρχος μόλις αναλαμβάνει να βρίσκεται με προίκα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς η ανεπάκρεια της διοίκησης Αποστολόπολου όπως φάνηκε οδήγησε και στην απάντηση που έδωσε στην Μαρία Σιώτου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εξανεμίστηκε η «προίκα» των 5,5 εκατ. ευρώ του Παπάγου;!

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή που έλαβε ο κ. Αποστολόπουλος από τον τ. Δήμαρχο κ. Ξύδη, που διεκδίκησε επι χρόνια με κοπιώδεις προσπάθειες και δικαστικούς αγώνες και κέρδισε τα 5,5 εκατομμυ΄ρια ευρώ. Ο κ. Ξύδης μεταξύ άλλων του επισημαίνει:
«Θεωρώ βέβαια αυτονόητο ότι κατά τα ανωτέρω επένδυση 5.457.853,80 € εντός των ορίων του Παπάγου θα είναι ανεξάρτητη και πέρα από τα χρήματα που η δημοτική κοινότητα Παπάγου δικαιούται να λαμβάνει ετησίως από τα πάσης φύσεως έσοδα του Δήμου, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της, τις συντηρήσεις, την κατασκευή νέων έργων και υποδομών, εντός των ορίων της κλπ.»
Ο κ. Αποστολόπουλος βέβαια έκανε ακριβώς το αντίθετο. 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:

Τη δεκαετία του 1990, και προκειμένου να κατασκευαστεί η Αττική οδός(Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού), κρίθηκε αναγκαία η απαλλοτρίωση εκτάσεως 2.040 στρεμμάτων που ανήκε στον τέως δήμο Παπάγου, και είχε περιέλθει σε αυτόν, οριστικά, με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ο τ. δήμος διεκδίκησε δικαστικά και τελικά κέρδισε αποζημίωσή ύψους 5.457.853, 48ευρώ για την απαλλοτρίωση της περιουσίας του.

Η διεκδίκηση της αποζημίωσης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από τον τότε δήμαρχο Παπάγου κύριο Βασίλη Ξύδη. Η δε εκταμίευση λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2016, όταν πλέον ο δήμος Παπάγου είχε συνενωθεί με τον όμορο δήμο Χολαργού.

Το τεράστιο αυτό ποσό και δεδομένων των περιορισμένων εσόδων της κηπούπολης Παπάγου, αποτελούσε μια χρυσή ευκαιρία για την δημιουργία σημαντικών έργων υποδομήςκαθώς και παρεχόμενων υπηρεσιώνπρος τους δημότες, που δυστυχώς χάθηκε με αποκλειστική ευθύνη του νυν δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου ο οποίος δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο το πόσο αυτό.

Μια ιστορική ευκαιρία!

Στις 27 Μαρτίου 2016, λίγες ημέρες μετά την εκταμίευση του τεραστίου ποσού των 5, 5 εκατομμυρίων, αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα του εν λόγω ποσού και αξιολογώντας το ως μοναδική ευκαιρίαγια την πολύπλευρη ανάπτυξη της πόλης μας, απέστειλα στο δήμαρχο ηλεκτρονική επιστολή, με την ιδιότητα μου, ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, προτείνοντας του εγγράφως συγκεκριμένα έργα και δράσεις που θα αφορούσαν πρωτίστως υποδομές στην κοινότητα Παπάγου, αφού τα χρήματα τής ανήκαν, και φυσικά θα τα καρπωνόταν ως παροχές και η κοινότητα Χολαργού, αφού πλέον ο δήμος ήταν ενιαίος.

Παραθέτω αυτούσια μερικά τμήματα της επιστολής μου:

«Θεωρώ ότι βασικό μας μέλημα πρέπει να αποτελέσει, πέραν της αυτονόητης χρηστής διαχείρισης και η ακριβής καταγραφή των δράσεων ή επενδύσεων καθώς και πλήρως αιτιολογημένη διάθεση του ποσού των 5.457.853, 48 Ευρώ. Κρίνω απαραίτητο δε, το αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των στόχων μας».

«Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείς ότι για λόγους ηθικής και δικαιοσύνης το μέγιστο των χρημάτων θα πρέπει να διατεθεί για έργα και δράσεις στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, και φυσικά είναι αυτονόητο ότι θα καρπωθούν των έργων, υποδομών και υπηρεσιών οι κάτοικοι και των δύο κοινοτήτων Παπάγου-Χολαργού αφού ο δήμος είναι ενιαίος.»

Προχώρησα δε, και σε συγκεκριμένες προτάσεις γράφοντας του:

«Η Δημοτική Κοινότητα Παπάγου, λοιπόν, έχει άμεση ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου πολυχώρου πολιτισμού στο μέγαρο Αλέξανδρος, (πρότασή μου από το 2008), καθώς επίσης από την κατασκευή ψηφιακής βιβλιοθήκης, ή οποία προτείνω να γίνει στο κληροδότημα Γκανασούλη. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, η λειτουργία του πνευματικού κέντρου στην Αγία Σκέπη, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων όπου δραστηριοποιούνται, πρόσκοποι και οδηγοί. Το κληροδότημα επί της οδού Κυρηνείας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος απασχόλησης παιδιών, (παιδότοπος). Επιπρόσθετα, η ανακατασκευή του κηποθεάτρου με παράλληλη στέγασή του, καθώς και η αγορά από τον Α.Ο.Ο.Α, του υπολοίπου Ο.Τ 217, (Οικόπεδο, Αργυροκάστρου και Πίνδου)»

Εν κατακλείδι έγραφα:

«Γνωρίζω ότι η υλοποίηση των προτάσεών μου δεν είναι εύκολη καθώς χρειάζονται πολλές σύνθετες ενέργειες και παρεμβάσεις, είμαι όμως βέβαιος ότι η πραγματοποίηση τους είναι απολύτως απαραίτητη και εφικτή».

Επιστολή Ξύδη για το ίδιο θέμα!

Στο σημείο αυτό επισημαίνω ότι για το θέμα των 5, 5 εκατομμυρίων είχε προηγηθεί στις 22 Μαρτίου 2016, επιστολή του επιτίμου δημάρχου κ.Βασιλείου Ξύδη, προς τον κ. Αποστολόπουλο, με κοινοποίησή της στους δημοτικούς συμβούλους προερχόμενους από του Παπάγου. Στην επιστολή του αυτή ο κ. Ξύδης, μεταξύ των άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ποσό των 5.457.853, 80 Ευρώ που ο Δήμος μας εισέπραξε, προήλθε από απαλλοτρίωση περιουσίας της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου και, επομένως ανήκει σε αυτήν»

Η αδράνεια της δημοτικής αρχής γεννά ερωτηματικά…

Ο κ. Αποστολόπουλος, δυστυχώς, δεν υιοθέτησε καμία από τις συγκεκριμένες προτάσεις μου, για την αξιοποίηση των 5, 5 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια, δε, τύχη είχαν και όλες οι υπόλοιπες προτάσεις, για έργα και δράσεις στη δημοτική κοινότητα Παπάγου, που συστηματικά πρότεινα. Το ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι αυτό το υπέρογκο ποσό ουδέποτε αξιοποιήθηκε στην κοινότητα Παπάγου και κανένα έργο ή υπηρεσία δεν πραγματοποιήθηκε με τα χρήματα αυτά…

Είναι απορίας άξιο πώς έξι ολόκληρα χρόνια από την εκταμίευση ενός τόσο μεγάλου ποσού, που θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία του δήμου, ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα!!!

Πόσο χρόνο άραγε χρειάζεται ο κ. Αποστολόπουλος για να αντιληφθεί ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν υποδομές στην κοινότητα Παπάγου που θα άλλαζαν την καθημερινότητα των δημοτών και θα έθεταν τα θεμέλια για μια καλύτερη πόλη στο μέλλον;

Έχει άραγε την πρόθεση να προχωρήσει στην αξιοποίηση των χρημάτων που δόθηκαν για την απαλλοτρίωση εκτάσεως στην κοινότητα Παπάγου; Διερωτάται κανείς αν αυτά τα χρήματα υπάρχουν ακόμα σε «ξεχωριστό ερμάριο» και παραμένουν αναξιοποίητα ή τοποθετήθηκαν στον «κοινό κορβανά» και σπαταλήθηκαν σε «μικρομερεμέτια» χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος στην πόλη!!!

Ο κ. Αποστολόπουλος επιδεικνύοντας τη γνώριμη αντιδημοκρατική και αλαζονική του συμπεριφορά, απέφυγε να θέσει σε δημόσια συζήτηση τον τρόπο επένδυσης ενός τόσο σημαντικού χρηματικού ποσού, με τους δημοτικούς συμβούλους, προερχόμενους από του Παπάγου καθώς και με τους κατοίκους της κοινότητας.

Ο κ. Αποστολόπουλος οφείλει να απαντήσει στους πολίτες με ποιον ακριβώς τρόπο διαχειρίστηκε τα 5.457.853, 48 ευρώ που εκταμιεύτηκαν από την απαλλοτρίωση της περιουσίας του τέως δήμου Παπάγου, και φυσικά είναι αυτονόητο ότι τα χρήματα αυτά, είναι ανεξάρτητα από τα χρήματα που η δημοτική κοινότητα Παπάγου δικαιούται να λαμβάνει ετησίως από τα έσοδα του δήμου…

Δείτε εδώ και την επιστολή Ξύδη: